Etle birlikte yoğurt yemek veya ayran içmek demir emilimini azaltır. İçecek olarak taze sıkılmış meyve suyu içmek yine yüksek C vitamini ve yüksek demir emilimi sağlar.
Kırmızı et, portakal suyu gibi C vitamini yönünden zengin içecekler ile birlikte tüketildiğinde ette bulunan faydalı besin ögelerinin vücutta kullanımı artıyor. Bu nedenle uzmanlar, et tüketirken yanında bir bardak portakal suyu içilmesinin önemini vurguladı.
Et yemeği yedikten sonra en az 2 saat su içmemeye özen gösterin. Etle beraber yoğurt ya da ayran tüketmeyin. Et ve ayranın aynı anda tüketilmesi en yaygın hata. Etle birlikte asla tatlı tüketme.
Etin yanında kırmızı şarap
Ama yazdan, mangaldan ve ızgara köftelerden, sucuklardan bahsediyorsak, o zaman akla ilk gelen içkilerin başında şüphesiz sosis patates de olduğu gibi sarışın bir lager bira geliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Fazla et tüketen kişiler etin vücutta oluşturabileceği hasardan korunmak için her gün düzenli olarak limon tüketmelidir. Limonun suyunu sıkarak yemeklerden sonra içebilir veya kabuğunu rendeleyerek salataya ilave edebilirsiniz. Böylece kurban etinin hazmı kolaylaşır, hipertansif ve kanserojen etkileri azalır.
Etin yanına ne yapılır? Etin yanına ana malzemesi domates olan çorbalar çok yakışır. Bunlara örnek vermek gerekirse domates çorbası, tarhana çorbası, salçalı şehriye çorbası iyi alternatiftir. Domatesli çorbaları sevmeyenler için mercimek çorbası ve soğan çorbası da tercih edilebilir.
Dr. Murat Soysal, Kurban Bayramı'nda aşırı miktarda et yiyenlerin midelerini soda içerek rahatlatamayacağını söyledi ve ekledi: Yediklerinizi hazmetmek için soda içmek, tansiyonunuzu yükseltebilir! International Hospital'dan İç Hastalıkları Uzmanı Dr.
Yemekten sonra su veya sıvı tüketmenin bilinen bir zararı yok. Ne zaman susadığını hissedersen su içebilirsin.
Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Etin yanına meze geleneksel Türk sofra kültürünün olmazsa olmazları arasındadır. Bu mezeler arasında acılı ezme, şakşuka, humus, piyaz en çok bilinen ve tercih edilenler arasındadır.
Et sotenin yanına en çok yakışan yemekler arasında pilav, makarna, patates püresi ve fırında sebzeler vardır. Et sotenin yanında gazlı içecekler ya da ayran oldukça yakışan içeceklerdir.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Şurada Paylaş! Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Hangi Yemekle Hangi Şarap İçilir? Akşam yemeğinde kırmızı et varsa, baskın tadı olan, biraz sert ve bahar mahsulü şaraplar tercih edilmelidir. Ancak menüdeki et; kuzu eti, ördek eti, geyik eti gibi yumuşak tatlar ise yumuşak içimli ve hafif aromalı şaraplar tercih edilebilir.
Örneğin; yemekte kırmızı et yemiş olun (kırmızı ette yüksek oranda demir bulunur). Yemeğin hemen ardından çay içtiğinizde vücudunuz, köfteden gelen demirden tam olarak faydalanamayacaktır; çünkü çayda bulunan 'tanen', demirle bağlanarak demir emilimini azaltıcı etki gösterir.
Yapısal olarak hazmı zor bir besin olan et, yüksek protein değerleriyle de dikkat çeker. Bu nedenle sonrasında hazmı kolay olan hafif ve sütlü tatlılar tüketilmelidir. Hatta et ürünleri tükettikten en az 2 saat sonra tatlı ve meyve tüketimi tavsiye edilir.
Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Bayramda etin ve şekerin birarada tüketilmesi biraz tehlikeli olduğu için mümkünse tatlı yenmemeli. En azından tatlıyı sınırlı ölçülerde ve tadımlık olarak tatlı tüketmek gerek. İlla ki tüketilecekse yemekten 2-3 saat sonra tercihen sütlü tatlılar alınmalı.
- Maden suyu ile et yumuşatmayı birçok kişi bilmez. Maden suyu kırmızı et marine tariflerinde sıklıkla kullanılır. Hızlı şekilde eti marine etmek istediğinizde bir yemek kaşığı kadar karbonatla etinizi harmanlayın akabinde ise bir maden suyunu ete döküp dolapta birkaç saat bekletin.
Et tüketimi beraberinde yağ tüketimini de getirir. Diğer yemeklerle birlikte etteki yağ da miktarın artmasına yol açar. Bu safra kesesi ve pankreas üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Özellikle safra kesesinde taş ya da çamur olanların şikâyetleri artar.
Vücudun fonksiyonlarını doğru düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için faydalanabileceğiniz maden suyunu sabah vakti, gün ortasında veya vücutta susuzluk arttığı zamanlarda ihtiyaç duyulan su oranını giderebilirsiniz. Ayrıca maden suyunun mineralli yapısı ile vücudun daha zinde ve canlı kalmasını sağlayacaktır.
Tuz etin sert olmasına sebep olur.
Eti terbiyeledikten sonra en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirirseniz, daha yumuşak ve lezzetli olur. Etin yumuşak olması için yoğurt suyunu da deneyebilirsiniz. Yoğurt suyu asitli olduğu için terbiye edilen et daha yumuşak olur.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Sağlıklı ve taze etin diri fakat yumuşak olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ümit Gürbüz, sağlıklı ve kaliteli etle ilgili tespitlerini şöyle tamamladı: “Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri