Uluslararası sularda geçerli bir işlemdir. Birinci kaptan çiftin nikahını kıyar ve seyir defterine nikahla ilgili ayrıntılı bilgileri yazar. Evlenen çifte bir sertifika verir. Sonrasında geminin yanaştığı ilk limanda bu belgelerle nüfus memurluğuna gidilerek nikah kayıtlara geçirilir ve evlilik cüzdanı alınır.
Gemi toprak parçası olarak sayıldığından kaptan da o parçanın en yetkilisidir. Bu durumda kaptan denizde nikah kıyabilir ve bunu geminin jurnaline yani kayıt defterine yazar. Sonrasında ilgili kamu kuruluşuna bu yazı ile birlikte başvurulup resmi nikah haline çevrilebilir.
Kaptan pilotun havada yolcuları evlendirme yetkisi var mıdır? Ulusal ve uluslararası hukukta kaptan pilota bu yetki verilmemiştir. Ülkemizde 1983'te yürürlüğe giren 2920 sayılı Havacılık Kanunu'nda kaptan pilotun genel yetki ve sorumlulukları belirtilmiştir. Burada kaptana verilen böyle bir yetki yoktur.
Müt'a veya Muta nikâhı (Arapça: زواج المتعة Zawāj al-Mut'ah veya نكاح المتعة Nikāh al-Mut'ah), ilk Müslüman toplumunda ve günümüzde bazı Şii mezheplerinde uygulanan kadın ve erkeğin belirli bir süre ve ücret karşılığında anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşididir.
İlgili 40 soru bulundu
Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır. Bir kız ile bir erkek nikahlanıp, sonra boşanırlarsa, böyle meşru bir halvet de olmamışsa, mehrin yarısını verir. Halvet olmuşsa mehrin tamamını verir.
Nikâh kıymasını bilen her Müslüman, her yerde, nikâh kıyabilir. Nikâhın, camide olması veya imamın kıyması, şart değildir. Doktor kıyarsa, doktor nikâhı, mühendis kıyarsa, mühendis nikâhı denmeyeceği gibi, imam kıyınca da, imam nikâhı denmez.
İçişleri Bakanlığı 30/11/2017 tarihli ve 132911 sayılı oluru ile de evlendirme memurluğu yetkisi il ve ilçe müftülerine verilmiştir. İl ve ilçe müftüsü dışında Başkanlığımızın hiçbir personeli evlendirme memurluğu yapamayacaktır.
'Çocukluk hayali' gerçekleşen dört kadın; unutamadıkları uçuşlarını, inince ilk kimi aradıklarını ve favori tatil yerlerini anlattı. Türk Hava Yolları'nın (THY) kadrosundaki pilot sayısı 5 bin 736... Bu pilotlardan 5 bin 425'i erkek, sadece 311'i kadın...
Ülke bayrağı taşıyan her gemi o ülkenin kara parçası sayılmakta ve o kara parçasının en yetkili kişisi de Kaptandır. Açık deniz kaptanlarının yetkisi olduğu biri çok konudan biri ve geçmişten bu güne taşınan Kaptan Nikahı, bazı ülkelerde resmi nikah olarak bile sayılmakta. Ama maalesef ki ülkemizde geçerli değil…
Kadın gemide olmaz
Halen ülkemiz deniz sektöründe kaptan, mühendis, zabit, yağcı vs olarak görevlerini yapmakta çok istekli kadınlara, armatörler arasında sıcak bakmayan çok kişi var. Önyargılar çok fazla. “Uzakyol vardiya zabiti” olarak başlayan serüvende, gerçek bir denizci belgesi almak üç yıl sürüyor.
Uluslararası sularda geçerli bir işlemdir. Birinci kaptan çiftin nikahını kıyar ve seyir defterine nikahla ilgili ayrıntılı bilgileri yazar. Evlenen çifte bir sertifika verir. Sonrasında geminin yanaştığı ilk limanda bu belgelerle nüfus memurluğuna gidilerek nikah kayıtlara geçirilir ve evlilik cüzdanı alınır.
İş yasası olmayan sektörün bir de işsiz pilot mevzusunu var. Türkiye Havayolları Pilotlar Derneği'nin (TALPA) verilerine göre yaklaşık 780 Türk pilotu işsiz. Ancak bunların sadece 100 kadarı Onur Air ve Atlajet'in faaliyetlerini durdurmuş olması sebebiyle işsiz kalan tecrübeli isimlerden oluşuyor.
Pilotlar için emeklilik yaşı 65 yaştır. Pilotların çalışabilecekleri maksimum yaş Uluslararası Sivil Havacılık Otoritesi (ICAO) tarafından belirlenmiştir. Bu yaş sınırı Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA) tarafından da kabul edilmiştir.
2.Fiziki Koşullar: Boy uzunluğunun en az 165 cm. en çok 190 cm. olması, vücut kitle indeksinin (VKİ) en fazla 30 olması (VKİ=Vücut Ağırlığı (kg) / Boy uzunluğunun karesi (m2)); dilinde kekemelik, pelteklik ve tutukluk bulunmaması gerekir.
Nikah kıymak için belirli şartlar vardır. Bu şartlar yerine gelmesi halinde kişi kendi nikahını kıyabilir. Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır.
Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere, il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir. Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye, belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
CEVAP: Şartlarına uygun olarak kıyılan nikâhtan sonra artık evlilik dinen başlamış sayılır. Erkek artık karısını evine götürme hakkı elde eder. Fakat gerdek, nikâhın geçerli olma şartı değildir.
ailenizin çevrenizin akrabalarınızın haberi olacaksa tabiki de nikah kıyılabilir. ama siz sadece zina yapmamış olmak için kendi aranızda nikah yapacaksanız ve bundan da kimsenin haberi olmayacaksa o nikah geçerlidir ancak bunun sonuçlarına da katlanmak zordundasınız.
Kadın, kendini veya kızını evlendiremez. İmam Azam ve İmam Ebu Yusuf'a göre, bir kadın kendi nikâhını da, küçük kızının nikâhını da ve başkasının vekaletini alarak -onun- nikâhını da kıyabilir.
Mesela erkek mehir vermeden ölürse mehir, erkeğin mirasçılarından talep edilebilir. Bu durumda mehir senedine konu mal, para veya parasal değerin tahsili amacıyla ölen kişinin mirasçılarına husumet yöneltilmesi gerekmektedir.
Şayet takılar kız tarafının takmış olduğu takılar ise, kadına verilmesi gerekir. Takılan takılar kadının mehiri olarak takılmış ise, kadına ait olduğu için boşanma durumunda dahi ödenmesi gerekir.
ATPL Frozen sertifikanız 1500 saatlik uçuş sonrasında ATPL haline geçer ve yardımcı pilot olursunuz. 5000 saatlik uçuşu tamamlamanızın ardındansa kaptan pilot olmaya hak kazanırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri