Etik sorun, sorunun çözüm yolunun bilinmesine rağmen çeşitli nedenlerden dolayı çözüm yolunun seçilemediği durumdur. Başka bir ifadeyle etik sorunlar, davranışın iyi olmasıyla ilgili tereddütlerin veya itirazların ortaya çıktığı durumlardır.
Etik (İlmi Ahlâk, Ahlak Felsefesi), ahlâksal olanın özünü ve temellerini araştıran bilim, insanın kişisel ve toplumsal yaşamındaki ahlâksal davranışları ile ilgili sorunları ele alıp inceleyen ve “iyi nedir?” ya da “ne yapmalıyız?” gibi soruları kendisine ödev olarak alan felsefenin bir dalı olarak da tanımlanmaktadır.
Örneğin bir öğretmenin yüksek not vermek için velilerden rüşvet alması etik dışı davranıştır. Ders zorluk seviyesini çok çalışkan öğrencilere göre mi yoksa ortalama düzeydeki öğrencilere göre mi ayarlama konusunda kararsız kalan bir öğretmenin durumu ise etik ikileme örnektir.
Genel geçer kabul edilen etik kurallar arasında dürüstlük, saygı, sorumluluk bilinci, hoşgörü, sadakat ve adalet gibi kavramlar yer alır. Her birey ve toplum için bu kuralların önemi büyük olup, sağlıklı ve uyumlu bir yaşam sürdürmek için herkesin bu değerlere uyması beklenir.
İlgili 25 soru bulundu
Başka bir ifadeyle etik sorunlar, davranışın iyi olmasıyla ilgili tereddütlerin veya itirazların ortaya çıktığı durumlardır. Davranışın belirlendiği zihinsel süreçte ve davranışın sergilendiği toplumsal ortamda ortaya çıkabilir. Etikle ilgili sorunlu durumlar, ikilem ve ihlal gibi iki ana kategoriye ayrılır.
Bunları; intihal, sahtecilik, saptırma, duplikasyon, bölme ve haksız yazarlık şeklinde özetleyebiliriz.
Kasıtlı olarak yanlış veya eksik adres bildirimi de etik ihlalidir. Destek alınarak yürütülen araştırmaların sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlarla bunların katkılarını belirtmemek; etik ihlalidir.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Eğitimde genel olarak gözlemlenen etik dışı davranış biçimleri ise; ayrımcılık, ihmal, taciz, rüşvet, yolsuzluk, görev ve yetkiyi kötüye kullanma, şiddet, baskı, hakaret, istismar ve kötü alışkanlıklar gibi davranış biçimleridir (Teyfur, 2020, s. 201).
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
Etik davranışı etkileyen faktörleri kişisel/demografik, kültür ve ekonomik durum olmak üzere üç temel başlık altında incelemek mümkündür.
Türkçede etik sözcüğü yanlış biçimde ahlâk sözcüğüyle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Halkın kendi kendine oluşturduğu, hiçbir yazılı metine dayanmayan kanunlara "etik ilkeler" denir. Günümüzde etik kavramı, daha çok iş hayatı içersindeki davranış biçimlerini irdeleyen, düzenleyen bir disiplin olarak görülmektedir.
Etik dışı davranış;bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kural ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir.
Kişisel Etik
Bireyin yaşadığı ve çevresinde yaşanan olaylar karşısında gösterdiği tepkiler ya da koyduğu tavırdır. Bireyin kendine dönmesi ve kendini kusursuzlaştırmak için gereksinim duyduğu gücü, kendi vicdanından almasını sağlayarak, bireyin karşılaştığı özel durumlarda doğru kararlar vermesinde yarar sağlayabilir.
Kamu yönetimlerinde hesap vermeyen, şeffaf olmayan, gizliliği esas alan kapalı sistemlerin varlığı ile birlikte kamu görevlilerinde görülebilecek kişilik bozuklukları, hırs, aç gözlülük, bilgi eksikliği, fakirlik ve liyakatsizlik gibi nedenler etik ihlallerinin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.
Etik ihlaller, psikoloğun etik yönetmelikteki ilke ya da kurallara uymadığı ve/veya davranışlarıyla hizmet verdiği kişilere ya da kurumlara zarar verdiği durumlardır.
Maddeye göre 6 temel etik ihlal türü vardır. Bunlar intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım (duplikasyon), dilimleme ve haksız yazarlıktır.
Etik ikilem; bir problemin var olan alternatiflerden hangisiyle çözüleceği ile ilgi- li seçim yapma konusunda kararsızlık yaşanması durumudur (Şallı ve Levent, 2019).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri