Etik ikilem, bir konunun birbiriyle çatışan iki tarafının bulunması ve bu iki tarafın doğruluğu tartışılabilir yanlarının olması şeklinde açıklanabilir. Etik sapma ise, etik olmayan kararlar alınması durumudur. Bencilce davranmak ve herkesten farklı etik standartlara sahip olmak ise etik sapmalara neden olur.
Etik karar verme sürecinde mevcut alternatiflerin tümünün kabul edilebilir ve makul olması durumunda etik ikilemler ortaya çıkmaktadır. Etik ikilem, iki değer arasından hangisinin daha mantıklı olduğu konusunda bireylerin yaşadıkları kararsızlık durumu olarak tanımlanmaktadır.
İkilem ya da dilemma (Yunanca: δίλημμα), ikisi de kesin olarak kabul veya tercih edilemeyen iki olasılıklı bir çelişki durumunu ifade eder. İnsanı istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla iki seçenekten birini izlemeye zorlayan tartışma, sorun veya usa vurma durumu.
Etik ikilem ise psikolojik danışma sırasında ortaya çıkan ve var olan iki değer yargısı arasındaki çatışma ve karmaşadan kaynaklanan durumlardır (Hayman ve Corvet, 1986; Lindsay ve Clarkson, 1999).
Yaygın ikilem türleri arasında klasik , etik ve ahlaki yer alır.
İlgili 41 soru bulundu
Bireyin toplumsal koşullar ve zorlamalar karşısında iki farklı seçenekten birini tercih etmek zorunda kalmasına etik ya da ahlaki ikilem denir. Bu ikilemde, her iki seçenek de aynı oranda doğru ya da yanlış olabilir.
İkilemeler Anlamı güçlendirmek amacıyla aynı kelimenin, yakın anlamlı kelimelerin veya zıt anlamlı kelimelerin tekrarıyla oluşan sözcük grubuna ikileme denir. İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı Sözcüğün Tekrarlanmasıyla Oluşan İkilemeler: » koşa koşa, ağır ağır, iri iri…
Etik ikilem bir eylem sırasında karar verilmesi gereken bir durumda iki değer arasındaki karmaşadan kaynaklanır. Hemşire hasta için en iyi olan duruma karar verirken, kendi değerleri ve yargıları arasında karmaşa yaşadığında etik ikilemle karşılaşır.
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir. Etik Davranış İlkeleri Nelerdir?
Ahlaki Görecilik Paradoksu
Kimileri ahlaki doğruların, kişiden kişiye değişebileceğini ve objektif ahlaki doğruların olmadığını; yani ahlaki doğruların bakış açımıza göre değiştiğini iddia edebilir.. Böylesi bir yaklaşımın en bilindik ifadeleri “kime göre neye göre?” şeklinde kendini gösterir.
Öğretmenlik mesleğinde etik ilkeler genel hatlarıyla belirlenmiş olsa da öğretmenler eğitim ortamlarında bazı etik ikilem durumları yaşayabilmektedir. Etik ikilem; bir problemin var olan alternatiflerden hangisiyle çözüleceği ile ilgi- li seçim yapma konusunda kararsızlık yaşanması durumudur (Şallı ve Levent, 2019).
2. İkinci ikilem türü, seçeneklerin birden fazlasının ya da tamamının kendi başına iyi olduğu ve birisinin seçilmesi durumunda diğerinden vazgeçilmesinin gerektiği bir durumdur.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz değerler, ilkeler ve standartlardır. Etik davranış kuraları ile yasalar arasında ya- kın bir ilişki vardır.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.
Etik, inançlar sistemidir. Bireylerin davranışlarına rehberlik eden doğru ve yanlışın ahlaki formüllerini içermektedir. Ahlak ise, bireyin başkalarıyla olan ilişkilerinde ortaya koyduğu davranışın standartlarıdır. Etik, davranışın ahlak standartlarının rasyonalize edilmesini sağlamaktadır (Ergeneli, 1996).
VERİ Bilimsel bir araştırmanın planlanmasından raporlaştırılmasına ve sonuçta yayınlanmasına kadar geçen süreçte uyulması gereken etik kodları ifade etmektedir. Bu etik kodlara uyulmaması ise bilimsel araştırma sürecinde etik dışı davranışlar olarak adlandırılmaktadır.
Etik farkındalık, göz önünde bulundurulması gereken farklı hususları birbirine karşı tartmaktır. Bu, düşünceli ve sorumlu bir kişi olmak için gereklidir. Eğitim, öğrencilerin etik değerlendirme yapma becerilerini geliştirecek ve etik konulara aşina olmalarını sağlayacaktır.
Bunları; intihal, sahtecilik, saptırma, duplikasyon, bölme ve haksız yazarlık şeklinde özetleyebiliriz.
İyilik ve doğruluk gibi erdemlerin ilahi bir güce bağlanmasını reddederek, insanın toplumun getirdiği yaşam kurallarına bağlı olarak doğru olanı seçeceğini belirtir.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
“Aynı sözcüğün yinelenmesi, anlamları yakın ya da karşıt, sesçe benzer sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri