Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı “0'' olarak uygulanmaktadır ancak fon gelirleri kurumlar vergisi kapsamında beyan edilir ve kurumlar vergisine tabidir.
Temel olarak fonlarda alım/satım kazancı üzerinden %10 stopaj alınıyor ve satış işlemi gerçekleştikten sonra eğer kazanç varsa %10 düşülerek hesabınıza tutar yatırılıyor. Tabi bazı fonlarda muafiyet ve istisna mevcut. Örneğin Hisse senedi yoğun fonlarda stopaj oranı %0 dolayısıyla kazanç üzerinden bir vergi alınmıyor.
Düzenleme kapsamında; (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile ünvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara sıfır stopaj uygulanacaktır.
Beyana tabi değildir.
şirket ve yatırım fonlarının gelirleri %0 oranında stopaja tabidir. ettikleri kazançlar %10 oranında stopaja tabidir. dayalı kontratlardan sağlanan kazançlarda stopaj oranı %0'dır.
Bu nedenle, unvanında "Hisse Senedi Yoğun Fon (HSYF)" ifadesi geçen tüm fonlardan elde edilen gelirler için stopaj oranı % 0 (sıfır)'dır.
İlgili 45 soru bulundu
(GVK Geçici md. 67-1) Tam ve Dar Mükellef Tüzel Kişiler; Anonim şirketler, eshamlı komandit şirketler, limited şirketler ve yatırım fonları ile bu şirket ve fonlara benzer nitelikteki yabancı kurumlar tarafından elde edilen gelirler %0, diğerleri %10 oranında stopaja tabi.
Yatırım Fonları için;
23.12.2020 - 30.06.2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
Fon portföyü tamamen kira sertifikası, katılım bankalarındaki katılım hesabı, gelir ortaklığı senedi, vaad işlemleri gibi faiz içermeyen kıymetlerden oluşmaktadır.
Yatırımlarda gelir vergisi, elde edilen kâr üzerinden stopaj ya da beyan yöntemiyle ödeniyor. Stopaj usulüne örnek olarak; X yatırım enstrümanı için yapılan 1.000 TL'lik yatırımdan 500 TL kazanç sağlandığında; o enstrüman için gelir vergisi kesintisi yüzde 10 ise 500 TL'nin 50 TL'si gelir vergisi olarak alınıyor.
Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. maddesi kapsamında, hisse senetlerinin alım satım kazançları yönünden stopaj oranı %0 olarak belirlenmiştir. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları hisse senetleri alım satım kazançları %10 oranında stopaja tabidir.
Fon alış satışında komisyon uygulanıyor mu? Fon alım-satım işlemlerinde komisyon yoktur.
Yatırım Fonları için;
Düzenleme kapsamında; 23.12.2020 - 30.04.2024 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
Fon, önemli bir vergi avantajı da sunuyor.
Yatırımcılar, yurtdışı piyasalardaki getirilere ortak olurken, kazançlar diğer yatırım fonlarındaki gibi sadece %10'luk vergi stopajına tabidir. Fona ilişkin tüm detayları içeren web sayfasına ulaşmak için tıklayınız. Fon Videosunu İzleyin!
Hayır. Kredi kuruluşları tarafından satışına aracılık edilen devlet tahvili, hazine bonosu, yatırım fonu gibi yatırım araçları ile kripto varlıklar sigorta kapsamında değildir.
Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme ile 23.12.2020-30.04.2024 tarihleri arasında alınan satın alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 oranında stopaj uygulanacaktır.
− Girişim sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Emeklilik yatırım fonlarının kazançları, − Konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
Özetle Türkiye'de hisse senedinden sağlanan gelirler üzerinden genel olarak stopaj yoluyla vergi alınmakta olup, özellikle alım satım faaliyetinden elde edilen gelirler yüzde sıfır oranında stopaja tabi tutulmakta ve beyan zorunluluğu bulunmamaktadır.
Birikimlerine altın yatırımı ile yön vermek isteyenlere! Vergilendirme: Gerçek kişiler için %10, tüzel kişiler için %0 stopaj • Gerçek kişiler: 30 Nisan 2024'e kadar olan alımlarda (fonun satış tarihinden bağımsız olarak) %0 stopaj uygulanacaktır.
Yatırım fonu, yatırımcılardan toplanan paraların bazı portföyler aracılığıyla yönetilmesidir. Yatırıma katkı sunarak fona katılan herkes, katılma paylarını alarak portföye ortak olur. Katılma payları, sermaye sahiplerinin fonun ne kadarına dâhil olduklarını gösteren değer olarak baz alınır.
İslam dünyasında ve Batı'da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır. Faizden arınmış fonların alınması caizdir. Kişi araştırma yapıp bu tür fonlara yatırım yapabilir. Sonuç olarak yatırım fonları faiz ve diğer haram unsurlardan arındırılarak yapılırsa caiz olur.
İslam'a göre, faizli işlemler haram kabul edilir. Ancak, yatırım fonlarının genel değerlendirmesi, katılım bankalarının ve İslami finans kurumlarının sunduğu faizsiz fonlar aracılığıyla yapılan yatırımların genellikle dinen uygun kabul edilebildiği yönündedir.
İslam dünyasında ve Batı'da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır; ama Türkiye'deki yatırım fonlar faizden arındırılmış değildir. Bu sebeple yatırım fonlarına katılarak buradan gelir elde etmek caiz değildir.
b) Yukarıda sayılanların dışındaki kurumların; - Hisse senetlerine veya hisse senedi endekslerine dayalı kontratlardan elde ettikleri kazançlar %0, - Diğer kontratlardan elde ettikleri kazançlar %10, oranında stopaja tabi. - Stopaj nihai vergidir. - Beyan edilmez.
Altın fonu ve altın hesabı arasındaki fark şöyle anlatılabilir: Altın hesabı olan kişiler 1TL karşılığında bile altın alabilir. Herhangi bir hesap işletim ücreti yoktur; ancak %1 civarında altın altım satım farkı vardır. Altın fonunda ise yatırımcılar ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altına yatırım yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri