Sonda hastaya mutlaka bilinçli ve uzman bir kişi tarafından takılmalıdır. Bilinçsizce takılan sonda idrar yollarına zarar verebilir. Acil durumlarda ve diğer durumlarda takılan sondaların doğru ve uygun bir şekilde takılması gerekir.
Sonda Takıldığında Oluşabilecek Sorunlar, Sondanın Zararları
Hortumun idrar kanalında ilerleyişine bağlı olarak ağrı, yanma olabilir. İdrar kesesinde bulunan hortum baskı yaptığı için, hasta sürekli idrarı varmış gibi hisse kapılabilir. İdrar sonrası yırtılabilir ya da çıkabilir.
5– Sondanın yanından idrar kaçırıyorsanız doktorunuza başvurunuz. 6– Şiddetli idrar hissiniz olmasına rağmen idrar torbanıza bir süredir idrar gelmiyorsa doktorunuza başvurunuz.
Hastada sondanın olması, mesanede ve idrar yolunda enfeksiyonlara, taş oluşumuna ve tahrişlere neden olabilir. O nedenle sonda takıldıktan sonra ihtiyaca uygun sürelerde kalmasına dikkat edilmeli ve aralıklı olarak sonda değiştirilmelidir.
Büyük numaralı sonda üretra tahrişlerine, küçük numara sondalar idrar sızdırmaya neden olur. Yardımcı tarafından iç kılıftaki işaretli yerden açılır. Uygulayıcı paketin dışına dokunmadan içinden çekerek sondayı çıkartır. Serum fizyolojik ile kateterin balonu şişirilir ve delik olup olmadığı kontrol edilir.
İlgili 17 soru bulundu
•• Sondanın solunum yollarına gidip gitmediği, hastanın öksürmesi, siyanoze olması ve sondanın ucundan hava sesinin gelmesi ile anlaşılır. Bu durumda sonda hemen geri çekilmeli ve işlem tekrar denenmelidir.
Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
♣ Hastaların bazılarında uzun süreler takılı kalan sonda nedeniyle kaslarda oluşabilecek zayıflıklar, mesanede fonksiyon kayıplarına neden olabilir. ♣ İdrar sondasının sürekli takılı olması gereken durumlarda en fazla 45 günde bir sondanın değişimi sağlanmalıdır.
İdrar sondası uygulaması genel olarak hafifi ağrılı ve kolay geçen bir uygulamadır. Bu yüzden genel anestezi yerine lokal anestezi uygulanarak hastanın konforunu sağlanır. Sonda uygulaması işlemi 2 ila 10 dakika arasında sürmektedir.
Herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için hastalar taburculuk sonrası duş alabilirler. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Erkeklerdeki idrar tutukluğunun nedenleri olarak; Psikolojik nedenler, alınan ilaçlar, enfeksiyonlar, prostatın yaşlılığa bağlı büyümesi, prostat veya idrar kanalı iltihabı, sSinir sistemi hasarları, idrar retansiyonu, anüri ve mesane ve üretranın patolojik hastalıkları olarak sayılabilir.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Enfeksiyon nedeniyle dokuların iltihaplanması ve tahriş olması sonucunda sürekli idrar yapma hissi ortaya çıkar. Belirli içecekler: Kahve, çay gibi idrar söktürücü özelliğe sahip kafein yönünden zengin içecekleri fazla tüketilmesi, idrar miktarını ve sıklığını artırır.
İdrar sondasının tıkanması, yıkanması ya da değişimi gerekebilir. İdrar kanalında kanama olabilir, ancak bu genellikle kendiliğinden durur. Enfeksiyon riski olabilir. İdrar sondası idrar kesesine gitmeden balon şişirilirse, bu idrar kanalında kanamaya, hasara yol açabilir.
İdrar sondası takıldığında mesanede kasılma olmadan biriken idrar dışarı atıldığı için, sonda çıkarıldıktan sonra idrar torbasında kasılma sorunu olabilir. Bu kasılma sorunu nedeniyle idrar çıkışınız olmaz ve idrar mesanede birikir (Glob oluşması).
Sondanın kalma süresi, enfeksiyonun oluşmasını etkiler. Kadınlarda, yaşlılarda, diyabeti olanlarda, idrar torbasında bakteri üremesi olanlarda ve sonda yerleşimi sırasında hijyene dikkat edilmemesi gibi durumlarda, sondalar daha sık idrar yolu enfeksiyonuna neden olur.
Sonda takma çıkarma işlemi kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde gerçekleştirilir. Son derece önemli bir uygulama olduğu için bu işlemin eğitimli ve deneyimli hemşireler tarafından yapılması gerekir. Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Bunlardan bazılarını kısa başlıklar ile sayacak olursak; karın bölgenizde ağrıma, sık idrara çıkmak istemek, idrar yaparken zorlanmalar, idrar yapamama durumu, idrar akımında oluşan yavaşlık, idrarınızın sıçraması, idrar yaptıkran sonra damlama, kokusu ağır olan idrar, bulanık veyahut kanlı idrar ve idrar yaparken ...
Dikkat Edilmesi Gerekenler
İdrar torbası, idrarın rahat çıkması ve biriken idrarın geri gitmemesi için mutlaka bel seviyesinin altında olmalıdır. Yatan hastalar için torbalar, yataktan sarkıtılmalıdır. Fakat çok gergin olmamalıdır. eğer çok gergin olursa, torba dolduğunda, uygulayacağı basınç, hastaya zarar verecektir.
Ek-2'de bulunan Çalışılan Birim/Servis/Ünite/Alanlara Göre Hemşirelerin Görev, Yetki Ve Sorumlulukları bölümünde Acil Servis Hemşiresi Görev, Yetki Ve Sorumluluklar alanınında nazogastrik/orogastrik Sonda Yerleştirme hemşirenin görevi olduğu belirtilmiştir.
İşlem sonrasında sonda çıkarıldıktan sonra hastanın idrarının rengi değişim gösterebilmektedir. İlk dönemde ufak kanamalar meydana gelebilmektedir.
Steril idrar sondası idrar deliğinden ilerletilir. Sondanın idrar kesesine ulaştığından emin olunduktan sonra sondayı yerinde tutan balon steril su ile şişirilir. Bir miktar idrarın idrar sondasına gelmeye başladığı gözlenir. Son olarak idrarın birikeceği özel torba sondanın ucuna takılır.
Nazogastrik sondadan besleme yapılıp bittikten sonra sondanın tıkanmasını önlemek için, sondanın içine ılık çeşme suyu verilerek yıkanmalıdır. Sondanın mide duvarına yapışmasını önlemek için günde bir kez sonda kendi etrafında döndürülmelidir.
Yatalak hastalarda sürekli olarak sonda işlemi yapılabilir. Uzun süreli sonda kullanımı enfeksiyon riski oluşturabileceğinden belirli periyotlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Bazı görüntüleme tetkikleri sırasında sonda takılması gerekebilir. Felçli hastalara sonda takma işlemi gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri