Narenciye üretiminin yüzde 30'unu da ihraç ediyoruz. Türkiye'nin muz ihtiyacının yarıdan fazlası ise Antalya başta olmak üzere Akdeniz bölgesinde üretiliyor. Son dönemde üreticileri en fazla çeken, tropikal meyveler. Muz ve portakal bahçelerinin içine mango, avokado fidanları dikiliyor.
Akdeniz Bölgesinde ise turunçgiller ağırlıktadır. Türkiye'deki turunçgiller üretiminin yaklaşık olarak %89′u bu bölgeden karşılanır. Portakal, limon, muz, turunç, greyfurt, mandalina gibi meyveler yoğun olarak bu bölgede yetiştirilmektedir.
Kış mevsiminde sıklıkla yağış alması sayesinde portakal, mandalina ve limon gibi meyvelerin yetiştirilmesi için elverişlidir. Yaz mevsiminde bol güneş alması ise üzüm, kiraz ve incir yetiştirilmesini sağlamaktadır.
Akdeniz bölgesi deyince aklımıza ilk gelenler: Deniz, güneş, yaz tatili, portakal, mandalina, limon, muz, avokado. Meşhur yemekleri ise Hatay kebabı, taratorlu piyaz, babagannuş ve künefe.
En çok muz, portakal yetişen ilimiz Antalya'dır. Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır.
İlgili 44 soru bulundu
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, yapılan yatırımlarla seraların da bulunduğu yaklaşık 20 bin dekar alanda muz başta olmak üzere ejder meyvesi (pitaya), avokado ve mango gibi ürünler yetiştiriliyor.
Akdeniz ikliminde yetişmekte olan ürünler genel olarak turunçgiller, tütün, muz, buğday, pirinç, gül, haşhaş ve de pamuk şeklinde yer almaktadır.
Antalya denildiğinde ilk akla gelen lezzetler arasında piyaz vardır. Genellikle tahinli piyaz tüketilse de, et ve balık yemeklerinin yanında barbunya piyazı da ikram edilir. Portakal cenneti olarak bilinen Antalya, portakal reçeli ile ünlüdür.
Biber, domates, patlıcan, salatalık ve taze fasulye gibi birçok sebze Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilebiliyor.
Akdeniz iklimi bitki örtüsü makidir. Maki her mevsim yeşil kalan, yapraklı, bodur ağaçlardır. Makiler kızılçam ormanlarının tahrip edilmesi ile ortaya çıkmışlardır. Defne, keçiboynuzu, lavanta, zakkum, mersin, kocayemiş, yabani zeytin, tesbih önemli maki türleridir.
Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir. Tahıl, baklagiller, şekerpancarı, üzüm, ayva ve armut gibi meyvalar bölgenin iç kesimlerinde üretilmektedir. Antalya Bölgesinde, sera ile üretim son yıllarda büyük gelişme göstermiştir.
Tarım ürünleri içinde en çok buğday, arpa ve yulaf yetişmektedir. Ayrıca pamuk, susam, soğan, yer fıstığı, nohut, 35 bin hektar üzerinde sebze yetişmektedir. Seracılıkta en ileri olan ilimizdir. 32 bin hektarlık seralarda domates, biber, fasulye, patlıcan, hıyar, kavun ve karpuz yetiştirilir.
Ülkemizde en tuzlu deniz Akdeniz'dir. Akdeniz'in en tuzlu deniz olma sebebi ise ekvatora en yakın deniz olmasıdır.
Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir.
Akdeniz bölgesinin arazi yapısı oldukça dağlık ve engebelidir. Bölgenin yeryüzü şekillerinin ana çizgilerini Toros Dağları belirler. Antalya Körfezi'nin iki yanında yer alan Batı Toroslar, Kuzeyde Göller Yöresinde birbirine yaklaşıp sıkışır.
Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği, kışları ise ılık ve yağışlı geçtiği iklim tipine Akdeniz iklimi denilmektedir. Yaz sıcaklıkları güneş ışınlarının düşme açısına bağlı olarak değişmektedir. Akdeniz ikliminde yaz aylarında ki kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır.
Akdeniz bölgesinde yaşayanlar balık, zeytinyağı, tahıl, kurubaklagil, taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenmektedir. Kırmızı et ve doymuş yağ tüketimi ise son derece azdır. Akdeniz tipi beslenme, Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiye ettiği glisemik indeks diyetine en yakın olanıdır.
Bunun yanında bölge; soya fasulyesi, mısır ve yer fıstığı yetiştiriciliğinde de birinciliği uzun zamandır kimseye kaptırmamaktadır., Göller Yöresi de kuru tahıllardan haşhaş ve şeker pancarı üretimi ile dikkat çekmektedir.
Türkiye, Yunanistan, Fransa, İspanya, İtalya, Tunus, Cezayir ve Ege Adaları Akdeniz'e kıyısı olan ve Akdeniz Mutfak kültürünü oluşturan ülkelerdir. Tabi ki bu kadar geniş bir coğrafyaya yayılması sebebiyle ülkelerin kendi coğrafi koşulları ve kültürel özelliklerine göre kendi içinde farklılıklar gösterebilir.
Güney Ege Bölgesi (Aydın, Denizli, Muğla) ekolojinin üstünlüğü nedeniyle yüksek kaliteli olarak yetiştirilen meyvelere sahiptir. Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Antalya'nın meşhur tatlıları içerisinde kabak tatlısı, kıvrım tatlısı, tahinli katmer, tahinli un helvası, hamali tatlısı, elmalı baklava, babata keki, taş kadayıf ve Finike muz tatlısı, bergamot reçeli, yanık dondurma, keçi boynuzu pekmezi popüler olanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri