Enfeksiyon: Soğuk algınlığı ya da grip gibi enfeksiyonlar, baş dönmesine neden olabilir.
Enfeksiyon: Denge sinir iltihabı (vestibüler nörit), iç kulaktaki denge organının veya sinirin enfeksiyonudur ve sürekli vertigoya sebep olabilir.
Vertigo, klinik anlamda baş dönmesi anlamına gelen, iç kulakta dengeden sorumlu yapılardan kaynaklanan bir tıbbi durumdur. Vertigo genellikle başka bir hastalığın semptomudur. Vertigo, vertigonun türleri, belirtileri ve tedavileri için ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Bir başka neden: İltihap
Kronik orta kulak iltihapları ile fistül denilen iç kulak sıvısı kaçakları da baş dönmesi sebebi olabiliyor. Kronik orta kulak iltihabında kulakta oluşan kolesteatom, kemikleri eriterek baş dönmesine yol açabiliyor.
Vestibüler Nörit
Viral enfeksiyonların denge sinirini ya da beyin sapındaki denge merkezlerini etkilemesi sonucunda haftalar sürebilen şiddetli baş dönmeleri meydana gelebilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Nezle veya soğuk algınlığı gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takip eden haftalarda ortaya çıkan şiddetli baş dönmesi, bulantı ve kusma ile karakterize bir hastalıktır.
Özellikle şiddetli gribal enfeksiyonlar sonrası kulak kaynaklı baş dönmeleri meydana gelebilir. Daha ciddi enfeksiyonlarda, beyin zarının iltihaplanmasına neden olan durumlarda bulantı-kusma ile giden dengesizlik durumları oluşabilir.
Gözlerde kaşıntı ve sulanma, burunda kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, bulantı, kusma, ishal, karında kramplar görülebilir. Sinir sistemi ile olarak baş dönmesi, bayılma, bilinç kaybı olabilir.
Diş ağrısı: Sinüslerin iltihaplı olduğu yerde diş ağrısı hissedebilirsiniz. Baş dönmesi: Sinüzit baş dönmesine neden olabilir. Öksürük: Sinüslerin iltihaplı olduğu yerdeki mukus akışı akciğerlere doğru gidebilir ve öksürüğe neden olabilir. Kötü nefes: İltihaplı sinüslerden kaynaklanan mukus kokuya neden olabilir.
Psikolojik baş dönmesi bu durumlarda psikosomatik bir tepki olarak ortaya çıkmaktadır. Yani kişinin yaşadığı baş dönmesi, stresli veya sıkıntılı bir durumun bedensel bir yansımasıdır. Bu tür baş dönmesi genellikle kısa sürelidir ve kişi rahatladığında geçer.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Baş dönmesine, ani ve şiddetli baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kollarda veya bacaklarda uyuşma, çift görme, kusma, konuşma bozukluğu, tökezleme veya yürüme zorluğu vb. durumlar eşlik ediyorsa kalp krizi veya felç gibi hayati bir sağlık sorunu olabilir.
Baş dönmesi için nöroloji bölümüne gidilir. Baş dönmesi kendi başına bir hastalık olarak değil bir hastalığın semptomu ya da nedeni olarak bilinir. Bundan dolayı yapılacak testler için birden çok polikliniğe gitmek gerekebilir. Ancak baş dönmesinin ilk adımında randevu nöroloji bölümünden alınmalıdır.
Kasık kemiğinin üzerinde ağrı veya bel olabilir. Üst idrar yolu enfeksiyonu veyapiyelonefrit rahatsızlığı olan kişiler, bir alt idrar yolu enfeksiyonunun klasik belirtilerine ek olarak böğür ağrısı, ateş, veya baş dönmesi ve kusma şikayeti yaşayabilirler.
Etken genellikle virüslerdir. Hastada tüm iç kulağın etkilenmesi nedeniyle hem denge, hem de işitme organı ile ilgili şikayetler görülür. Hastalarda hızlı gelişen şiddetli baş dönmesi ile birlikte işitme kaybı izlenir.
Yüzde ağrı veya basınç hissi, sarı veya yeşilimsi burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve koku duyusunda azalma ve baş ağrısı sinüzitin yaygın belirtileridir. Ateş ve ağız kokusu gibi belirtilerde yine sinüzitte görülen diğer belirtilerdir.
Baş ve yüz ağrısı, yüzde basınç hissi, kafada boşluk-sersemlik hissi, koku alma duyusunda azalma, burun tıkanıklığı, burun veya geniz akıntısı, öksürük ve yorgunluk sinüzitin başlıca belirtileri arasında” dedi.
Evet, sinüzit baş dönmesi (vertigo) belirtilerine neden olabilir. Sinüzit, burun içindeki sinüslerin enfeksiyonu, tıkanması veya çevre dokuları tarafından baskılanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, burun içindeki basınç değişikliklerine neden olabilir ve bu da baş dönmesi gibi belirtilere sebep olabilir.
Ayrıca yoğun strese maruz kalmak, kullanılan ilaçlar ve alkol kullanımı, baş dönmesi şikayetlerinin oluşumunda rol oynayabilir. Ani tansiyon değişimleri, anemi, kulak enfeksiyonları, uzun süre susuz kalmak (dehidrasyon), sıcak, yol tutması ve aşırı egzersiz gibi nedenler de baş dönmesine neden olabilir.
En sık rastlanılan türü, halk arasında kristal oynaması olarak da bilinen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)'dur. BPPV varlığında kişide, sırtüstü yatarken, yatar pozisyonda sağa sola dönerken, öne doğru eğildiğinde, başını yukarı kaldırdığında ya da aniden hareket ettirdiğinde baş dönmesi şikayeti oluşur.
Saman nezlesi gibi uzun süre devam eden alerjiler ayrıca kronik sinüs problemleri, tekrarlayan kulak enfeksiyonları, işitme kaybı, baş dönmesi, kronik öksürük ve astım gibi semptomlara da neden olabilir.
Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir. Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir.
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Baş Dönmesinin 10 Nedeni
Baş dönmesi iç kulakta ki sorunlar, vertigo, migren, enfeksiyon, yaralanma, tansiyon, stres, yorgunluk, uzun süre susuz kalmak, anemi, kan şekeri, beyin sarsıntısı alkol ve fazla egzersiz gibi nedenlerden kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri