Kömür ısınırken, pilici mikrodalgaya koyup yüksek ısıda 500 gram başına 5 dakika pişirin (kesilmiş parçalarda süreyi azaltın), sonra da 20 dakika ızgara yapın. Piliçler için kızartma ısısı en az 175°C olmalıdır. Etin pişirme esnasında iç sıcaklığının en az 72ºC'ye çıkması gerekir.
Kuru ısıda pişen ette, ısı yükseldikçe su kaybı artar ve kurur. Kuruluğu önlemek ve pişirmeyi tam olarak sağlamak için etler ortaya yakın ısıda etin iç kısmındaki ısı en az 75 °C ye ulaşana kadar iyice pişirilmelidir.
Hazırladığınız et yemeğinin üzerini hafifçe ıslattığınız yağlı kağıt ile kapatın. Önceden ısıtılmış 190 derece fırına verin. Etler ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat kontrollü bir şekilde pişirin. Fırında et yemeği piştikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Az pişmiş (50°C)
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 1,5'ar dk pişirin. Dışı hafif kahverengi, içi kıpkırmızı olan az pişmiş derecesinde etiniz yemeye hazırdır.
Üzerine sıvı yağ dökülür ve tuz, karabiber serpilir. Folyo ile kapatılır. 30-50 dakika kapalı olarak, 200 derece fırında pişer. Son 10 dakikada üzeri açılır. (Pişme süresi etin büyüklüğüne ve kesimine bağlı, kalın kesilmiş etlerin pişme süresi daha uzundur).
İlgili 32 soru bulundu
Eti bir kabın içine alıyoruz ve malzemeleri de etin üzerine diziyoruz. Bir kasede 1 tatlı kaşığı salçayı 1 su bardağı suyla karıştırıp, baharatları da ekliyoruz. Tepsimizin üzerini folyoyla kapatıp, 180 derece fırında 1 saat pişiriyoruz.
Etleri bol sosun içerisinde pişirmekte kurumasını önleyecektir. Özellikle üzerine serpeceğiniz kaşar peyniri rendeledikten sonra mutlaka buzlukta bekletin. Buzluktan çıkardıktan sonra yemeğinizin üzerine serpiştirin ve bu şekilde fırınlayın.
ET MİNİMUM 70-72 DERECE PİŞİRİLMELİ
Zararlı bakteri ve virüsler bu sıcaklıkta kaybolacaktır.
Etin kendi yapısında gizlenmiş lezzetidir. Mühürleme işlemi ise ette var olan lezzetli suyun, etin içinde kalmasını sağlamaktır. Bunun için neredeyse 300 derecelik bir ısı gereklidir. Bu işlem için döküm tavada etin bir süre çevrilerek pişirilme yöntemine mühürleme denilmektedir.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir. Eti orijinal paketinde veya yeniden paketleyerek dondurabilirsiniz.
250 derece sıcaklıkta önceden ısıtılmış fırında 1, 5 saat pişirelim. Afiyet olsun 😊.
Pişme sırasında suyu azaldıkça ilave edin. İlk 2 saat 200 derecede ve son 1 saat 150 derecede kuzu kol etinizi pişirin.
Kuzu eti, gıda kaynaklı ciddi hastalıklara neden olabilen Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis ve Campylobacter gibi patojenler içerebilmektedir. Bu organizmaları öldürmek için, kuzu eti 160°F (70°C)'ye kadar pişirilirken, kuzu pirzolası ve koyun eti en az 145°F (65°C) sıcaklığında pişirilmelidir.
Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir.
Et, buzdolabında korunacaksa; dolabın en alt rafına yerleştirilmeli ve çiğ tüketilecek gıdalar veya tüketime hazır gıdalarla temasından veya suyunun damlamasından özenle kaçınılmalıdır. Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır.
Eti, uzun süre kısık ateşte pişirmeniz, yumuşak bir kıvam almasını sağlar. Ayrıca tencere veya tavanın ağzını kapatmak da, etin lokum kıvamını almasına yardımcı olur. Ancak her et bu şekilde pişmeye uygun değildir. Biftek, bonfile gibi etlerin kısa sürede yüksek ateşte pişirilmesi gerekir.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
FIRIN: Fırında pişireceğiniz bonfileyi de öncesinde tavada mühürleyerek önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına koyarak 15-20 dk pişirin. Fırından çıkarıldıktan 4 dk kadar dinlendirdikten sonra tüketin. Tavadan/ızgaradan aldıktan sonra bir süre dinlendirip yenmesi önerilir.
Psikrofilik mikropların çoğu 30-35 °C' de, mezofillerin ekserisi 65 °C' de 20-30 dakikada, termofiller ise 80-90 °C' de tahrip olurlar. Sporlar 100-110 °C' de ve bütün mikroorganizmalar da rutubetli sıcaklıkta 120 °C' de 15-20 dakika içinde ölürler (sterilizasyon).
72 derecede ölüyor
Bu bakteri pişirme ile ölmektedir. Kanatlı et ve yumurta ürünleri iyi pişirilerek yenildiğinde hastalıkla ilgili herhangi bir risk kalmaz. Pişirme sıcaklığı en az 72 derece olmalıdır, bu da normal pişirme ısısıdır. Bu ısıda etin pembeliği yok olur.
Journal of Food Protection'ın yaptığı araştırmaya göre etin üzerindeki tüm bakterilerin yok olması ve güvenli bir biçimde tüketmek için belli bir ısıda pişirilmesi aslında yeterli. Kırmızı eti ya da beyaz eti, uygun sıcaklıklarda pişirerek bakterilerini ve mikroplarını öldürmeniz mümkün.
Bunun da kolayı var. Pişirme esnasında defne yaprağı ve kekik kullanırsanız, daha leziz ve ağır kokmayan bir kavurma elde edebilirsiniz. Dana kuşbaşı pişirirken mühürleme sonrası bir su bardağı sıcak su ekleyerek pişirirseniz uzun sürede pişen dana etini daha yumuşak bir şekilde pişirmiş olursunuz.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri