euro dizel mi katkılı euro dizel mi? Motorin, mazotun artık kırsal değil euro dizel olduğunu biliyorsunuz. Dizel de bildiğiniz üzere doğası gereği kir bırakan, emisyon açısından sorunlu bir yakıt türüdür.
Farklılaştırılmış olsun ya da olmasın ülkemizde lisans sahiplerince piyasaya arz edilen akaryakıt türlerinin tamamı Avrupa Birliği standartlarına ve EPDK tarafından belirlenen teknik düzenlemelere uygun olmak zorundadır. Bu kapsamda yakıt türüne göre hepsi araçlarda güvenle kullanılabilirler.
Şu anda Türkiyede satılan en iyi dizel: BP ultimate dizel'dir. Bahsettiğiniz 50 ppm 350 ppm kükürt oranının yanında; dizeli kalitesi konsunda en önemli parametre setan sayısıdır.
Yerli yakıtlara göre kükürt oranı yarısı kadardır. Turbo dizelli olan yeni nesil araçlarda euro motorin kullanımı tavsiye edilir. Özellikle doğa ile ilgili konularda euro dizel çevre kirliliğini de ciddi oranda düşürüyor. Bunun dışında motor ekipmanlarının da kirlenmesinin önüne geçiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Dizel motorlar TDI, CTDI ve HDI olmak üzere 3 çeşite ayrılır. Bu motor türlerini biraz yakından inceleyelim. Dizel yakıtlar benzinli yakıtlara göre çok daha ucuz fiyatlı olduğu için tercih edilir. Bu sebeple yük ve ağır vasıta gibi araçlarda dizel motor kullanılmaktadır.
eski araçlara hiçbi zararı yoktur hatta eski araçlar için normal mazot eurodan daha iyidir.
Mazot ya da motorin, dizel yakıt sistemli motorlarda kullanılan ham petrol damıtma ürünlerinden biridir. Yüksek sıcaklıklarla birlikte ham petrol kaynama aralığına alınan üçüncü ana ürün motorindir. Yani motorin dizel motoru yakıttır.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Benzinin Avantajları
Benzin, Türkiye'de en çok kullanılan yakıt türleri arasında yer almaktadır. Benzinli araçların, diğer bir deyişle benzinin diğer yakıt türlerine kıyasla en büyük avantajı verimlilik açısından çok daha yüksek bir potansiyele sahip olmasıdır.
Citroen C-Elysee 1.5 HDi
Özellikle düşük yakıt tüketimiyle bilinen araçlar arasında ilk sıralarda yer alır. Bu model 100 kilometrede şehir içinde 4,3, şehir dışında 3,3 litre yakıt tüketir.
Volkswagen'in üretmiş olduğu TDI motor tipi yakıt türü dizel olan motordur. Bu motorun bir diğer adı enjeksiyonlu turbo dizel motor olarak da adlandırılır.
Petrol Ofisi, Euro5 normlarına uyan en temiz dizel yakıtı 'V/MAX Eurodizel 10'u Avrupa Birliği'nin (AB) şart koştuğu yasal düzenleme tarihi olan 1 Ocak 2009'dan 1 yıl önce Türk tüketicisiyle buluşturdu.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır.
petrol ofisi en kalını.. sonrasında shell geliyor. opet ise çok daha ince....
V/Pro Diesel; Motoru %99'a kadar temizleyerek, kirliliğin sebep olduğu düzensiz yanmayı ortadan kaldırıp, tam ve verimli yanma sağlar. İlk depodan itibaren korur. %2,6'ya varan yakıt ekonomisi sağlar.
Aracınıza ekstra yük bindirmekten sakınarak yakıt tüketimini azaltabilirsiniz. Dizel araç kullanımında yakıt tüketimini azaltmak için aracınızı çalıştırdıktan sonra ısınmasını beklemelisiniz. Motor ısındıktan ve tüm göstergeler söndükten sonra dizel arabanızı çalıştırarak daha az yakıt tüketimi sağlayabilirsiniz.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
LPG İle Dizel Arasındaki Farklar
Benzinli araçları tercih etmeyen kişiler dizel araçlarını tercih ediyor. Dizel benzine göre daha ekonomiktir. Tabi ki LPG, hem dizele hem de benzine göre daha tasarrufludur. Hiçbir şekilde performans kaybı olmadan LPG sistemi kullanılabilir.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Aracınız ile uzun yola çıktığınızda aracı zaman zaman 3000-3500 devir bandı arasında kullanın. Bu işlemi yaklaşık 15-20 dk boyunca gerçekleştirin. Bu sayede egzoz sistemi kendini temizler ve birikmiş kurumu yakar. Unutmayın, uzun yol dizeller için şifadır.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur.
Yakıtınız Bittiğinde Bir Arabaya Ne Olur? Depo tamamen boşaldığında motor, son yakıt artıklarıyla birlikte havayı çekmeye başlar. Bu hava motorun yeniden çalışmasını durdurabilir, çünkü yanma için gerekli olan yakıt-hava karışımını kötü yoldan atar.
Avrupa B7 Referans Dizel
Avrupa'ya ihraç edilen Euro 5 ve Euro 6 emisyon sınıfına ait dizel motorların veya bu motorlara sahip araçların test edilmesinde kullanılan referans ve sertifikasyon yakıtıdır. Hacimce %6-7 biyodizel içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri