Beyaz et ise, hızlı kasılan liflerden oluşur. Beyaz et, balıkta olduğu gibi çiğ olduğundan, yarı-saydam, camsı bir yapıya sahiptir. Az kullanılan ve zorlanmayan kaslarda miyoglobin içeriği de düşüktür. Hızlı kasılan liflerden oluşan kaslar, tehlikeden kaçmak gibi ani hareket gerektiren aktivitelerde kullanılır.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Sağlıklı beslenme açısından beyaz et; kaliteli protein, düşük yağ ve vitamin-mineral içeriği nedeniyle son derece iyi bir kaynaktır. Süt ve süt ürünleri olan hayvansal protein kaynakları beslenmemizde önemli yer tutar ve vücudun kısa zamanlı protein yetersizliklerini giderebilir.
Hem beyaz et hem de kırmızı et iyi birer protein kaynağıdır. Hatta en sağlıklı ve yüksek oranda protein sağlayan besinlerdir. İkisi arasındaki en önemli fark B12 içeriğidir. Beyaz etler, kırmızı etlere kıyasla daha fazla B12 içeriğine sahiptir.
Vücudu toparlamak ve kasları daha belirgin hale getirmek için beslenme tarzının ne olması, hangi et türünün daha çok tüketilmesi üzerine pek çok soru sorulur. Aslına bakarsanız her ikisi de gerekli. Beyaz et dediğimiz tavuk, balık ve hindi etleri kırmızı ete göre daha az yağ içerdiği için kalorisi de daha düşüktür.
İlgili 32 soru bulundu
Farklı et türleri arasında bir ayrım yapmak önemlidir. Örneğin; otla beslenen organik et, fabrikada yetiştirilen işlenmiş etten besinsel olarak farklıdır. Kırmızı et, kemik ve kas oluşumuna yardımcı olan protein sağlar. Ancak kırmızı et tüketirken porsiyona dikkat etmeli ve yağsız kısımlarını tüketmeliyiz.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Gerdan, but ve karından uzakta kalan kısımlar dana etinin en yumuşak ve en tercih edilen (dolayısıyla en pahalı) kısımlarıdır.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Ördek - Kaz Eti Çeşitleri
Ördek ve kaz eti beyaz et arasından en lezzetli etlerden biridir. Kaz eti yemek oldukça sağlıklıdır. Kaz ve ördek eti oldukça fazla kolejen içerir bu yüzden deforme olmuş hücreleri iyileştirir ve cilt sağlığı içinde oldukça önemlidir.
Protein: Hem kırmızı hem de beyaz et iyi bir protein kaynağıdır. Vitamin Profili: Beyaz ve kırmızı, tüm etler vitamin kaynağı olarak iyidir. En büyük fark B12 vitamini içeriğindedir. Kırmızı et beyaz ete göre daha iyi bir B12 kaynağıdır.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
Kısa enerji patlamaları için, tavuklar daha etkilidir, çünkü beyaz et hızlı kasılan kas liflerinden oluşmaktadır. Öte yandan, kırmızı et yavaş kasılan kas liflerinden oluşur, bu nedenle dayanıklılık egzersizleri için idealdir. Hem tavuk hem de sığır eti enerji verimliliğini farklı şekillerde arttırır.
Et yıkanır mı? Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir.
İçerdiği B6 vitamini kan damarlarımızı korur, enerji seviyenizi yükseltir ve metabolizmanızın kalori yakmasını sağlar. Kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. İleri yaşlarda oluşan kas kaybını, kemik erimesi ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıkları önler.
Beyaz ve kara dağlıç olmak üzere iki çeşidi bulunur. Beyaz dağlıç'ın eti daha makbuldür.
Ancak kolesterol üzerindeki etkilerine gelince, tavuk etinin dana etiyle benzer sonuçlar verdiği görüldü. Hatta bitkisel beslenme diyetine göre her iki tür etin de kolesterolü daha fazla yükselttiğini söylemek mümkündü (üstelik bu durum daha fazla doymuş yağ tüketimine göre de değişmedi).
Beyaz et ise, hızlı kasılan liflerden oluşur. Beyaz et, balıkta olduğu gibi çiğ olduğundan, yarı-saydam, camsı bir yapıya sahiptir. Az kullanılan ve zorlanmayan kaslarda miyoglobin içeriği de düşüktür.
Et, balık ve yumurta
Haftada bir kez kırmızı et, haftada üç kez beyaz et, haftada iki-üç kez balık, haftada üç kez yumurta tüketilebilir.
“Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir. Ayrıca, piştikten sonra, kolay çiğnenebilmesi, etin parçalara bölünme kolaylığı ve çiğneme sonrası ağızda kalan miktarı etin kalitesinin göstergesidir.”
Dişeti beyazlaması sağlıksız diş etinin belirtisidir. Dişetinde çekilmeler ve gingivitis ya da ağız içi lezyonların belirtisi olabilir.
Boğa eti koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır.
At, eşek ve domuz eti koyu kırmızı renkte olur, dana eti ise daha açık kırmızıdır. At eti özellikle hava ile temasa geçtiği zaman neredeyse ciğere yakın renk alır. Mesela at etinin lifi fazlasıyla serttir.
Bonfile, kontrfile ve antrikot kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır ve ızgaraya en uygun etlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri