Konya etli ekmeğinin ilk ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak 800-900 yılları arasında etli ekmeğin yemek kültüründe yer almaya başladığı tahmin edilmektedir. Konya'da ise ilk defa eski olan kebapçılar çarşısında yapılmıştır. Bu çarsı günümüzde ayakta değildir.
'Etli ekmek tamamen Konya'nın. Bunu birçok yönden açıklayabiliriz. 1200'lü yıllarda ilk defa Konya'nın Kadınhanı ilçesinde Raziye Hatun Hanı'nda yapılmıştır: Bunlar kayıt altında bilgilerdir. Ayrıca Mevlevilik'te de mutfak çok önemli bir noktada.
(Etli/Kıymalı Pide) Ev dışında yapılan mahallî bir börek türü. Etli ekmek, ilk defa Konya'da üretilmiş, ardından Anadolu'nun muhtelif yörelerine yayılmıştır. Dolayısıyla etli ekmeğin en lezzetlisi Konya'da yapılanıdır.
Etli ekmek, Konya'da çok sevilir ve Konya'daki fırın veya lokantalarda Türkiye'nin diğer şehirlerinden çok daha güzel uygulanır. Konya'da yabancı kökenli lokantalarda, açıldıktan birkaç ay sonra "Etli ekmek servisimiz başlamıştır" gibi ilanlar görülür.
1923 yılında kebapçılar içi denilen yerde Halepli (Arap) ismiyle anılan Hasan Gülseren Konya'ya etliekmeği ilk getiren kişi olarak bilinmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Arzuya göre harç tarifinde kuru soğan yer almayabiliyor. Her ne kadar eti genelde günümüzde makinede çekilse de zırhta çekilen etli ekmeğin ismi "bıçak arası", peynir ilaveli olanın da "mevlana" olarak değişiyor. Bu nefis yemek tarifini evde denemenin tam sırası!
Konya etli ekmeğinin ilk ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak 800-900 yılları arasında etli ekmeğin yemek kültüründe yer almaya başladığı tahmin edilmektedir. Konya'da ise ilk defa eski olan kebapçılar çarşısında yapılmıştır.
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
MÖ. 2600 yıllarında Eski Mısırlılar, buğday unu ve su karışımından elde edilen hamura maya kattıklarında ekmeğin daha yumuşak, daha kabarık olduğunun farkına vardılar. Zenginlerin ve soyluların rağbet ettiği bu mayalı ekmekler o kadar değer kazandı ki, Eski Mısır'da bu ekmekler para yerine bile kullanılmaya başlandı.
TDK' ye göre ayrı yazılır yani Etli ekmek diye.....
Miller'e göre yarı evcilleştirilmiş mayayla yapılan bilinen ilk mayalı ekmek, Mısır'a ve MÖ 1000 yılına dayanıyor.
Kuşbaşı etle de olmaz. Etli ekmeğin iç malzemesi, bıçak arası kıyma diye tabir edilen ve kıyma makinesine girmeden, bıçakla çok ince kıyılmış kırmızı ettir. Hamuru, tipik kıymalı pidelere göre çok daha ince açılır.
Modern dünya gelişirken, ekmek yapımı da endüstrileşmiş ve en önemli buluşlardan biri olarak kabul edilen dilimlenmiş ekmek, 1912'de Amerikalı mucit ve mühendis Otto Frederick Rohwedder tarafından geliştirilen bir ekmek dilimleme makinası ile insanlığın günlük hayatına girmiştir.
Mayayı bir kaba alın. Üzerine 1,5 su bardağı ılık su ve 1 tatlı kaşığı şeker koyup eritin. Yoğurma kabına aktardığınız unun ortasına bir çukur açın ve mayalı suyu yavaş yavaş ekleyip yoğurun. Yoğurduktan sonra hamuru kapatıp en az yarım saat mayalanması için bırakın.
Beyaz kiraz Ereğli ile özdeşleşmiş ve Ereğli beyaz kirazın başkenti olarak tanınmaktadır. Anahtar Kelimeler: Konya, Ereğli, meyvecilik, beyaz kiraz, elma.
Şu anda 2, 3, 4 ve 5. kısım genişleme alanlarımızda sanayi üretiminin yapıldığı bölgemizde 613 fabrika faaliyet gösteriyor. Fabrikalarımız 42 bine yakın insanımıza doğrudan istihdam sağlıyor.
Konya'nın batısında yeralan sıra dağlar kuzeyden güneye doğru uzanırlar. En kuzeyinde Sultan Dağları (2169), Aladağlar (2339), Loras (2040), Eşenler (1951) yer almaktadır. Bölgenin güney kısmı Toros dağlarıyla sınırlanmıştır. Bu kuşakta ise Geyik (3130), Bolkar dağları (3134), Aydos dağları (3240) yer almaktadır.
1 Porsiyon Sivas Etli Ekmekte yaklaşık olarak 225 gr etli ekmek içerir. Bir porsiyon etli ekmek fiyatı 16,80 TL'dir.
Konya'nın eşsiz lezzeti etliekmek ve etliekmek hamuruna bugün (5 Ocak 2023) itibariyle zam geldi. Artış sonrası 180 gram etliekmek ve pide hamurunun fiyatı 7 liraya yükseldi. Tek etliekmeğin fiyatı ise 80 TL oldu.
Konya'ya özgü yemeklerden olan bıçak arası adını dana budunun iki bıçak tarafından kıyılmasından almıştır. Özenle kıyılan dana budu içerisine domates, biber ve soğanın ince ince kıyılması ile hazırlanan hamur içi, özenle yapılmış hamur bezelerinin içine yerleştirilerek taş fırında pişirilir.
Halk Etliekmek sahibi Ismail Küçüker ve çalışanlarına ilgilerinden dolayı teşekkür ederiz...
Havzan etliekmek 1992 yılında Durmuş Ali Tülen tarafından hizmete başlayıp, 1997 yılında Tezcan kardeşler birlikteliğiyle hızla büyüyüp Tülen ailesi ve Tezcan ailesi ile günümüze 6 şubesiyle hizmetini sürdürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri