Söyleyecek sözünüz olmadığı zaman susmasını bilin. Sözü gereksiz yere uzatmayın. Konuşmanın karşınızdakinin sabrını taşıracak uzunlukta olmamasına dikkat edin. Konuşurken kelime seçimine, bunları doğru söylemeye ve üslûbunuza özen gösterin.
Etkili konuşma, söylemek istediğini duyulacak ve harekete geçecek şekilde söyleyebilmek anlamına gelir. Yani etkili konuşma sanatı, mesajının net bir şekilde duyulması ve mümkünse harekete geçilecek şekilde konuşmak olarak tanımlanır. Etkili konuşmanın iki ana unsuru vardır: ne söylediğin ve nasıl söylediğin.
İlgili 33 soru bulundu
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Nezaket ile ilgili tavsiyeler
Yapıcı yorumlar sağlayarak eleştirileri dengelemek. Mümkünse, yanıt vermeden önce rahatsız edici yorumları unutun ve kullanıcıyı affedin. Çatışmayı tırmandırmayın. Alternatif olarak, kaba bir tavırla verilen yanıtlara daha fazla nazik bir tavır ve saygı çerçevesinde yanıt verin.
Konuşma akıcılığı kavramı konuşmanın aşırı bir çaba sarf etmeden gerçekleşen şekilde akışını ifade etmektedir. Akıcı bir konuşma için belirli bir zamanda, belirli bir miktar sesi, herhangi bir olağandışı çaba olmadan üretmek ve bu üretim esnasında uygun olmayan duraksamaların olmaması gereklidir.
Konuşma Bozukluğu Tedavisi
Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır. Konuşma bozukluğunu tedavi ederken dil egzersizleri, dudak egzersizleri, yanak ve çene egzersizleri yapılarak konuşma bozukluğunun giderilmesi sağlanabilir.
Konuşmayı oluşturan etmenler ses, boğumlama(telaffuz), konuşma dinamiği, sözcük hazinesi ve biçem(üslup)dir. Her konuşma, en az bir kişiye bir şey hakkında bir şey söyleme işidir. Bu tanıma göre, konuşmayı oluşturan en önemli öğe dinleyicidir.
Konuşmalarda nasihatlerde bulunmak, sürekli uyarılarda bulunmak güzel konuşmanın önündeki en büyük engellerden biridir. Bunun yerine çözüm üreten bir yaklaşımda bulunmak çok daha yerinde bir karar olacaktır. Muhataplarınızı suçlamak, onları sürekli olarak eleştirmek yerine paylaşmayı denemelisiniz.
Güzel konuşma, insanlar arasındaki bağların güçlenmesine ve her iki tarafın da fikirlerini daha net bir şekilde anlamasına yardımcı olur. Güzel konuşma, ayrıca kişinin sosyal davranışlarının gelişmesine yardımcı olur. Bu, kişinin çevresindeki insanlarla etkili ve olumlu bir şekilde iletişim kurmasına olanak sağlar.
Dinlerken mest olduğumuz konuşmacılar olduğu kadar dinlerken gerçekten yorulduğumuz konuşmacılar da vardır. Aralarındaki farkı en güzel ifade eden terim ise, güzel konuşma sanatı yani diksiyondur.
İçten nazik olan bir insan her zaman, her koşulda zarif ve düşünceli davranır; kendi çıkarına aykırı durumlarda bile nezaketi elden bırakmaz. Bir insanın sadece kendisinden üstün gördüğü insanlara kibar davranması, nezaket değildir. Nezaket, insanın karşısındaki insana -kim olursa olsun- değer vermesi demektir.
İlk konuşmaya başlamak, genellikle insanlar için zorlayıcı bir süreç olabilir. İlk adım, giriş sözlerini kullanarak sohbete başlamak olmalıdır; örneğin selamlaşma ve karşıdaki kişiyi tanımak için kişisel bir soru sormak. Bu durum, konuşmanın başlangıcında rahatlatıcı bir hava yaratır.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Sözel iletişim esnasında kişide meydana gelen bazı problemler nedeniyle konuşma seslerini düzgün veya akıcı telaffuz edememektir. Sözel iletişim esnasında kişide meydana gelen bazı problemler nedeniyle konuşma seslerini düzgün veya akıcı telaffuz edememektir.
Afazi, beyin kanaması ya da inme (felç) gibi serebrovasküler rahatsızlıklar sonucu beynin konuşma bölümünde gelen hasara verilen isimdir. Beynin konuşma merkezinde oluşan bu hasar, bireylerde konuşma bozukluğu, algıda ve verilen cevaplarda tutarsızlık ve iletişim problemleri gibi sorunlar meydana getirir.
Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri