İkincisi ise şudur: Kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak ister ancak yapılan yargılamada kişinin suçsuz olduğu anlaşılır. Bu durumda kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak istemiş olsa bile suçsuz olduğu anlaşıldığı için beraat kararı alır. Bu nedenle etkin pişmanlık kabul edip beraat kararı alan vardır.
Etkin Pişmanlık; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen, bir suçun işlenmesinden sonra failin pişmanlık göstermesi durumunda cezasının azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması halidir. Her suç tipi açısından etkin pişmanlık ve ceza indiriminin uygulanması mümkün değildir.
Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir.
Etkin pişmanlığın sirayeti vardır, yani şüphelilerden veya sanıklardan birisinin zararı tamamen veya mağdurun kabulü ile kısmen gidermesi halinde, bundan diğer şüpheliler ve sanıklar da yararlanır. Ayrıca, etkin pişmanlığa konu zarar gideriminin şüpheli veya sanık dışında birisi tarafından yapılması mümkündür.
Mağdurun uğradığı zarar soruşturma aşamasında giderilirse verilecek cezada 2/3'üne kadar ceza indirimi yapılır. Mağdurun uğradığı zarar kovuşturma aşamasında, yani dava açıldıktan sonra giderilirse etkin pişmanlık nedeniyle 1/2 oranında ceza indirimi indirilir.
İlgili 36 soru bulundu
Adlî sicildeki bilgiler; Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, ceza zamanaşımının dolması, genel af hallerinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.
Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan “FETÖ itirafçısı olan 3 vali yardımcısı, 2 kaymakam görevlerine iade edildi” başlıklı haberde yer alan bilgiler tamamen asılsızdır.
Masumiyet karinesi de soruşturma ve kovuşturma sürecinde sanığın lekelenmemesini teminat altına alır. Yargılama sürecinde masum kabul edilen şüpheli veya sanığın suçu kesin ve açık bir şekilde ispatlanmadığı takdirde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” gereği hakkında beraat kararı verilmelidir.
Etkinlik Pişmanlık Hükümleri; Yağma, Hırsızlık ve Mala Zarar Verme Suçlarında İstinaf Aşamasında Uygulanmaz.
Failin, mağdurun zararını tazmin etmesi, suçunu kabul ettiği an- lamına gelmez. Fail, suçu işlediğini kabul etmemekle birlikte her ihti- male karşı mahkûm olması durumunda etkin pişmanlık hükümlerin- den yararlanmak için zararın tazmini yoluna gidebilir. Bu husus, failin suçu ikrarı anlamına gelmez10.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır. gereğince Sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamaz.
2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır.
Kişinin etkin pişmanlıktan faydalanmak istemesi suçu kabul ettiği anlamına gelmez. Eğer kişinin fiilleri suç değilse değil etkin pişmanlıktan faydalanmak istemesi, bizzat cezalandırılmayı istiyorum dese bile ceza verilemez.
Kaçakçılık suçunun faili hakkında 5607 s. Kanunun 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasında düzenlenen etkin pişmanlık hükmünün uygulanabilmesi için, soruşturma aşaması sona erinceye kadar suç konusu eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı kadar parayı Devlet Hazinesine ödemesi gerekmektedir.
TCK'nın 168/3-1 ve 2. cümle fıkralarında, “yağma” suçları ayrı bir kategoride, TCK'nın 168/5 madde fıkrasında da “karşılıksız yararlanma” suçları ayrı bir kategoride kabul edilip etkin pişmanlık hükümleri düzenlenmiştir.
TCK m.192/3 kapsamında etkin pişmanlıktan yararlanmanın; ilk derece mahkemesi hükmünün kurulmasına kadar, en geç ise maddi vaka incelemesinin devam ettiği istinaf yargılamasının sonuna kadar mümkün olabileceği söylenmelidir[29].
Bu nedenle; şüpheli veya sanığın etkin pişmanlık kapsamında verdiği ifadeden geri dönmesi, ifadesini değiştirmesi veya önceden verdiği ifadeyi inkar etmesi durumunda, kişinin işlediği fiilden dolayı pişman olduğundan bahsedilemeyeceğinden, “etkin pişmanlık” hükümleri de uygulanamayacaktır.
İstinaf veya Yargıtay Bozar mı? Beraat kararı verildikten sonra, beraat kararına karşı itiraz süreci başlar. Şikayetci taraf veya savcılık, beraat kararına karşı istinaf veya temyiz yoluna başvurabilir. İtiraz üzerine yapılacak istinaf veya temyiz incelemesi neticesinde beraat kararının bozulması mümkündür.
Müşteki sanık da mahkemeye katılmakla yükümlüdür. Müşteki olduğunu beyan eden sanığın bunu delilleri ile ispat etmesi gerekir ve mahkemeye katılmadığı durumlarda zorla getirilme kararı çıkarılır.
Madde 24- (1) Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez. (2) Yetkili bir merciden verilip, yerine getirilmesi görev gereği zorunlu olan bir emri uygulayan sorumlu olmaz. (3) Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Aksi takdirde yerine getiren ile emri veren sorumlu olur.
Disiplin suçları, karşılıksız çek keşide edilmesi suçu, imar kirliliğine sebep olma suçu, disiplin ve tazyik hapsi gerektiren fiiller, inkılap kanunlarında yer verilen suçlar hakkında HAGB kararı verilememektedir. HAGB kararı verilebilmesi için sanığa dair ve suça dair koşulların bir arada olması gerekir.
Düşen HAGB Kararının Memuriyete Etkisi
HAGB'nin 5 yılın sonunda düşmesiyle sanığa herhangi bir ceza verilmeyecek dolayısıyla ilgili suç herhangi bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Sayılan sebeplerle düşmüş HAGB kararları da memuriyete herhangi bir engel teşkil etmeyecektir.
Anılan Kanun'un ilgili maddesine göre, silahlı terör örgütüne üye olan kişi hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir. Fakat örgütün, silahlı örgüt olması halinde Terörle Mücadele Kanunu md.5 uyarınca, sanık hakkında hükmedilecek ceza yarı oranında artırılır.
Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır. (5) Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri