15′er dakikalık aralarla etinizi karıştırın ve kapağını vakit kaybetmeden tekrar kapatın. 1 saat kadar sonra tuz, karabiber ve kekiğini de ilave ettikten sonra 15-20 dakika kadar daha pişirin. Böylece 80-90 dakika aralığında ağır ateşte kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve yumuşacık bir kavurma hazırlayabilirsiniz.
İçerisinde yağ olmadığı için et anında yapışacaktır. Bunu engellemek için tavanın içerisine 3 yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. Bu su etiniz suyunu bırakana kadar yüzeyinin yapışmamasını sağlayacak. Zaten 5 dakika içerisinde et suyunu bırakacaktır.
Etin suyunu çekmesi için ne yapmalı? Kavurma kuru oluyorsa sebebi tencereyi tam kızdırmadan pişirmeye başlamaktır. Bu durum etin suyunu dışarı vermesine ve kurumasına yol açar. Eğer tencereyi güzelce ısıtılırsa, et suyunu içinde tutar ve kavurma yumuşak, sulu ve lezzetli olur.
Isıtılmış tavada etin dış yüzeyinin kabuklanması anlamına gelir. Dışı kabuk haline gelen et, artık suyunu bırakmaz. Yahniden fırında pişirmeye kadar birçok yemekten önce, etinizi mühürlemeyi tercih edebilirsiniz. Ancak bu aşamada kesinlikle tuz kullanamamalısınız çünkü tuz, etin suyunu bırakmasına neden olur.
Et kendi suyunu salar ve yavaş yavaş suyunu çeker. Kendi suyunda piştiği için bu aşamada yağ kullanılmaz. Bu sırada soğan, sarımsak ve biberler resimdeki gibi doğranır. Et suyunu çektiğinde tencereye bir yemek kaşığı tereyağı ve iki yemek kaşığı sıvı yağ dökülür ve etler karıştırılır.
İlgili 20 soru bulundu
ET SUYU YERİNE KIYMA VERİLMELİ
Bebeklerin et ile beslenmesi noktasında da önemli uyarılarda bulunan Zünbülcan şöyle devam etti: “Bebeğin mamasını kıyma yerine et suyu ile bebeğin etle gelen demire ve proteinden faydalanmasını engeller. Bu nedenle mamalara etin suyu yerine kıymanın kendisi koyulmalıdır.
Kavurma tencerenize 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra yağın kızmasını bekleyin ve ardından kuşbaşı doğradığınız eti atarak 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Et suyunu salmaya başladığı zaman ocağınızın altını “en kısık” konuma getirin ve tencerenin kapağını kapatın.
Steak ürünlerinde etin içindeki yağ dokusunun mermerimsi bir yapıya sahip olması gerekir, böylece et pişerken kasılıp sertleşmez. (Aşağıdaki fotoda olduğu gibi) Et yüksek oranda sıvı içeren bir yapıya sahiptir, ete tadını içindeki bu sıvı verir.
Büyük parça etler hayvanların but, boyun, kol ve omuz bölgelerinden alınır. Bu bölgeler kaslı dokulardan ibaret olduğu için genellikle sert olur. Pişme öncesinde ve eti pişirirken doğru yöntemleri uygulamazsan çiğnemesi zor, lastik kıvamında etler hazırlamış olursun.
Bir şeyin suyunu, yağını, sıvı kısmını basınçla çıkarıp akıtmak. Basınçlı bir araçla fışkırtmak, püskürtmek. Baskı altına almak, üzmek, bunaltmak, zorlamak.
Tuz etin sert olmasına sebep olur.
Eti terbiyeledikten sonra en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirirseniz, daha yumuşak ve lezzetli olur. Etin yumuşak olması için yoğurt suyunu da deneyebilirsiniz. Yoğurt suyu asitli olduğu için terbiye edilen et daha yumuşak olur.
Su soğudukça suyu değiştirirseniz çözülme işlemini hızlandırmış olursunuz. Bu yöntemle 1-2 saat içerisinde etiniz çözülecektir. Diğer bir yöntem ise, hızlı bir yöntem olan mikrodalgada çözmektir. Mikrodalgaların hızlı çözme özelliği vardır.
Eti, uzun süre kısık ateşte pişirmeniz, yumuşak bir kıvam almasını sağlar. Ayrıca tencere veya tavanın ağzını kapatmak da, etin lokum kıvamını almasına yardımcı olur. Ancak her et bu şekilde pişmeye uygun değildir. Biftek, bonfile gibi etlerin kısa sürede yüksek ateşte pişirilmesi gerekir.
Etlerin rengi değişip, suyunu salana kadar sürekli karıştırarak, kavurun. Diğer tarafta 2 adet orta boy soğanı 4 parçaya bölüp, etlerin üzerine ekleyin. Ardından 1 baş sarımsağı da ayıklayıp, etlerin üzerine serpiştirin. Daha sonra etlerin üzerine 1 şişe maden suyu dökün.
- Eti terbiye ederken yağ, yoğurt, süt, soda, sarımsak, karabiber gibi malzemelerden yararlanabilirsiniz. Bu malzemeleri karıştırıp etle harmanlayıp en az 4-5 saat bekletmeniz etinizi yumuşatır. Bu ve benzeri tariflerde bir gün önceden marine işlemini başlatırsanız daha ideal sonuçlar alabilirsiniz.
En sağlıklı et tüketimi kesimden sonra 24 saat beklemek olsa da beklemek istemeyenler için eti karbonat ile ovma veya bir bardak maden suyunda 1-2 saat bekletmek de yumuşamasına (dinlenmesi kadar olmasa da) katkı sağlıyor.
İkinci nokta, suyun yüzeyinde biriken köpüklerin delikli bir kepçe ile sürekli olarak toplanıp atılmasıdır. Aksi halde et suyu bulanık olur. Ayrıca pişme süresince suyu hiç karıştırmamanız ve çok kısık ateşte birkaç saat pişirmeniz gerekir.
Tuzu henüz marinasyon aşamasında ya da daha yeni pişirmeye başlamışken atmak etinizi sertleştirir. Aman bu noktaya dikkat etmekte fayda var. Birçok insan et kavururken ya da farklı yöntemlerle pişirirken etin üzerine tuz atıyor. Böylelikle et o yumuşak dokusunu kaybederek sert bir hale geliyor.
Haşlama yapacaksanız sıcak su ile haşlayın, et pişmeye yakınken tuz atın. Daha leziz olmasını isterseniz süt, sıvı yağ, soğan suyunu karıştırıp eti terbiye edin ve yaklaşık 3 saat bekletin.
Sıcak suyla yıkamak etinizin hafifçe pişmesine, doku ve kıvam kaybetmesine dahi neden olabilir. Suyun içinde tuzla etinizi bekletmeyin. Bu da etinizin tadının bozulmasına neden olacaktır. Oda sıcaklığında üzeri açık bir biçimde eti bekletmek daha fazla bakterinin ve mikrobun çoğalmasına neden olabilir.
Et suyu, kemik ve eklem sağlığı için önemli bir rol oynar. İçerdiği mineraller, kemiklerin güçlenmesini ve osteoporoz riskini azaltmayı destekler. Aynı zamanda eklem iltihaplarını ve ağrılarını hafifletebilir.
Uzun pişirilme sürecinin ardından, ilikli kemikli etin mucizevi şifalarla elde edilen suyuna et suyu veya kemik suyu denir. Hazırladıktan sonra ister o an yapılacak çorba veya yemeklere tat verir, isterseniz de dondurulup buzluğa atılabilir. Et suyu çorba ve pilavlar o olmadan bu kadar lezzetli olmaz.
Hazırlanışı Etler kuşbaşı doğranır, önce suda kaynatılır sonra iyice haşlanır ve suyu süzülür. Başka bir tencerede et yağları iyice kızdırılır.
Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler. Buzluktan çıkan kırmızı et yıkanır mı? Hayır. Etin yüzeyinde bir şeyler varsa et cımbızı ile alabilir, kesebilirsiniz.
Et pişerken mümkün derece tencerenin kapağını kapalı tutmalı ve yine sivri ya da delici aletlerle ete müdahale etmemelisin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri