* Çiğ tavuk buzdolabında 2 güne kadar, pişmiş tavuk ise 3-4 gün boyunca saklanabilir. * Buzdolabında çözdürülen tavuk, sonrasında tekrar buzdolabının en soğuk kısmında 1-2 gün saklanabilir. Sadece buzdolabında çözülmüş çiğ tavuğu yeniden dondurabilirsiniz.
Buzluktan çıkardığınız tavuğu buzdolabı rafında 5 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bu yöntem tavuğun tadını muhafaza ederken bakterin üremesini de engeller. Tavuğu buzdolabına koyduktan sonra 2-3 gün içinde tüketebilirsiniz.
Buzdolabında saklanan çiğ tavuk 1 veya 2 gün içinde tüketilmelidir, pişmiş tavuk ise 3-4 gün bozulmadan durabilir. Buzlukta saklanan pişmiş tavuk 4 ay boyunca güvenle yenecek halde durabilirken çiğ tavuk 1 yıla kadar dayanabilir.
Donmuş ürünler açıkta değil, buzdolabında çözdürülmelidir. Donmuş bir ürün çözdürüldükten sonra, kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir. Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak Tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir. Buna dikkat ederek tüketim yapmak gerekmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre taze alınmış çiğ tavuk buzdolabında uygun şartlarda muhafaza edildiği takdirde en fazla 1-2 gün tutulabilir. Pişmiş tavuk 3-4 gün saklanabilir.
Taze alınmış bir tavuk buzdolabında uygun şartlarda muhafaza edildiği takdirde en fazla 3 gün bekletilmelidir. Çiğ tavuğu buzdolabında saklarken, buzdolabı sıcaklığının maksimum +4 derece olması gerekir.
* Buzluktan çıkardığınız tavuğu ya da tavuk etini buzdolabında çözdürdüyseniz ve üzerinden 1 ya da 2 gün geçtiyse tavuğu tekrar dondurabilirsiniz. Yani tekrar derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak Tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir. Buna dikkat ederek tüketim yapmak gerekmektedir. Aksi halde gıda zehirlenmeleri yaşanabilir.
Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Buzluktan çıkardığınız tavuğun üzerinde bir buz katmanı varsa o tavuk bozulmuş demektir. Buz katmanı buzluktaki uzun süredir çözülmeyen buzlar gibi olacaktır. Şokla dondurulmuş tavuk etinin üzerinde kalın buz tabakası olmaz.
Çiğ veya pişmiş tavuk gri-yeşil renge dönmeye başladıysa çürümüştür. Griden yeşile küf lekeleri ise bakteri üremesini gösterir. Tavukta böyle bir renk değişimi fark ederseniz bekletmeden atmalısınız.
Kastetiğiniz piliç eti kokusundan farklı kötü bir koku ise tüketmemelisiniz. Taze olarak satın aldığınız piliç etini, etiketinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabının (0-4 derece) gözünde muhafaza edebilirsiniz.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
Uzmanlara göre dondurulmuş tavuğu pişirmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Tavuğu dondurulmuş halde pişirebilirsiniz. Sadece tarifinde önerilen süreden %50 daha fazla pişirilmesi gerekir.
Peki tavuk zehirlenmesi kaç saat sonra ortaya çıkar? Gıda zehirlenmesi belirtileri genellikle bakteri, virüs veya mikroorganizma vücuda girdikten sonraki birkaç saat içinde ortaya çıkar. Hastanede gaita testi ile tavuk zehirlenmesi teşhisi konulabilir.
* Çiğ tavuk buzdolabında 2 güne kadar, pişmiş tavuk ise 3-4 gün boyunca saklanabilir. * Buzdolabında çözdürülen tavuk, sonrasında tekrar buzdolabının en soğuk kısmında 1-2 gün saklanabilir. Sadece buzdolabında çözülmüş çiğ tavuğu yeniden dondurabilirsiniz.
Pişmiş Tavuk buzdolabında 3 gün taze kalırken buzlukta ise 2-6 ay arasında taze kalabilir. Tabi pişmiş tavuğu başka ürünler ile karıştırmadan saklamak gerekmektedir. Yani pişmiş tavuğun yanına patates vs. ürün koymamakta fayda vardır. Pişmiş tavuğu uzun süre saklamanın en iyi yolu buzluktur.
1 - Kokusu : Pişmiş tavuk etinde baharatlar kokuyu bastırabilir. Fakat bozuk tavuk eti çürük yumurtayı andırır bir şekilde kokar. Böyle bir koku mevcutsa o tavuk eti bozulmuştur. 2 - Rengi : Bozulmuş tavuk eti pişirildiğinde rengi beyazdan griye doğru değişmeye başlar.
Tezgahta çözülmüş eti tekrar dondurucuya kaldırmayın
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Protein bakımından son derece zengin olan tavuk, ısıtıldığında kötü sonuçlar doğurabilir. İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur.
Marketten aldığınız fazla tavukları derin dondurucu içinde uzun süreler boyunca saklayabilirsiniz. Tavuk etini; kanat, but, göğüs ve parça et olarak ya da bütün tavuk halinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Kasaptan ya da marketten satın aldığınız paketli çiğ tavuk etini, eve getirdikten sonra dilediğiniz şekilde doğrayın ve yıkamadan tencereye alın. Fırında hazırlanacak tavuk etinin de yine yıkanmaması gerektiğini unutmayın.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir. Fakat tavuk satın aldıktan sonra eve gelince buzluğa attınız tarihi geçmiş olsa da buzluktan çıkarttınız zaman yiyebilirsiniz. Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri