Sağlıklı iletişim kurmanın temel doğruları vardır bunlar: Kabul etmek ve saygılı olmak. Empatik olmak. Tutarlı olmak. Güven verici olmak.
Etkili iletişim kurabilmek için atılacak ilk adım, iyi bir dinleyici olmaktır. Karşımızdaki kişiyi dikkatle dinlemek ve onun düşüncelerini anlamaya çalışmak, iletişimin temelini oluşturur. Empati yeteneğini kullanarak, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini hissetmeye çalışmalıyız.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
İletişimin en iyi yöntemi, sakin ve net konuşmak, dolgu sözcüklerden kaçınmak, göz teması kurmak, uygun beden dili kullanmak ve dikkatli dinlemektir. İletişimin önemli unsurlarından biri sakin ve net konuşmaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
İletişimin etkili olması, iletişimde yer alan taraflar arasındaki mesajların açık, anlaşılır ve karşılıklı olarak anlamlandırılabilir olmasını gerektirir. Etkili iletişim; empati yeteneğini kullanmayı, doğru ifadeleri seçmeyi, iyi bir dinleyici olmayı ve beden dilini etkili bir şekilde kullanmayı içerir.
İletişimin 5 Anahtarı
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
Göz teması kurar. • Son sözü söylemek için çabalamaz. • Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). • Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalı- şır. Dinlerken başka bir işle meşgul olmaz. • Konuşmacının sözlerine olduğu kadar sözsüz mesajlarına da dikkat eder.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Sözlü iletişim, iletişimin en yaygın ve etkili biçimidir ve günlük yaşamlarımızın temel bir unsuru olarak kabul edilmektedir. Yazılı iletişim, harflerin ve kelimelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen iletişim türüdür.
Etkili iletişim, karşılıklı iletişim kuran tüm kişilerin aynı anlamlar çevresinde ortaklaşabildiği, başka bir deyişle birbirlerini doğru ve net bir şekilde anlayabildiği iletişimdir. Etkili iletişim kavramının içine yazılı ve sözlü iletişimin yanı sıra jestler, mimikler, tutumlar ve tavırlar da dâhildir.
İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer. Son olarak gönderici, mesajın alıcıya ulaştığına dair onay almalıdır.
Kod Açma/Çözme: İletinin algılanması, kavranması ve anlamlandırılmasıdır. Kanal (Oluk): İletinin oluşturulduğu, taşındığı, aktarıldığı ortam ya da araçtır. Hava, kağıt, ışık, radyo dalgaları, telefon kabloları, bilgisayar ekranı birer kanal olabilir. Bağlam: İletişimin gerçekleştiği koşul ve durumdur.
Bu iletişimde "gönderici-ileti-alıcı" öğeleri mutlaka bulunur, iletişimi başlatan unsur; göndericidir.
İletişim yaşamın her anında vardır. İki insanın birbirinin farkına vardığı an iletişim başlar. Aynı ortamda yer almak iletişimin başlaması için yeterlidir.
Bu sürecin temel eksenlerini ve¨¨ ögelerini de; kaynak (gönderici), ileti, alıcı ya da hedef biçiminde tanımlamışlardır. Bu üç ana ekşen üzerinde iletinin geçişini sağlayan kanallar, içinde bulunulan evren bir başka deyişle çevre, iletişim sürecini tamamlayan diğer ögelerdir.
Konuşurken özgüvenli ve samimi olmak önemlidir. Sakin bir ton ve jest ve mimikleri ölçülü olmak. Anlattığı konu hakkında bilgiye sahip olmak. Karşındaki kişinin konuşması sırasında iyi ve sabırlı bir dinleyici olmak.
Olumlu İletişim Nedir? Olumlu iletişim, kendinizi açık ve dürüst bir şekilde ifade edebileceğiniz anlamına gelir. Pasif, agresif ve olumlu iletişim tarzları arasında olumlu, genellikle en etkili olanıdır. Bu, değerlerinizi, düşüncelerinizi, fikirlerinizi, tutumlarınızı ve duygularınızı iletme şeklinizde özgün olmaktır.
İletişim kurarken karşınızdaki insanı dinlemek yerine sürekli olarak lafını bölmeyin ya da konuşmanın devamını tahmin etmeye çalışmayın. Güven her kapının anahtarıdır. İyi bir iletişimin de anahtarı güvendir. İletişim kurarken karşı tarafa güven vermek aslında etkili bir iletişimde ilk adımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri