Alçının son kullanma tarihinin geçmemiş olması çok mühimdir. Bu sebeple, depoda farklı tarihlere ait alçı torbaları varsa en eskisinden kullanılmaya başlanmalıdır.
RAF ÖMRÜ Kapalı ambalajında ve nem almayacak şekilde depolanması koşulu ile 6 aydır.
Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Kapalı ambalajında, kuru ve güneş görmeyecek bir ortamda dondan korunacak şekilde saklanmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Alçı, kimyasal bileşimi CaSo4+2H2O olan jipsin, yaklaşık yarım molekül kristal suyu kalacak şekilde, kızdırılarak suyunun uçurulması ve öğütülmesi ile elde edilen ve su ile karıştırılınca tekrar katılaşarak bağlayıcılık özelliği kazanan bir yapı malzemesidir.
Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kışın yaptığınız bir alçılama işleminin daha uzun sürede kuruduğunu görebilirsiniz.
Sembol Boya. TANIM: Su bazlı, akrilik reçine esaslı, kokusuz iç ve dış cephe duvar macunudur. ÖZELLIKLERİ: Sıva yüzeyindeki çatlakları doldurarak, düzgün bir yüzey oluşturur. Alçı, saten alçı ve yağlı macun yerine kullanılabilir.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar. Saten alçı, boya öncesinde, boyanın estetik görünmesini sağlar. Yüzeyin pürüzsüz, ferah ve yepyeni görünmesini sağlar.
Çalışabilirliği artırmak veya kuruma aşamasını kontrol edebilmek için çimento harcına kireç veya alçı karıştırılabilir (Himsel 2008). Yapısal peyzaj uygulamalarında gri renkli portland çimentosunun kullanımı yanında beyaz çimento kullanımı da yaygındır.
Ortamdaki tüm yarım molekül su taşıyan kalsiyum sülfat molekülleri suya doyar, alçıtaşı haline döner. Bu alçının ilk aşk sertleşmesidir, aldığı tüm enerjiyi geri verir ve ısınır. Isınan alçı, aşk yorgunu alçının “ilk sertleşme”si olarak adlandırılır.
Alçıyı Hızlı Kurutma
Kurutma işlemi ile dayanıklılık artırılmadığı takdirde en ufak bir nem temasında sararma ya da çürüme meydana gelir. Küflenmeye de yol açan bu durumlar sonucu oramdaki hava kalitesi olumsuz etkilenir. Aynı zamanda ortamda istenmeyen bir koku da meydana gelir.
TSE standartlarına uygun olarak üretimi yapılan 1 torba saten alçının kilosu 30'dur. 30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
Harç karıştırılması esnasında alçı ya da su ilave edilmemelidir. Tünel kalıp gibi çok düzgün yüzeylerde ve tavan uygulamalarında yüzey pürüzlendirilmelidir.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Alçı çok gevrek bir malzemedir. En ufak bir çekme gerilmesinde dahi çatlar. Bu nedenle bu bölgelerde kapıyı açıp kapatmaktan kaynaklanan ve pencereyi açıp kapatmaktan kaynaklanan alçı çatlakları gözlemlenebilir.
Alçının sertleşmesi için yeterli süre beklenilmeli, su/toz oranı tam ayarlanmalı, pöröz yapıda olmaması için vakumlu karıştırıcı şarttır. Pörözite model alçılarında daha çok görülür. Bünyesinde daha az su bulunan sert alçılarda ise pörözite azdır. Alçı taşı (dihidrat) suda daha az erir.
Duvarınızdaki rutubeti ne kadar çabuk fark eder ve hızlı davranıp önlem alırsanız o kadar yararlı çıkarsınız. Alçı rutubeti önler mi? Sorunun cevabı ise evettir. Alçı sıvası delikli yapısı ile nem oranını koruyarak rutubet oluşumu durdurur ve engeller.
Alçı taşının %30'luk kalsiyum klorit solusyonunda kalsinasyonu ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen toz partikülleri daha yoğun ve küboidal şekilli ve yüzey alanı azalmıştır. En güçlü ve en pahalı alçı tipidir.İnley ve kron yapımında yani yüksek direnç ve yüksek sertlik gerektiğinde kullanılır. Tip IV alçı denir.
Alçı tozunu su ile karıştırarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Kullanacağınız ölçüye uygun oranda su ekledikten sonra 10 dakika bekleyin. Ardından karıştırma çubuğu veya sopa yardımı ile hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. Hamur kıvamına geldikten sonra kullanabilirsiniz.
Kapalı, kuru ve nemsiz bir ortamda palet üzerinde depolanması koşulu ile imalat tarihinden itibaren 4 ay içerisinde tüketilmelidir. Koşullara uyulmaması ürünün niteliklerini bozar.
Duvar sıvaları kaba ve ince olmak üzere genellikle iki kat yapılacaktır. Birinci kat kaba sıva yapıldıktan sonra kaba yüzeyi, ince sıvanın iyice kaynaması için, mala ile sık sık çizilecektir.
Makine Sıva Alçıları: Beton, gaz beton, brüt beton, tuğla, bims blok, briket gibi malzemeler üzerine uygulanabilen, ideal inşaat malzemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri