İnsanda, dürtüler herhangi bir ihtiyacın duyulmasını, güdüler de bu ihtiyaç doğrultusunda harekete geçilmesini sağlar. İhtiyaç karşılandığında organizma rahatlar ve doyuma ulaşır. Güdülenme: İhtiyaç ile doyum sağlanması arasında yaşanan bu sürece güdülenme denir.
Güdüleme; bir canlının öğrenme veya işe geçme isteği olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda motivasyon olarak da anılmaktadır. Bir canlısının enerjisini belirli bir hedefe yönlendirdiği davranışlar için gösterilen gerekçelerdir. Beklentiler, duygular, arzular ve kaygılardır.
İnsanların davranışlarını yönlendiren güdülenme ile ilgili birçok farklı yaklaşım bulunmaktadır. Bu yaklaşımlara güdülenme kuramları denmektedir. Bu yaklaşımları genel hatlarıyla incelemek güdülenme konusunu daha iyi analiz etmek açısından faydalı olacaktır.
Güdüleme, bireyi davranışa sevk eden, bir davranışı başlatan ve bu davranışın yön ve sürekliliğini belirleyen içsel bir güçtür. Başka bir perspektiften bakıldığında, güdüleme, bir hedefe doğru ilerleme davranışıdır.
Güdüleme, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarını tatminle sonuçlanacak bir iş ortamı yaratarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Güdüler kişilerin belirli davranışlarının nedenlerini açıklayan ve bir davranışla sonuçlanan itici güçlerdir.
İlgili 22 soru bulundu
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir. Güdü durumları genellikle, hedefe yönelik davranışta bulunma eğilimini yaratan, failin içinde hareket eden güçler olarak anlaşılır.
Güdülenme otomobili harekete geçiren motora ve yön veren ön tekerleğe benzetilebilir. Enerji ve yön güdülenme kavramının her durumda tekrarlanan temel özellikleridir. Güdülenme davranışlarımıza enerji ve yön veren ihtiyaçlar, değerler, tutumlar, umutlar , ödüller gibi diğer etkileri de içerir.
b) Güdüleme: Öğrencilere işlenecek konunun kendileri için ne kadar önemli olduğunu ve öğrencilerin ne işine yarayacağını vurgulamaktır. Öğrencilere, konuyu niçin öğrendikleri açıklanır.
Güdülenme ise davranışı yapmaya istekli olmak demektir.
Ayrıca bir davranış için isteklilik yok ise yani istenmeden yapılan davranışlar güdülenmemiş davranışlardır. davranıştan kolay vazgeçme gibi durumlarda ortaya konan davranışlar da güdülenmemiş davranışlardır. Güdülenmiş bir davranışta organizma mutlaka harekete geçer. çalışarak güdüler davranışa yön verir.
Güdülenme, bireyleri harekete geçiren itici güçtür. Güdülenmenin ilk adımı karşılanmamış bir gereksinmenin giderilmesi yönündeki yoğun istektir. Bireylerin ortaya çıkan gereksinmelerini gidermek için gerekenleri yapması ve isteğine kavuşması ile güdülenme tamamlanır.
Özetle, güdüler davranışlarımıza yön veren, kişinin amacına ulaşmasını sağlayan içsel ya da dışsal ödül ya da ceza mekanizmaları ile işlev gösteren, yaşantımıza yön veren önemli psikolojik olgulardır.
Psikolojide güdülenme, toplumsal huzurun sağlanması için bireyin davranışlarını ve isteklerini içinde yaşadığı topluma göre şekillendirmesi demektir.
Güdülemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Amaçlanan davranışa yönelirken bireye güç vermek, hedefe yoğunlaştırmak.
Güdülenmeyi açıklayıcı birçok kuram geliştirilmiştir. Bunlardan bir bölümü şöyledir: Dürtü kuramı, özendirici uyarıcı kuramı, optimal uyarılma kuramı, içgüdü kuramı, basımlama kuramı, bilinç dışı güdülenme yaklaşımı, Maslow'un gereksinme derecelemesi yaklaşımı.
Tüketici davranışlarının anlaşılabilmesi için onların ihtiyaçlarını ve onları harekete geçiren sebepleri (güdüleri, motivleri) bilmek gerekmektedir. Bu nedenle motivasyon / güdü konusu önemlidir. Motive kelimesi Türkçeye güdü olarak çevrilmiştir. Bu kapsamda motivation kelimesi, güdülenme olmaktadır.
Güdü kelimesi TDK'ya göre, bilinçli veya bilinçsiz olarak davranışları doğuran anlamına sahiptir. Bir işin gizli sebebi anlamına da sahiptir.
Bu tanımda güdülenme kavramının üç bileşeni, davranışın yönü (amaç), davranışın yoğunluğu (şevk) ve davranışa devam etme kararlılığı (ısrar) açıkça görülmektedir. Abraham Maslow'a göre insan davranışı mekanik bir biçimde anlaşılamaz.
“Bireyin ihtiyaçlarını karşılamak için belirlenmiş bir hedef doğrultusunda davranışlar üretmesini ve hedefe ulaşmak için çaba harcamasını ifade eder” (Aral; Duman, 2009, s.231). Bireyi davranışa geçiren güç, istek ve enerjidir. Motivasyonun eş anlamlısıdır.
Güdüleme; bireylerin, kapasitelerini en üst noktasına kadar kullanmalarını sağlamak ya da bireyleri, mevcut kapasitelerini kullanmaktan alıkoyan engelleri ortadan kaldırmak demektir.
Dikkat Çekme: Öğretmen dersin başında öğrencilerin dikkatini konuya ve kazandırılacak bilgi, beceri ve tavırlara çekmek için bir olay, anı, fıkra ya da espiriyle derse başlar. 2. Güdüleme-İstekli Kılma: Öğrencilerin işledikleri konuyu niçin öğrendikleri bir tartışma ortamıyla ortaya konur.
Sosyal güdüler, toplum içinde ortaya çıkan güdülerdir. Bu tip güdüler, öğrenilmiş veya öğrenilmemiş olabilir. Örneğin, bir arada yaşama güdüsü öğrenilmediği halde, başarılı olma öğrenilmiştir. 1.Organizmanın dengesini sağlayarak canlının yaşamasını sağlar.
Güdülmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Gütme işi yapılmak. mecaz Bir kimse veya topluluk birinin düşünce ve amacı doğrultusunda yönetilmek.
Güdüler insan davranışlarının anlaşılmasında ve şekillenmesinde önemli bir etkendir. Örneğin, açlık güdüsü yiyecek bulmaya, susuzluk güdüsü su bulmaya, başarı güdüsü başarıya yönelik davranışlara yol açar. Bu davranışların süreklilik ve yoğunluğunu ise güdünün kuvvet derecesi belirler.
Temel'e (2003) göre, bireyin istenilen ölçüde başarılı olabilmesi için içten güdülenmelidir. gerçekleşmediği durumlarda dışsal güdülenmeye ihtiyaç duyulabilir. FARKı Güdülenmiş davranışın dön önemli özelliğinden söz edilebilir. l.GÜdÜlenmiş davranış amaca yönelik ve seçicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri