Etik ve Uyum Yöneticisi (Seviye 6) etik ve uyum programının uygulama sürecine yönelik bilgilendirme, eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütür, etik ve uyum ihlalleri ile bildirimlerini takip ederek programının izleme, raporlama ve güncelleme çalışmalarının yapılmasını sağlar.
Kurumunuzun üçüncü taraflardan dolayı maruz kalabileceği riskleri azaltmak için, distribütör ve aracıları ziyaret ederek; iş yapma yöntemlerini, kurumsal ilişkilerini, genel uyum programlarını, olası çıkar çatışmalarını ve şüpheli işlemlerini gözlemliyor ve potansiyel usulsüzlükleri tespit ediyoruz.
Uyum Yöneticisi, bir organizasyonda çalışanların uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan kişidir. İşbirliği, iletişim ve takım çalışması becerileriyle donatılmıştır. Ayrıca, çatışma çözme ve problem çözme yetenekleri de önemlidir.
Uyum yönetimi amaç ve hedeflerinin temelini, şirketin ve iştiraklerinin yerel ve uluslararası mevzuat ve standartlar ile şirket içi politika ve prosedürlere uyumlu bir şekilde çalışması oluşturur.
Uyum görevlisi ne iş yapar sorusuna, genel olarak şirketlerin hem iç hem de dış politikalara uygun hareket etmesini sağlar cevabı verilebilir. Bunun için sektöre yönelik ülke yasa ve kanunlarına hâkimdir. Aynı zamanda şirket içi işlerin de prosedür doğrultusunda gerçekleştirilmesini sağlar.
İlgili 29 soru bulundu
(2) Uyum görevlisi, yönetim kuruluna veya yönetim kurulunun yetkisini devrettiği bir veya birden fazla üyeye bağlı olacak şekilde, münhasıran kurum personeli olarak atanır. Uyum görevlisinin uhdesinde satış ve pazarlamayla ilgili olmamak şartıyla, uyum programının yürütülmesini aksatmayacak diğer görevler bulunabilir.
Uyum görevlisinin temel görevi; Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi için, Kanun ve Kanun uyarınca çıkarılan yönetmelik ve tebliğlere gerekli uyumun sağlanması amacıyla oluşturulan uyum programını yürütmektir.
Yönetsel etik, yönetsel eylemlerde uyulması gereken ilkeler veya davranış kuralları olarak tanımlanır (Thompson, 1985:555). Bu yönü ile yönetsel etik; örgütlerdeki bireylerin ahlaki karar almalarını ve ahlaki kararların amaçlanmasını sağlamaktadır.
Etik Kamu Yönetimi; Kamu görevlilerinin kamusal işleri yerine getirirken tarafsızlık, nesnellik ve dürüstlük ilkeleri çerçevesinde bulundukları makamı kişisel, özel, maddi veya partizan bir kazanç kullanmaktan çekindikleri bir yönetim anlayışıdır (Kernaghan ve Dwivedi, 1983).
Compliance'ın amacı, mevcut ve muhtemel hukuka aykırılıkların tespiti/engellenmesi, takiben ihtilafla- rın/uyumsuzlukların doğumunun önlenmesidir.
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Sözlük anlamı olarak etik; töre bilimi, ahlak bilimi, ahlaki, ahlakla ilgili olarak tanımlanmaktadır Etik, ahlaki olanın özünü ve temellerini araştıran bilim, insan davranışları ile ilgili problemleri inceleyen felsefe dalı olarak tanımlanmaktadır.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.
Etiğin amacı yanlış ile doğruyu birbirinden ayırmak ve bu yolda ahlak kavramının özünü anlayabilmektir. Batıda zaman zaman etik ahlak felsefesi ile birlikte de anılmıştır. Etik kelimesinin tam olarak Türkçe karşılığı ise ahlak bilimi olarak nitelendirilmektedir.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz değerler, ilkeler ve standartlardır. Etik davranış kuraları ile yasalar arasında ya- kın bir ilişki vardır.
İlgili maddeye göre uyum, yabancılara ülkemizde, yeniden yerleştirildikleri ülkede veya geri döndüklerinde ülkelerinde sosyal hayatın tüm alanlarında üçüncü kişilerin aracılığı olmadan bağımsız hareket edebilmelerini kolaylaştıracak bilgi ve beceriler kazandıracak faaliyetlerdir.
Uyum Birimi, SGA/TF risklerinin ve şüpheli işlemlerin tespit edilebilmesi için merkezi bir izleme ve kontrol sistemi oluşturur. Oluşturulan bu sistem ile başta yüksek riskli müşteri ve işlemler olmak üzere Bankanın faaliyetlerinin, belirlenecek kriterler/senaryolar doğrultusunda izlenmesi sağlanır.
Yasal Uyum Depatmanı Nedir? Yasal Uyum Departmanı'nın temel görevi, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi için kanun ve kanun uyarınca çıkarılan yönetmelik ve tebliğlere gerekli uyumun sağlanması amacıyla oluşturulan uyum programını yürütmektir.
Yasal Uyum Sorumlusu, bir şirketin yasal düzenlemelere uyumunu sağlamakla görevlidir. Yasal mevzuatı takip eder, şirketin faaliyetlerinin yasalara uygunluğunu denetler ve gerekli düzenlemeleri yapar. Ayrıca, şirket çalışanlarını yasal konularda eğitir ve bilgilendirir.
MASAK'ın başlıca görevleri para aklama suçunu, terörün finansmanı ve kitle imha silahları yayılımının finansmanını önlemek, bunlar hakkında araştırma yapmak, önlemler geliştirmek ve toplanan bilgileri işleyerek gerekli makamlara sunmaktır.
➢ Etik veya en yalın tanımıyla Töre bilimi. Yunanca ethos yani "töre" sözcüğünden türemiştir. ➢ Aksiyoloji dalı olan etik, felsefenin dört ana dalından biridir.
Etik; genellikle iş yaşamındaki insan davranışlarının incelenmesini ve düzenlenmesini hedeflemektedir. Etik kavramı; yanlış ile doğrunun teorideki hali olarak ifade edilebilir. Ahlak ise bu teorinin günlük yaşamda kullanılması ile işlevsellik kazanır. Etik kavramı prensipleri temsil eder.
Etiğin Temel Sorunları
Bir bilgi alanı olan etiğin temel sorusu, “doğru, adil, iyi” anlamında “mutlu” (evdaimonia) yaşamın ne olduğudur. Teorik olarak bu soru “adalet nedir?” “erdem nedir?” şeklinde araştırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri