Etik, diğer toplumsal sistemlere de insan gücü altyapısını hazırladığından eğitimde çok önemli bir rol oynar. Etik, bağlılık ve ahlaki görev ile iyi ve kötü ile uğraşma disip- lini olarak yorumlanır. Etik, eylemleri doğru ve yanlış yapan yerleşik düzeylerdir.
Etik her şeyden önce istenilecek bir yaşamın araştırılması ve anlaşılmasıdır. Daha geniş bir bakış açısı ile, bütün etkinlik ve amaçların yerli yerine konulması neyin yapılacağı ya da yapılamayacağının; neyin isteneceği ya da istenmeyeceğinin; neye sahip olunacağı ya da olunamayacağının bilinmesidir.
Etik de bu dallardan bir tanesidir. Etiğin amacı yanlış ile doğruyu birbirinden ayırmak ve bu yolda ahlak kavramının özünü anlayabilmektir. Batıda zaman zaman etik ahlak felsefesi ile birlikte de anılmıştır. Etik kelimesinin tam olarak Türkçe karşılığı ise ahlak bilimi olarak nitelendirilmektedir.
Türkçede etik sözcüğü yanlış biçimde ahlâk sözcüğüyle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Halkın kendi kendine oluşturduğu, hiçbir yazılı metine dayanmayan kanunlara "etik ilkeler" denir. Günümüzde etik kavramı, daha çok iş hayatı içersindeki davranış biçimlerini irdeleyen, düzenleyen bir disiplin olarak görülmektedir.
Yasaların düzenlemediği öznel durumları etik davranış kuralları düzen- ler. Etik davranış ilkeleri ile varılmak veya elde edilmek istenen amaç, devlette ve toplumda yolsuzluğu ve genel olarak yozlaşmayı önle- mek ve dürüstlüğü hâkim kılmaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Etik ilkelerin devlette ve toplumda düzeni sağlamaya yönelik ilkeler olduğu da bilinmektedir. Etik ilkeler toplumun genelinde yozlaşmayı önlemeyi ve dürüstlüğün galip gelmesini hedeflemektedir. Etik ilkeler kişinin doğru bir insan olmasını ve değerler üzerinde düşünmesini sağlamaktadır.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Birçok tanımda etik, ahlak felsefesi olarak ifade edilmiş; ödev, sorumluluk, gibi kavramları analiz ederek, doğruluk ya da yanlışlıkla iyi ve kötüyle ilgili ahlaki yargıları ele alan, ahlaki eylemin doğasını oluşturan ve iyi bir yaşamın nasıl olması gerektiğini açıklamaya çalışan bir felsefe dalı olarak tanımlanmıştır.
Etik Sözcüğünün Kökeni Ve Anlamı
Ethos'un çoğulu olan ethe, en eski anlamıyla söylenirse, “canlı bir varlığıın mekanı, hep gittiği, sığındığı yer” anlamına gelir. İlk anlamıyla “bir canlının barındığı, sığındığı yer, ortam” anlamına ethe tekili olarak ethos sözcüğü de karakter, huy demektir.
Etik kurallarının uygulanması, özel yaşamın güvenli ve dürüst hale gelmesini sağlar. Etik kurallara uyulması, insanların özel yaşamlarının doğru ve adil bir şekilde korunmasını garanti eder. Ayrıca, etik kuralların uygulanması, insanların özel yaşamlarının gizliliğinin korunmasını sağlar.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Etik eğitimin amacı; insanları davranışlarının iyi ve doğru olması yönünde kendi kendilerine yargılama yapabilecek duruma getirmektir. Etik eğitimi, kişilerin aşağıdaki nitelikleri kazanmasına yardımcı olur. Yapılacak doğru şeyin farkına varmak. Doğru şeyi yapmaya söz vermek ve sözüne bağlı kalmak.
İş etiği ise genel olarak işyerinde neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmek ve doğru olanı yapmak şeklinde ifade ediliyor. Bu doğru olanı yakalamak, davranışlarımızda, kararlarımızda paydaşlarla ilişkilerimizi, ürünlerimiz veya hizmetlerimiz üzerindeki etkilerini dikkate almakla mümkün oluyor.
Ahlak, davranışların toplumsal kurallarında meydana gelirken; etik ise insanların ahlaki davranış sonuçları hakkında değerlendirmelerden oluşmaktadır. Ahlak, toplumsal yaşamda insan ilişkilerinin yansıması ve davranışlarının niteliği iken Etik; insan davranışlarını biçimlendirmek için sürdürülen düşünsel faaliyettir.
Etik, değerler kanunlar tarafından sınırları belirlenmiş davranışların dışında kişinin, toplumun kendisine olan güven ve beklentisine uygun olarak hareket edebilmesidir. Etik değerler toplumsal düzeni kazanabilmek için kamu hizmeti yapanların dikkat etmesi gereken ilkelerdir.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Ahlâkî kavramları, yargıları ve davranış standartlarını, felsefenin bir dalı olarak açıklayan ve çözümleyen etik, ahlâk problemleri, ahlâkî yargılar ve ahlâklılık hakkındaki felsefi bir düşüncedir. Bu anlamda etik, ahlâkî düşünüşün bize kazandırdığı bir bilinç durumudur.
Davranışımızı etkileyerek doğru seçimi yapmamızda bize rehberlik eder ve birey olarak kurallara uygun şekilde davranışlarımızın sorumluluğunu almamızı kolaylaştırır. Eğitimde etik, sistemin pürüzsüz çalışmasına yardımcı olur. Öğrenci ve öğretmenin sağlıklı iletişimini korurken, uygulanabilir standartlar belirler.
Kasıtlı olarak yanlış veya eksik adres bildirimi de etik ihlalidir. Destek alınarak yürütülen araştırmaların sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlarla bunların katkılarını belirtmemek; etik ihlalidir.
Meslek ahlakı, verimliliğin artması ve kalitenin yükselmesinde önemli bir paya sahiptir. Toplumun gözünden düşmüş bir meslek, gelişme potansiyelini de kaybederek meslek üyelerine yarar sağlayamaz hâle gelir. Meslek ahlakı, mesleki bilgi ve uzmanlık nedeniyle meslek erbabına yüklenen ek bir sorumluluktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri