Yarımburgaz Mağarası'nın bilim dünyasınca tanınmasında yukarıda da açıklandığı gibi Abdullah Bey'in başlattığı jeolojik incelemeler önemlidir. Mağarada yapılan arkeolojik kazılar, daha çok insanlık tarihini ilgilendiren kültür kazıları olmuştur. Bu nedenle mağa- ranın anakaya tabanına kadar inilmemiştir.
1946 yılında mağara, Kılıç Kökten tarafından keşfedilmiş olup mağaranın oluşumu hakkındaki yaptığı araştırmalar mağaranın ince dehlizlerle üç kayanın birleşimi sonucunda ortaya çıkmış olduğunu gösterir.
İnsanlığın karanlık bir dönemine ışık tutan Karain Mağarası yalnızca Anadolu değil, tüm dünya tarihi açısından önemli bir arkeolojik alandır. Günümüzden tam 500 bin yıl önce yaşamış; avcı ve toplayıcı yaşam sürdüren ve basit el aletleri üretimi gerçekleştiren insanın ilk atalarına ait izler, burada keşfedilmiştir.
Yarımburgaz Mağarası Nasıl Oluşmuştur? Yarımburgaz Mağarası Eosen yapılı kalker kayalıkların Sazlıdere'ye bakan kısmının yer altı suları ile aşındırılmasıyla oluşmuş bir mağaradır.
Uluslararası Kazılar Yapıldı
İlk defa Abdullah Bey tarafından 19. yüzyılın ortalarında bilim dünyasına tanıtılan Yarımburgaz'da ilk dönem kazılar, Şevket Aziz Kansu'nun önderliğinde Kılıç Kökten'in yönetiminde 1963 yılında aşağı mağaranın giriş kısmında yapıldı.
İlgili 28 soru bulundu
Yarımburgaz Mağarası, 400.000 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan ve 2001 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı statüsüne alınan bir mağaradır. Mağara Afrika'dan dünyaya yayılan Homo erectus'un Avrupa'ya geçiş rotasındaki yerleşimlerinden biridir.
Mağara duvarları, yaklaşık 8000 ila 4000 yıl öncesine dayanan tarih öncesi mağara resimleri ile dekore edilmiştir. Mağara duvarlarında 700'den fazla çizim keşfedildi. Yarasa gübresi (yarasa dışkısı) ile boyanmışlardır ve avlanan ve dans eden insanları ve çok çeşitli hayvanları temsil ederler.
Mağara ressamlığı, yaklaşık 40.000 yıl önce çoğunlukla tarih öncesi kökenli mağara duvarlarında boyanmış çizimlerdir. Paleolitik mağara resimlerinin kesin amacı bilinmemektedir. Kanıtlar, bulundukları mağaraların devam eden izleri bulunmadığından, sadece yaşayan alanların süslemeleri olmadığını göstermektedir.
Mağaradaki ilk arkeolojik incelemeler ise 1959 yılında Şevket Aziz Kansu tarafından yapılmıştır6.
Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir. Karain Alt Paleolitik'ten geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmaktadır.
Giriş Ücreti : 100 TL - Durum : AÇIK
Antalya'ya uzaklığı 27 km'dir. 1946 yılından beri kazılar yapılmaktadır.
Karain mağarası; ülkemiz çapında en önemli ve en büyük doğal mağaraların içerisinde yer almaktadır. Mağarada; 1946 senesinden beri sürekli kazılar gerçekleştirilmektedir. Deniz yüksekliği 430 metre olarak belirlenen mağarada yapılan kazılardan ortaya çıkan her şey Antalya ve Karain Müzesinde sergileniyor.
1919 yılında keşfedilen, Türkiye'nin en büyük giriş ve galerisine sahip Kocain Mağarası, Döşemealtı ilçesine bağlı Ahırtaş Mahallesi'nde yer alıyor.
Karain'de yapılan çalışmalarda 450 ile 500 bin yıl öncesine ait buluntulara rastlandı. Bulgular Karain'in Anadolu'daki en eski yerleşim yeri olduğu iddiasını güçlendiriyor. Karain, bu yüzden arkeoloji dünyası için büyük önem taşıyor.
Karain Mağarası; Antalya'nın yaklaşık olarak 30 km kuzey-kuzeybatısında, eski Antalya Burdur karayoluna 5-6 km uzaklıkta bulunan Yağca Köyü'nün sınırları içindeki Şam (Çam) Dağı'nın Akdeniz'e bakan kalkerli sarpça yamaçlarında yer alan Çadır Tepesi içine oyulmuş doğal bir mağaradır.
Dış duvarlarında kitabe ve nişler bulunan mağarada 35 kişilik ekiple yürütülen kazı çalışmalarında, dişçi aletleri, küçük mala ve fırça yardımıyla çıkarılan dolgu toprak, hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı bölgede, kovalarla 470 basamak aşağıdaki laboratuvara götürülüyor.
Sevr mağarası, Mekke'nin güneyinde yer alan, İslam peygamberi Muhammed'in Medine'ye (kuzeye) hicreti sırasında Ebu Bekir ile barındığı mağara.
Alacahöyük kazısı ilk ulusal kazı olarak nitelenir ve o zamanki Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tüm olanakları ile dünyaya duyurulur[16]. Alacahöyük kazısı, arkeolojik araştırmalar tarihimiz içinde, ilklerin yapıldığı kazı olarak da önemli bir yer işgal eder.
İtalyan tüccar ve hümanist Ciriaco d'Ancona (d. yaklaşık 1391– ö. yaklaşık 1455) Klasik Arkeoloji'nin kurucularından biri olarak kabul edilir. Arkeolojinin Babası olarak da adlandırılır. Kültür tarihi bakımından değerlendirildiğinde Johann Joachim Winckelmann da klasik Arkeoloji'nin kurucuları arasında sayılmaktadır.
DÜNYANIN İLK MAĞARA KİLİSESİ
“Dünyanın ilk mağara kilisesi” olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi, Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde, Stauris Dağı'nın (Haç Dağı) batı yamacında yer almaktadır. Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan St.Pierre, M.S.
Dünyanın bilinen en eski mağara resmi, Endonezya'da keşfedildi. En az 45 bin 500 yıl önce yapıldığı düşünülen yaban domuzu resmi, insan yerleşiminin en eski kanıtlarından biri olarak görülüyor.
Altamira mağarası İspanya'nın kuzey kesiminde Franko-Kantabrik Bölge'de yer alan paleolitik çağlardan kalma mağaradır. Santander yöresinde, Santillana del Mar yakınında yer alan Altamira mağarası, 1879'da bulunmuştur.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Sinan Kılıç'ın Van Gölü çevresinde sürdürdüğü tarihöncesi dönem araştırmaları sırasında Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bir mağarada duvar resimleri bulundu.
Başka bir teknik, zeminde oluşan jeogliflerdir. Bilinen en eski kaya sanatı, Avrupa, Avustralya, Asya ve Afrika'da bulunan Üst Paleolitik dönemden kalmadır.
Pennsylvania State Üniversitesi'nden arkeolog Dean Snow, Fransa ve İspanya'daki sekiz mağarada bulgulanan el izlerini, belirli parmakların birbirlerine oranlarını karşılaştırmak suretiyle analiz etmiş ve en nihayetinde izlerin dörtte üçünün kadınlara ait olduğunu ortaya çıkarmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri