Etnografik görüşmeler, en özgün araştırma sonuçlarını elde etmek için derin gözlemi bire bir tartışmalarla birleştirir. Etnograf bu tasarımda araştırma ile ilgili faaliyetleri yürütürken araştırma grubu ile konuşur. Bu bağlamsal sorgulama, araştırma grubunun hedefleri ve davranışları hakkında veri toplar.
Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.
Etnografya (budun betimi, kavmiyat), kavimleri karşılaştırarak inceleyen, kültür oluşumlarını araştıran, kültür bilimidir. İnsanın toplumsal varlığını niteliksel ve niceliksel olarak inceler. Bu incelemeleri alan çalışmasına göre gerçekleştirir. Bütünlükçü bir yöntem tercih eder.
Etnografya, insan topluluklarının kültürlerini kendine araştırma alanı olarak seçer. Bu sayede biz geçmiş toplulukların ürettikleri maddi değerleri öğrenebiliriz. Örneğin geçmiş dönemlerdeki süs eşyaları gibi. Etnografya üstlendiği bu görev ile tarih bilimi ile de yakından ilişkilidir.
Antropologlar tarafından geliştirilmiş olan etnografik araştırma yöntemi, bazen antropoloMik alan çalışması yaklaşımı olarak da adlan- dırılmaktadır. Etnografi; kültürel bir yapının bütünsel olarak, derin bir analizinin yapılması şeklinde tanımlanabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Etnografik araştırmanın sonucunda nitel veriler elde edilir.
Etnografik mülakat, yapısı ve amacı olan bir konuşmadır. Amacı kullanıcılardan hikayeler elde etmektir. Hayatlarını, deneyimlerini ve bakış açılarını anlatmaları beklenir. Etnografik mülakatta cevap, öneri, tavsiye aramak yerine sorun keşfedilmesi amaçlanmaktadır.
Etnografya, olabilecek en öz tanımı ile kültürleri ve kültür oluşumlarını araştıran bilim dalına verilen isimdir. Etnografya biliminin konuları arasında; kültürlerin niceliksel ve niteliksel özellikleri, kültürün oluşmasında insanların üstlendiği roller vb. konular yer almaktadır.
Etnografik eser, genel tanımıyla halkın günlük yaşamında kullan- dığı her türlü maddi kültür ürünleridir. Bu tanımın kapsamına geçmişten günümüze kadar gelmiş ve günümüzde de kullanılan bilimsel,kültürel, din- sel ve teknik özelliklere sahip malzemeler dahil edilir.
Orijinal yazımı "etnogra'fya" şeklindedir. Türk Dil Kurumu etnografya kelimesini kavimleri birbirleri ile karşılaştırarak incelemeye alan, kültür oluşumlarını takip eden ve araştıran bilimdir.
Kısacası etnografik metin, artık kültürün şeffaf bir temsilinden ziyade kültürün inşa edilmesi (etnografın oluşturduğu bir inşa süreci) olarak ifade edilebilir.
Etnografi, etno (insan) ve grafi (tanımlama, tasvir etme) kelimelerinden oluşmaktadır. İnsan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözleme, belgeleme ve yorumlamayı içeren bir yöntemdir (Baş ve diğ., 2008).
Yapılandırılmış Görüşme:
Her katılımcıya önceden hazırlanan soruların, aynı biçimde ve aynı sırada sorulduğu bir görüşme türüdür. Görüşmeci, belirlenen sırada soruları sorarak her katılımcıdan verileri toplamaya çalışır.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Etnografik analiz: bir kültür ya da sosyal grubu bütünsel olarak derinlemesine betimlemek ve yorumlamaktır (Cresswell, 1998). Başka bir ifade ile de insan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözlemlemek, belgelemek ve yorumlamak anlamına gelmektedir (Akturan, 2007).
Etnografi; bir grubun davranışını doğrudan gözlemlemek ve bu gözleme dayanarak bu gruba ilişkin bir betimleme yapmak olarak tanımlanmaktadır. Etnografik araştırmada amaç; grup üyeleriyle doğrudan ilişki kurmak ve grubun kültürel yapılarını ve bu yapıları oluşturan davranış ve deneyimleri açıklamaktır.
Etnografya Müzesi Anadolu'nun Türk-İslam Dönemi'ne ait eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Salonlarında sırasıyla, giyim-kuşam, işleme, takı, kına gecesi konulu sergi, damat tıraşı konulu sergi ile hamam kültürü konulu sergiler bulunur.
Kavimleri araştırarak inceleyen, kültür oluşumlarına ele alan bilimsel araştırma etnografi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bir kültür bilimi olarak ifade etmek mümkündür. Kültürel açıdan birçok değişik kavim ile beraber farklı topluluklar bu konuda ele alınır.
Kısacası etnografi, bir insan topluluğunun hayat bilgisini yazmaktır. Etnografinin Yaygın Tanımları Bir kültür ya da sosyal grubu bütünsel olarak ve derinlemesine betimlemektir veya yorumlamaktır. Bir grubun davranışını doğrudan gözlemlemek ve bu gözleme dayanarak gruba ilişkin bir betimleme yapmaktır.
Etnografyada tarih için vazgeçilmez bilim dallarından birisidir. Etnografya, toplumların kültürel gelişimlerini ve buna benzer değerlerini incelediği için çok önemli bilgiler ortaya çıkmaktadır. Bir toplumun örf, adet, gelenek ve kültürel oluşumları tarih için önemli bir kaynaktır.
Etnografya Müzesi, Türk Sanatının Selçuklu Devrinden zamanımıza kadar devam eden örneklerinin sergilendiği bir müzedir.
Ankara'nın önemli kültür duraklarından biri olan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının 15 yıl boyunca bulunduğu Etnografya Müzesi, restorasyondan geçiriliyor.
Etnografik Eser nedir? Etnografik Eser; Halkın sosyal hayatını yansıtan insan yapısı araç ve gereçler dahil bilim, din ve mihaniki sanatlarla ilgili taşınır kültür varlıkları.
Herhangi bir konu üzerinde, ünlü veya uzman kişiyle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüne mülakat(görüşme) denir. * Alanında ün yapmış ya da toplum tarafından tanınmış kişilerle yapılır. * Mülakat; yalnızca soru ve cevaplardan oluşan, mülakatı yapan kişinin kişisel düşüncelerini metne aktarmadığı bir türdür.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri