Kuruttuğunuz çilekleri diyet listenize ara öğün olarak ekleyebilir, atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Müsli, tahıl gevreği, yulaf lapası, süt, granola ve yoğurdun içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz. Aroma ve koku verici olarak tariflerinize ekleyebilirsiniz. Pudingin içerisine ilave edebilirsiniz.
Kuru çilek kuvvetli bir antioksidan özelliğe sahiptir. Böylece bağışıklığı güçlendirirek hastalıklara karşı korur. Kuru çilek metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Bu durum hızlı kilo verilmeye yardımcı olur.
Günde 10-12 orta boy çilek tüketilebilir ve bu miktarda çilek günlük C vitamini gereksiniminin yarısından çok daha fazlasını karşılar. Yazın en sevilen meyvelerinden çilek, A vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve folat gibi pek çok besin bileşeniyle tam bir şifa deposu.
Kabızlık, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Mevsiminde yenen çilek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı geçirir.
İlgili 38 soru bulundu
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Çileğin Zararları
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Çilekten daha çok yararlanmak isteyenler yemekten sonra değil aç karnına yemelidirler. Böylece daha hızla ve daha iyi sindirilerek etkisi artar. Sabahları da erkenden çilek yemek çok yararlıdır.
Çilek: Isırdığınızda çileğin orta kısmında boşluk varsa hormonludur.
- Lif kaynağı olarak kilo vermeye yardımcı olur. - Kolesterol düşürücü etkisi vardır. - Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Görüldüğü üzere çileğin çok önemli faydaları vardır ve günlük öğünler için tüketimi oldukça uygundur.
Kuruttuğunuz çilekleri diyet listenize ara öğün olarak ekleyebilir, atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Müsli, tahıl gevreği, yulaf lapası, süt, granola ve yoğurdun içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz. Aroma ve koku verici olarak tariflerinize ekleyebilirsiniz. Pudingin içerisine ilave edebilirsiniz.
Çilek tüketimi nisan ayından başlayarak haziran aylarına kadar devam eder. Bu meyveler günümüzde yılın her ayında bulunarak tüketilebiliyor. Kış aylarında birçok tezgahta görülebilen çileği nisan, mayıs ve haziran aylarında en lezzetli hali ile tüketebilirsiniz.
Kurutulmuş çilek, taze çileğin kurutulmuş şeklidir. Çilek yaklaşık %90-92 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 12 kg çilekten 1 kg kuru çilek kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
Çilek kurusu sağlıklı bir atıştırmalıktır. Diyetlerin vazgeçilmezidir. Tatlılara ve çaylara aroma verir. Turta, kek ve kurabiyelerde süsleme için kullanılabilir.
2 yemek kaşığı kadar kurutulmuş çilek çayı karışımını bir demliğe koyduktan sonra üzerine bir bardak kaynar su eklemeniz gerekir. Orta ateşte yaklaşık olarak 10 dakika kaynattıktan sonra çilek çayını 20 dakika kadar bekletmeli ve demlemelisiniz.
Kurutulmuş meyveler oldukça besleyicidir, lif ve antioksidan deposudur. Kuru meyvede bolca bulunan polifenoller sindirimi kolaylaştırır, kan akışını geliştirir ve oksidatif stresi azaltır. Kurutulmuş meyvelerde taze meyvelerden 3-4 kat daha fazla lif, vitamin ve mineral bulunur.
Östrojeni arttıran bazı meyveler
Çilek, kızılcık ve ahududu gibi meyveler de hem vitamin, mineral ve lif hem de fitoöstrojen kaynağı olarak gösteriliyor.
"ÇİLEKTE HORMON KULLANILMAZ"
Gece-gündüz sıcaklık farklarından dolayı çilekte şekil bozukluğu yaşanabiliyor. Diğer nedenleri de bitki besleme eksikliği, tozlanma ve döllenmedeki eksiklikler olabilir. Çilek zaten literatürde hormon kabul etmeyen tek bitki.
Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır. Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Etkili bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.
Meyvelerin hepsi aynı mevsimlerde yetiştirilen türler değildir. Çilek meyvesi de, ilkbahar mevsimi dışında tüketilemiyor. Kişiler çilekleri severek tükettiğinden, ilkbahar aylarını bekleyebiliyor.
Bir ay boyunca düzenli olarak çilekli su tüketen kişilerin; vücudundaki fazla su, ödem, iltihaplanmalar ve mikroplar gözle görülür şekilde azalıyor. Özellikle seyahat sonrası oluşan ağırlık hissi ve şişliklerde rahatlamayı da sağlıyor.
Düzenli olarak çilek yemek metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bağırsaklarda biriken kötü bakterilerin temizlenmesine de yardımcı olur.
Çilek: Cinsel bölgeye giden kan akımı performans için büyük önem taşıyor. İçinde bulunan antioksidanlar, folik asit ve C vitamini sayesinde cinsel bölgenin daha hızlı uyarılmasını sağlıyor.
Çilek kanı temizler. Sakinleştirici etkisiyle stresi azaltır. Diş etlerini güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-"BÖBREK HASTALARI DİKKAT ETMELİ"-
Tüketim sonrası kana karışan minerallerin, böbrek hastalarında çökme yapacağına dikkati çeken Türemiş, "aşırı tüketilen çilek, besin elementleri kana karıştığı zaman böbreklerde çökme yapabiliyor. Böbreklerinde taş ve kum riski olanlar aşırı çilek yememeli" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri