Etik dışı davranış;bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kural ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik dışı davranışlara örnek verilebilir.
Bunları; intihal, sahtecilik, saptırma, duplikasyon, bölme ve haksız yazarlık şeklinde özetleyebiliriz.
İlgili 44 soru bulundu
Etik dışı davranış;bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kural ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik dışı davranışlara örnek verilebilir.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Cevap: Etik Değil Ne demek? Etik değil kelimesinin yerine sıkça "ahlaka aykırı, gayriahlaki, ahlaka uymaz, ahlaki değil, ahlaka uymayan" gibi tabirler kullanılmaktadır.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Kasıtlı olarak yanlış veya eksik adres bildirimi de etik ihlalidir. Destek alınarak yürütülen araştırmaların sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlarla bunların katkılarını belirtmemek; etik ihlalidir.
Örgütlerde bireylerden kaynaklanan etik dışı davranışları temelde; demografik, kişisel, kültürel ve toplumsal faktörler olarak ele almak mümkündür.
Maddeye göre 6 temel etik ihlal türü vardır. Bunlar intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım (duplikasyon), dilimleme ve haksız yazarlıktır.
Araştırma bulgularına göre öğretmen adaylarına göre öğretmenlerin eğitim öğretim sürecinde etik dışı davranışları “Adaletsizlik”, “Sorumsuzluk”, “Hakaret”, “Ayrımcılık”, “Dersi aksatmak” ve “Öğrenciyi önemsememek” olarak belirlenmiştir.
Etik davranışı etkileyen 3 faktör : 1-Kişisel ahlak özellikleri, 2-Kişinin yaşadığı sosyal çevre, 3-Çalıştığı kuruluşun özellikleridir.
Etik ilkeler içerisinde vicdan yoktur. Çünkü vicdan bireysel bir duygudur. Kişinin hislerine yönelik vicdanlı ve vicdansız olma durumu meydana gelir. Bu nedenle "vicdan" bir etik ilkesi olarak kabul edilemez.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
AHLAKSAL ŞÜPHECİLİK VEYA AHLAKİ BELİRSİZLİK: Belli bir duruma uygulanacak ahlaki kurallarda kişisel değerler, inaçlar, etik ilke lerden emin olunmadığında ortaya çıkar.
Etik sorun, sorunun çözüm yolunun bilinmesine rağmen çeşitli nedenlerden dolayı çözüm yolunun seçilemediği durumdur. Başka bir ifadeyle etik sorunlar, davranışın iyi olmasıyla ilgili tereddütlerin veya itirazların ortaya çıktığı durumlardır.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Bir insanın etik davrandığını, ahlaklı oluşundan insanlara saygı, sevgi ve nezaket kuralları çerçevesinde yaklaşmasından, sorumlu olmasından gibi bir çok davranışından anlayabiliriz.
Örneğin bir öğretmenin yüksek not vermek için velilerden rüşvet alması etik dışı davranıştır. Ders zorluk seviyesini çok çalışkan öğrencilere göre mi yoksa ortalama düzeydeki öğrencilere göre mi ayarlama konusunda kararsız kalan bir öğretmenin durumu ise etik ikileme örnektir.
Kamu yönetimlerinde hesap vermeyen, şeffaf olmayan, gizliliği esas alan kapalı sistemlerin varlığı ile birlikte kamu görevlilerinde görülebilecek kişilik bozuklukları, hırs, aç gözlülük, bilgi eksikliği, fakirlik ve liyakatsizlik gibi nedenler etik ihlallerinin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri