Etkili Dinleme Kuralları Konuşmada geçen bilinmeyen sözcüklerin anlamı tahmin edilir. Konuşma sırasında notlar alınmalı ve gözlerle konuşmacı takip edilmelidir. Konuşmacıyla empati kurulmalı ve konuşmacı yargılanmamalıdır. Konuşmacının anlattıkları dinleyicinin kendi ifadeleriyle özetlenmelidir.
Karşı tarafın anlattıklarını kendi deneyimleri ve hisleri olarak dinleyin. Olabildiğince tarafsız yaklaşın. Kınamayın, eleştirmeyin, yargılamayın. Anlatılanları kişinin kendi bakış açısını yansıtan veriler olarak kabul edin.
Yumuşak bir ses tonu ile, Konuşulan kişinin yüzüne bakarak ve göz teması kurarak, Konuşulan kimselerin işiteceği ses tonu ile bağırmadan veya kısık olmayan bir sesle konuşulmalıdır.
*Dinlerken ve konuşurken karşısındakinin yüzüne bakmanın önemi kavratıldı. *Sohbete katılmak ve konuşmak için sırasını beklemek gerektiği kavratıldı. *Duygu ve düşüncelerini uygun yollarla ifade edilmesinin önemli olduğu öğretildi. *Konuşanı dinlemek ve sıra kendisine geldiğinde uygun biçimde konuşma kuralları verildi.
Aktif dinleme teknikleri arasında göz teması kurmak, beden dilini doğru kullanmak, ara sıra başı sallayarak anladığımızı belirtmek ve konuşmacının söylediklerini kendi sözcüklerimizle tekrar etmek bulunur. Bu teknikler, karşı tarafın mesajının bizim için önemli olduğunu gösterir ve iletişim akışını güçlendirir.
İlgili 27 soru bulundu
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Göğüş'e (1978) göre dinleme türleri; seçmeli, doğru, dikkatli, duygusal, eleştirici, anlamadan ve yarı dinleme olup bunlar arasında en iyi dinleme türleri dikkatli, doğru ve eleştirici dinlemedir. Özbay'a (2009) göre dinleme türleri; estetik, iletişimsel, ayrıştırıcı, eleştirel ve bilgi için dinleme şeklindedir.
İletişimde bağlantı kurmanın önemli bir ögesi olan dinleme bireyin iletişimde gelen mesajı iyi anlamasını ve yaşadığı topluma uyum göstermesini sağlar. Bilgi edinmenin, öğrenmenin ve anlamanın en temel yollarından biri de dinlemedir. Aynı zamanda sosyal yaşamdaki sağlıklı iletişimin de en önemli unsurudur.
Teşekkür etmek, teşekküre cevap vermek, lütfen kelimesini kullanmak, karşımızdaki bireye ismiyle hitap etmek, birisi geldiğinde ayağa kalkmak, selam vermek, empati kurmak, iyi bir dinleyici olmak nezaket kurallarından bazılarındandır.
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
Seviye 4 / Daha fazlası için sormak: Bu seviyede, dinleyen kişi karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorar ve daha fazlasını anlatması için onu teşvik eder.
İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Etkili dinleme gerçekleri öğrenmeyi, takım arkadaşlarını anlamayı sağlar ve diğerleriyle arada güven oluşturur. İletişim dinleme ile başlar ve bir çok yanlış anlaşılmaları ve kopuklukları düzenleyici görevi görür. Dinlerken konuşmacı ile göz göze gelmek, iletişimi daha güçlü kılar.
Dinleme, söyleyenin konu ve sözcük seçimine, imzasına, sesine, vurgusuna ve tonlamasına,jest ve mimiklerine, beden diline karşı duyarlı olmaktır. Dinleme etkinliğinin tam anlamıyla gerçekleştirilmesi konuşma, eğitim, arkadaş ilişkilerinde ve iş hayatımızda başarılı olmamızı sağlamaktadır.
Belli aralıklarla özetleyin : Etkin dinlemenin tekniklerinden birisi, belli aralıklarla diğer insanın söylediklerini özetlemektir. Konuşmacı bir konuyu bitirdiğinde, diğer konuya geçmeden önce onun fikirlerini ve belli başlı noktaları başka sözlerle açıklayarak, doğru mesajı alıp almadığınızı yoklayın.
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Etkin dinleme; benmerkezci dünya görüşünü bırakmak, dikkati odaklamak ve başkalarıyla iletişim kurmak için önyargıları bir kenara koymayı gerektirir. Bir konuşmada kazanan olmaktansa etkili bir iletişim kurmak için karşımızdakini gerçekten dinlememiz gerekir.
Yanlış Dinleme Biçimleri
Konuşmacının sözünü kesmek, Karşımızdaki kişiyi dinlerken başka şeyler düşünmek, Konuşma esnasında başka şeylerle ilgilenmek, dinleme esnasında kendi söyleyeceğin şeyi tasarlamak, sabırsız olmak, dinlemek yerine yargıda bulunmak v.b yanlış dinleme biçimlerine örnektir.
Etkili Dinleme Sanatı
Dale Carnegie'e göre iyi bir dinleyici olduğumuzda insanlara hem kendileri hakkında konuşma cesareti vermiş hem de kendilerini önemli hissetmelerini sağlamış oluyoruz. Etkili dinleme ve dolayısıyla etkili iletişim karşımızdaki kişiyle bir bağ kurmamızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri