Çiğ köftenin ortaya çıkması ile alakalı pek çok söylence ve hikaye olsa da 2008 yılında Şanlıurfa'nın tescillediği bir lezzet oldu çiğ köfte. Daha sonra 2018 yılında ise Adıyaman etsiz çiğ köfteyi tescilledi.
Çiğ köftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı rivayet edilir. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yaklaşık 4 bin yıl önce ortaya çıkan çiğ köfte, bir yemek çeşidi olarak o günden günümüze kadar gelir.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır. Antik Roma yemek kitabı Apiciusta birçok köfte tarifine rastlanmaktadır.
Şanlıurfa yıllar önce etli çiğ köftenin tescili için başvurmuş. Patentini ve coğrafi işaretini Şanlıurfa almış ama biz etsiz çiğ köftenin patentine başvurduk. Etsiz çiğ köfte patenti şu anda Adıyaman'ındır.
İlgili 15 soru bulundu
Son olarak Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde 2008 yılında da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yayınladığı tebliğ ile etli çiğ köfte satışı tamamen yasaklandı.
Sahte kimlikle yakalanan Komagene çiğköftenin sahibi Murat Sivrikaya, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "büyük bölge mütevellisi" olduğu iddiasıyla aranan ve sahte kimlikle yakalanan, Komagene çiğ köfte markasının sahibi iş adamı Murat Sivrikaya tutuklandı.
Çiğ Köfte'nin Tarihi Kral Nemrut'a Dayanıyor
Çiğ köftenin vatanı olan Adıyaman'da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılıyor;''Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir.
Çiğ köfte Kürt yemeği mi? çiğ köfte orta asya türk yemeğidir. lahmacun arap kökenli; kebap gene orta asya türk geleneğidir. kürtlerin hayvancılık, çiftçilik vs. gibi bir kültürleri de olmadığı için; icad olunan ünlü yemekleri de yoktur.
veya marka adı ile Komagene, Türkiye merkezli bir etsiz çiğ köfte zinciridir. Şirket, 2005 yılında kurulmuş olup adını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyılda varlığını sürdürmüş olan Kommagene Krallığı'ndan almaktadır.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Çiğ köftenin Tarihçesi; Çiğ köftenin ortaya çıkşı ise Hz.İbrahim peygamber dönemine dayanmaktadır. Rivayete göre Nemrut, Hz İbrahim'i yakmak için çok büyük bir ateş yaktırır.
Etsiz çiğ köfte yapmak için esmer bulgur, soğan, limon suyu, salça, nar ekşisi ve zeytinyağı gerekir. Bulguru ıslatmak için sıcak su ve etsiz çiğ köfteyi lezzetlendirmek için sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
Koli basili, tifo, dizanteri ve bağırsak paraziti gibi sorunlara neden olabilen çiğ et tüketimi, uygun olmayan koşullarda yaygın hale dönüşebilir. Bu nedenle 2008 yılından bu yana halk sağlığını korumak adına çiğ köftenin etsiz satışının yapılmasına karar verildi.
Köfte, Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
Etli çiğ köftede bağırsak paraziti ile karşılaşma riski oldukça yüksek. Bununla birlikte tifo, paratifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesi yapan birçok bakteri virüs (hepatit A) ve paraziter hastalık etkeni insanlara bulaşabilir. Özellikle gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi tavsiye edilir.
Bir Arap yemeği olan lahmacuna şimdi Kürtler de sahip çıkıyor. Lahmacun Kürt kentlerinde ilk olarak Urfalı Araplar tarafından yapılmış. Fakat şimdi tüm restoranlarda bulunan yaygın yemeklerden biri haline gelmiş.
Hz. İbrahim'in annesinin, kıtlık ortamında çocuklarının ölmemesi için bulgur ve ceylan etini taşla döverek yaptığı ve bugüne kadar geldiğine inanılan çiğ köfte, bugünlerde etsiz olarak müşterilere sunuluyor.
Urfa Yumurtalı Köfte Şanlıurfa'ya özgü; köftelik bulgur, Şanlıurfa Biberi (isot) ve diğer malzemelerin karıştırılarak yoğrulmasının ardından sadeyağda kızartılmış yumurtanın eklenmesiyle elde edilen yöresel bir lezzettir.
Komagene hikayesi nedir? İbrahim'in ateşe atıldığı rivayet edilmektedir. Bu olayın Kommagene Uygarlığından yaklaşık 2 bin yıl önce, yani günümüzden 4 bin yıl önce gerçekleştiği varsayılmaktadır. İşte Anadolu'nun geleneksel tatlarından biri olan çiğ köftenin ortaya çıkması da bu olaya dayandırılmaktadır.
Meşhur Adıyaman Çiğ Köftecisi'nin kurucusu Ömer Aybak, Türkiye geneline yayılmış bin 400'e yakın şubeleri ile ülkenin en çok sevilen çiğköfte markaları arasına girmeyi başardıklarını söylüyor.
Bölgenin başkenti Hierapolis (Suriye) olmak üzere 12 şehirden oluşuyordu.
Arsamiea çiğköfte
İşte bu eşşiz lezzetin mimarları arsamiea çiğ köfte imtiyaz sahipleri Cahit bey ve Derviş bey ,Her beğeni bir Alkış niteliğindedir ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri