Usûlüne uygun kesim, Hanefîler'e göre besmele çekilerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile iki şah damarının veya bu damarlardan birisinin kesilmesi şeklinde yapılır. Besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti Hanefîler'e göre haram olur. Ama unutarak terk edilirse helaldir.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
CEVAP: Helal et nedir biliyor musunuz? Kur'ân-ı Kerîm'in yasakladığı etler dışındakilerdir. Kur'ân'da yasaklanan et ürünleri şunlardır: Kendi kendine ölmüş hayvan, domuz eti, Allah'tan başka bir tanrı adına kesilen hayvan ve akıtılmış yani dışarıya akmış kan. İşte bunları yemek haramdır.
3) Pençesiyle avlanan yırtıcı hayvan ve yırtıcı kuşlar: Hanefi fıkhına göre "siba (yırtıcı hayvanlar)" kelimesi et yiyenler şeklinde kabul edilmiş ve bu gruba giren tüm etçil hayvanların eti haram sayılmıştır. (Aslan, kaplan, kurt, ayı, tilki, çakal, fil, gelincik, sansar, samur, sincap, maymun, köpek, kedi vs.)
İlgili 15 soru bulundu
Doğal sebeplerden ölmüş, herhangi bir hastalık şüphesi taşımayan hayvan ölümünün üzerinden uzun zaman geçmemiş ve eğer soğukta muhafaza edilmiş ise etini tüketmek mümkün olabilir.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
Sorunun cevabı ise Arı çıktı.
Müslümanlar da tükettikleri gıdaların helal olmasına önem vermektedir. Koşer kuralları Müslümanlar tarafından aranan şartların birçoğunu barındırmaktadır. Fakat her Koşer ürünü helal değildir.
Eti yenen kara hayvanlarının etlerinin helâl olması için, İslami usullere uygun olarak kesilmesi gerekir. Bu hanefi mezhebine göre “Bismillahi Allah'ü Ekber” denilerek hayvanın nefes ve yemek boruları ile şah damarının veya iki şah damarından birinin kesilmesi şeklinde yapılır.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Meal (Kur'an Yolu)
Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı.
Zürafa, geyik, ceylan, tavşan ve evcil hayvanlardan sığır, davar ve kümes hayvanları yenir. Tezek ve başka necis şeyleri yiyen hayvanın eti kokarsa yemesi mekruhtur. Temiz şey ile beslenip, pis kokusu kalmazsa caiz olur.
Evet, caizdir. Kimin kestiği, nasıl kestiği bilinmeyince, Müslüman veya Ehl-i kitap karışık olan her ülkeden et alıp yemek caiz olur.
Penguen konusunda yasaklayıcı bir hüküm bulunmadığı ve temiz olan her şeyi bize helal, pis olanı da haram kılındığından, iştahı çeken insanların penguen etini yemelerinde sakınca bulunmamaktadır.
Nahl Suresi, 115. ayet: O, size ancak ölüyü, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olan (hayvan)ı haram kıldı.
Ölçüyü açıkça çiğnemek nasıl günahsa, gizlice çiğnemek de, helal olduğu halde içinden haram sayarak yememek de günahtır. Allah Teala, burada et yemeyi farz kılmıyor. İnsanların haram ve helal sınırını çizemeyeceklerini, bu hakkın Allah'a ait olduğunu bilmelerini istiyor.
yahudiler domuz yemez, tıpkı islamiyette olduğu gibi yasaktır. domuz ile beraber, at ve tavşan da yenmesi yasak diğer hayvanlardır. ayriyeten tüm sürüngen, kemirgen ve böceklerin de yenmesi katı sürekle yasaklanmıştır. yahudi inanışında et ve süt birlikte tüketilmez.
Değerli kardeşimiz, Et veya yumurta gibi bazı gıda maddelerini çiğ olarak yemenin, dinen sakıncası yoktur.
Haberini ayetlere dayandırarak devam eden gazete, “Yılan, akrep, fare, kurt, karga ve çaylak hakkında ise, Resulüllah (s.a.v.) Efendimiz bunların hilde de, haremde de öldürülmelerini emretmiştir.” şeklinde yazdı.
Salih'in mucizesi olan deve 4) Hz. Yunus'u yutan balık 5) Hz.Musa'nın ineği 6) Hz. Uzeyir'in merkebi 7) Hz.Süleyman'ın karıncası 8) Belkıs'ın hüdhüd kuşu 9) Ashab-ı Kehf'in Kıtmir isimli köpeği 10) Hz. Muhammed'in Kasva isimli devesi.
Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir. Esas itibariyle ruhun kendisi bakidir, ölmez, yok olmaz, bozulmaz. Ruhun geçici olarak misafir olduğu vücut ise ölür, dağılır.
Başın sağ olsun kime denir biliyor musunuz? Anadolu'da önceden hayvanları ölenlere baş sağlığı verilirmiş. Yani hani o gitti, sana bir şey olmasın manasında kullanılırmış.
Ruh baki kalacağına göre, bütün hayvanların ruhları kendilerine mahsus alemde baki kalacaktır. Süleyman (as)'ın Hüdhüd'ü, Salih (as)'ın devesi, Ashab-ı Kehf'in köpeği hem ruhu hem de cesedi ile birlikte cennete gidecektir. Diğer hayvanların da ruhları cennete girecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri