ETOPLA işlevi, belirtilen bir koşula uygun olan hücrelerin toplamını hesaplar. Örneğin, =ETOPLA(A1:A5,B1:B5,"<5") formülü, A1'den A5'e kadar olan hücrelerden, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerleri kontrol ederek, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerlerin 5'ten küçük olanları toplar.
Örneğin, =ETOPLA(B2:B5, "Can", C2:C5) formülü yalnızca C2:C5 aralığında yer alan ve B2:B5 aralığındaki ilişkili hücrelerin "Can" değerine eşit olduğu değerlerin toplamını alır.
Excel Toplama yaparken, Topla işlevinde herhangi bir şart yokken, eğer tek şarta bağlı bir toplam almanız gerekirse Etopla işlevini kullanabilirisniz. ETOPLA işlevini kullanarak şarta bağlı toplam aldırabilirsiniz.
Bir rakam grubunun bulunduğu aralıkta =ETOPLA(B2:F11;”>=5000″) formülünü uyguladığınızda, B2:F11 aralığındaki değerlerin 5000'den yukarı olan değerlerinin toplamını alırsınız. ETOPLA işlevini farklı sütunlarda kullanmak isterseniz, =ETOPLA(B:B;”Humanica”;C:C) formülünü uygulayabilirsiniz.
Matematik ve trigonometri işlevlerinden biri olan ÇOKETOPLA işlevi, birden fazla ölçüte uyan tüm bağımsız değişkenlerini toplar. Örneğin, ülkedeki (1) tek bir posta kodunda yer alan ve (2) karları belirli bir dolar değerini aşan satıcı sayısını toplamak için ÇOKETOPLA işlevini kullanırsınız.
İlgili 15 soru bulundu
başka bir iş yapmaz. Öyle bir fonksiyon düşünün ki; birçok fonksiyonun yapabildiği işi tek başına yapabiliyor. ETOPLA, ÇOKETOPLA, EĞERSAY, ÇOKEĞERSAY ve daha birçok fonksiyonun yerine sadece TOPLA.ÇARPIM fonksiyonu kullanabilirsiniz.
Excel'de ÇOKETOPLA Formülü, ETOPLA formülünün =ETOPLA(Aralık;Şart;Toplam Aralığı) kullanım şeklinden farklı olarak =ÇOKETOPLA (Toplam Alınacak Aralık;Aralık 1;Şart1;Aralık2;Şart2...) şeklinde kullanılır.
Pek bilinmeyen bir fonksiyon olan ETOPLA ile belli şarta uyan hücrelerin toplamını alabiliriz. ETOPLA() fonksiyonu aşağıdaki formatta kullanılır. =ETOPLA (aralık; ölçüt; toplam_araligi); İlk parametre şartımızın olacağı hücre aralığıdır, A1:A7 gibi, ikinci parametre ölçüt yani şart ifadesidir.
Bir aralıkta hesaplanan koşullu toplamı döndürür.
İstatistiksel işlevlerden biri olan EĞERSAY işlevini, bir ölçüte uyan hücre sayısını bulmak için kullanın; örneğin, bir müşteri listesinde bir şehrin kaç kez geçtiğini bulmak için kullanabilirsiniz. En basit haliyle, EĞERSAY şunu belirtir: =EĞERSAY(Nereye bakmak istiyorsunuz?, Ne aramak istiyorsunuz?)
Ve işaretiyle (&) verileri birleştirme
= yazın ve birleştirmek istediğiniz ilk hücreyi seçin. & yazın ve tırnak içine alınmış boşluk kullanın. Birleştirmek istediğiniz bir sonraki hücreyi seçin ve Enter tuşuna basın. Örnek bir formül olarak =A2&" "&B2 formülü verilebilir.
Bu formülü parçalayarak incelemek istersek: =İNDİS($C$3:$E$14 - ifadesi C3:E14 aralığındaki verilerde değer aradığımızı söyler. Burada hangi değeri aradığımız Kaçıncı işlevlerinden gelecek sonuca göre İndis getirecektir.
VE işlevinin yaygın bir kullanımı, mantıksal sınamalar gerçekleştiren diğer işlevlerin kullanım alanını genişletmektir. Örneğin, EĞER işlevi mantıksal bir sınama yapar ve sınama DOĞRU olarak değerlendirilirse bir değer ve YANLIŞ olarak değerlendirilirse başka bir değer verir.
EĞERSAY FORMÜLÜ
Verilen ölçütlere uyan bir aralık içindeki boş olmayan hücreleri sayar. ∎ Belirtilen aralıktaki değerleri belirtilen ölçütü sağlayan hücrelerin sayılmasını sağlar. Yazılışı: =Eğersay(Aralık;“Şart”) =Eğersay(A1:A10;“10”)-> A1 ile A10 arasında 10 olan değerlerin sayısını verir.
ÇOKEĞERSAY işlevi birden çok aralıktaki hücrelere ölçütler uygular ve tüm ölçütlerin kaç kez karşılandığını sayar. Bu video, İleri düzey EĞER işlevleri adlı eğitim kursunun bir bölümüdür.
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
Microsoft Excel, sütunun hücre içeriklerinin tamamını yeterince gösteremeyecek kadar geniş olmadığı durumlarda hücrelerde ##### ifadesini gösterebilir. Tarih ve saat gibi negatif değerleri döndüren formüller de ##### ifadesini gösterebilir.
DEVRİK_DÖNÜŞÜM işlevi, kaynak aralık satırlarla aynı sayıda sütunu ve sütunlarla aynı sayıda satırı olan bir aralığa dizi formülü olarak girilmelidir. DEVRİK_DÖNÜŞÜM işlevini, çalışma sayfasındaki bir dizi veya aralığın dikey ve yatay yönlendirmesini değiştirmek için kullanın.
Koşullu biçimlendirme, belirli değerleri vurgulamayı kolaylaştırır veya belirli hücrelerin kolayca tanımlanmasını sağlar. Bu, belirli bir koşul (veya ölçüt) temelinde hücre aralığının görünümünü değiştirir.
Tek şarta bağlı hesaplama yapmak için kullanılan EĞER formülü; =EĞER(Hücre Adresi ve şartı; Şart doğru ise yapılacaklar; Şart yanlış ise yapılacaklar) şeklindedir. Örneğin: A2 hücresinde 100 rakamı varsa: =EĞER(A2>=50 ; A2*0,10 ; A2*0,05) formülü aşağıdaki gibi okunur.
EĞER İşlevi, bir koşula bağlı değerleri hesaplamak için kullanılır.
Hatırlarsanız EĞERSAY ve ETOPLA Formülleri dersininde =ETOPLA() formülünün kullanımını öğrenmiştik. =ÇOKETOPLA(), =ETOPLA() formülünden farklı olarak iki veya daha fazla değişkeni olan verilerin toplamını hesaplamak için kullanılır.
Yapmak istediğimiz satıcı adlarının sadece tekil değerlerini bulmak ve listelemek. Bunun için ilk olarak boş bir hücreye =BENZERSİZ( yazıyoruz ve veri aralığımız olan A2:A20'yi seçiyoruz. Büyütmek için görsele tıklayınız. Enter'a bastığımızda tüm tekil satıcı adları listelenecektir.
Bu işlev yalnızca yeni Google E-Tablolar'da kullanılabilir. Birden çok ölçüte bağlı olarak bir aralığın toplamını döndürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri