İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'nde yapılan araştırma, uzun süreli parasetamol kullanımının yüksek tansiyonlu kişilerde kan basıncını artırdığını, dolayısıyla kalp krizi ve inme riskini yükseltebileceğini ortaya koydu.
Ağrı kesicilerden uzak durun.
“Antienflamatuar” olarak geçen ağrı kesiciler, tansiyon ilaçlarının etkisini bozabilir. Mümkün olduğunca ağrı kesici kullanmayın.
Edinburgh'ta klinik farmakolog Prof. James Dear, denemenin parasetamolün kan basıncını artırdığını, “kalp krizi ve felç için en önemli risk faktörlerinden biri” olduğunu gösterdi.
Ağrı kesici ve grip ilaçları
Aspirin ve ibuprofen olmak üzere bu ilaçlar damarı genişleten maddelerin salınımını zaltarak tansiyonu yükseltebilirler. Ayrıca özelllikle uzun süreli kullanımda böbreğe hasar vererek tansiyon yüksekliği yaparlar.
İlgili 18 soru bulundu
Diyet önlemleri, düzenli egzersiz ve yüksek doz tansiyon ilacı kullanmanıza rağmen tansiyonunuz kontrol altına alınamıyorsa dirençli hipertansiyonunuz var demektir. Bazı ilaçlar, alkol, tiroid bezinin aşırı çalışması, bitkisel ürünler bu tansiyon türünün en önemli sebepleri arasında.
Doğrusu: Tansiyon hastalarının büyük kısmında magnezyum eksikliği vardır ve magnezyum, kalsiyumdan zengin maden suyu tüketimi tansiyonu düşürür. Unutmayın, her gün 2 şişe tüketin. Eğer arıtılmış su tüketiyorsanız çok daha önemli!
Kan damarlarının daralmasına yol açan bir maddenin (anjiyotensin 2) üretimini bloke eden ilaçlardır. Bu olay, kan damarlarının direncinde düşme oluşturarak kanın akışını kolaylaştırır. Günümüzde oldukça sık kullanılmaktadır (coversyl, kaptoril, rilace, delix, zestril, enapril, monopril, gopten, inhibace vb).
Kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL kullandıysanız:
Doz aşımında solgunluk, ishal, iştahsızlık, bulantı, kusma, mide krampları, aşırı terleme görülebilir. Kısa sürede yüksek dozda alındığında karaciğer hasarına, pankreas iltihabına, böbrek yetmezliğine, bütün kan hücrelerinde azalmaya (pansitopeni) neden olabilir.
karaciğer hasarına yol açabilir. Aşırı alkol tüketimi halinde, terapötik dozlarda bile parasetamol alınması da karaciğer hasarına neden olabilir.
PAROL'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:
Kansızlığı (anemisi) olanlarda, akciğer hastalarında, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doktor kontrolü altında dikkatli kullanılmalıdır.
Normal kan basıncı değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul ediliyor. 140/90 mmHg'nın üstü ise yüksek tansiyon olarak tanımlanıyor. Tanı için farklı zamanlarda yapılacak en az iki ölçümde sonucun yüksek çıkması gerekiyor. Büyük 120-140 ve küçük 80-90 arasındaki ara bölge ise 'pre-hipertansiyon' adıyla anılıyor.
Ölçümlerinize göre; büyük tansiyon değeriniz 15, küçük tansiyon değeriniz ise 9 ve üstündeyse yüksek tansiyonunuzun olduğu anlamına gelir.
Yüksek tansiyon tedavisi sırasında yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz alımının kısıtlanması çok önemlidir. Tüm tedavilere dirençli hipertansiyon durumunda ise böbrek atardamarlarına işlem yapılarak kan basıncı kontrol altına alınabilir.
Bazı hastalarda bazı ilaç tipleri daha ön planda kullanılır. Bazı hastalardaysa bazı tansiyon ilaçları tercih edilmez. Ayrıca, ağrı kesiciler (NSAID'ler), oral kontraseptifler ve nazal dekonjestanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar kan basıncı kontrolünü bozabilir.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
12yaĢından büyük çocuklarda ve yetiĢkinlerde tavsiye edilen Parol Tablet dozajı, gerekli oldukça her 4-6 saatte bir 500 mg -1 gr (1 -2 tablet)'dır. Maksimum günlük doz 6 tablettir. ve 24 saatte toplam 4 dozdan daha fazla verilmemelidir. 6 yaĢından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Parol, içerdiği etken maddeye bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilen bir ağrı kesicidir. Genellikle Parol'ün etkisi yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında başlar.
Fazla ağrı kesici kullanmak, mide olmak üzere sindirim sistemi ve öteki organlara da zarar verebilir. Mideyi türlü zararlara, virüs benzeri rahatsızlıklara ve dokunun zedelenmesine karşı korumakta olan mide mukozası, fazla oranda ağrı kesici tüketilmesi ile hasar alır ve midede kanama, ülser ve ağır ağrıların yol açar.
Ani tansiyon neden yükselir? Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye giriyor. İlaç tedavisinin amacı tansiyonu 140/90 değerlerinden daha aşağıda tutmak.
Limon, kısa süre içerisinde tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Tansiyon ölçüldüğünde yüksek çıkıyorsa limon ile müdahale etmeyi düşünebilirsiniz. Tansiyon bu şekilde düşmüyorsa gerekli tıbbi müdahaleye başvurulabilir.
Türk kahvesinin içeriğindeki kafein tansiyonu kısa süreli olarak yükseltirken uzun vadede düzenli olarak belirli dozda içildiği takdirde zararlı bir etkisi bulunmaz. Ayrıca endotel yapıyı onararak yüksek tansiyonun olası etkilerini engeller.
Yoğurt tüketen yüksek tansiyon hastalarının tansiyonlarının tutarlı şekilde düştüğü belirlenen araştırmanın sonuçları, International Dairy Journal'de yayımlandı. Diğer yandan, yoğurt tüketiminin, tansiyonu normal seviyede olan kişilerin tansiyonunda değişikliğe yol açmadığı gözlemlendi.
Doğal bir antibiyotik olarak bilinen sarımsak tansiyonu düşürmektedir. Tansiyon hastaları tarafından yoğun olarak kullanılan sarımsak kan basıncını da düşürmektedir. Yapılan araştırmalara göre kan basıncı yüksek olduğunda sarımsak tedavisinin ardından kan basıncında azalma olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri