Fon, Eurobond yatırımlarında ciddi bir vergi avantajı ve operasyonel kolaylık sunuyor. Fon, yatırımcılarına ciddi bir vergi avantajı sunar. Yatırımcılar, yurtdışı piyasalardaki getirilere ortak olurken, kazançlar diğer yatırım fonlarındaki gibi sadece %10'luk vergi stopajına tabidir.
Eurobond fonlarında; Fon'dan elde edilen kazanç %10 stopaja tabi olup ayrıca beyana tabi değildir.
Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme ile 23.12.2020-30.04.2024 tarihleri arasında alınan satın alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 oranında stopaj uygulanacaktır.
Düzenleme kapsamında; (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile ünvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara sıfır stopaj uygulanacaktır.
− Girişim sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Emeklilik yatırım fonlarının kazançları, − Konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
01.10.2006 tarihinden itibaren yatırım fonunun portföyü üzerindeki tüm vergi yükü sıfırlanırken, yatırımcının fon katılma belgesini satması halinde, elde ettiği gelir üzerinden sadece %10'luk vergi kesintisi (stopaj) yapılacaktır.
Yatırım Fonları için;
23.12.2020 - 30.06.2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
Eğer bireysel yatırımcıların bu nitelikteki gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılıyorsa, bu gelirler için yıllık beyanname verilmiyor. Yapılan stopaj nihai vergi haline geliyor. Yani bireysel yatırımcıların bu gelirleri prensip olarak stopaj yoluyla gelir vergisine tabi tutuluyor.
Kararda belirtilen istisnanın çerçevesi eurobond, değişken, karma, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanlarında döviz ifadesi geçen yatırım fonları hariç olarak tanımlanıyor. Belirtilen kümenin dışında kalan fonlarda stopaj %0 olarak uygulanıyor.
Fonun Süresi:Fon'unsüresi31.01.2023tarihinde sona erecek, fonportföyündekitüm varlıklar nakdedönüştürülerekfon katılma paylarının bedelleriödenecektir. Vergilendirme: Gerçekkişiler için %10,tüzel kişiler için %0 stopaj Nemalandırma: Dövizcinsi paylar nemalandırılmayacaktır.
" Eurobond fonları, hem döviz bazında yatırım yapmak isteyen hem de Türk şirketlerinin ve bankalarının gelişimine katkıda bulunmayı arzulayan yatırımcılar için son derece uygun yatırım araçlarıdır. Döviz mevduatı ile karşılaştırıldığında ayrıca önemli vergilendirme avantajları da sunmaktadır.
Eurobondlar sabit kupon faizli olduğu için kupon faiz oranı vade sonuna kadar değişmemektedir. Ancak piyasada faiz oranı ve satış fiyatı değiştiğinde, kıymetin getirisi de satış fiyatına göre değişiklik gösterecektir.
Eurobond Yatırım Fonunda Gelir Elde Edilmesi
Bu fonlarda gelir iki türlü oluşur: İlki fon portföyünde yer alan eurobondların fiyatının yükselmesine bağlı olarak fonun değeri artar. İkincisi, ise fon portföyündeki eurobondların kupon faiz ödemelerinden gelir elde edilir.
2024 yılı gelirleri için yukarıda sözü edilen istisna 87.000,-TL olarak uygulanacaktır (324 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği). İktisap tarihi itibariyle 5 yıllık süre geçtikten sonra yapılan satışlardan elde edilen kazanç ise verginin konusuna girmediğinden beyan söz konusu olmayacaktır.
Beyan edilmemesi durumunda ise alınması gereken verginin yanında ayrıca verginin bir katı kadar vergi ziyaı cezası ile hesaplanan vergi üzerinden de her ay için yüzde 2,5 gecikme faizi hesaplanacaktır.
Eurobond faizi
Eurobondlar Türk Hazinesi tarafından, döviz cinsinden, yurt dışı piyasalarda ihraç edilen tahviller. Bu menkul kıymetlerden elde edilen gelirler üzerinden vergi kesintisi yapılmıyor.
Beyana tabi değildir.
şirket ve yatırım fonlarının gelirleri %0 oranında stopaja tabidir. ettikleri kazançlar %10 oranında stopaja tabidir. dayalı kontratlardan sağlanan kazançlarda stopaj oranı %0'dır.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Stopaj Vergisi Ödenmezse Ne Olur? Gelir Stopaj Vergisi ödememek, gecikme cezasına yol açar. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, söz konusu cezaya ilişkin detaylara yer verir. Bu kanunun 359. maddesinde yer alan nedenlerle ödenmeyen vergiler için ilgili tutarın üç katı ceza uygulanır.
Birikimlerine altın yatırımı ile yön vermek isteyenlere! Vergilendirme: Gerçek kişiler için %10, tüzel kişiler için %0 stopaj • Gerçek kişiler: 30 Nisan 2024'e kadar olan alımlarda (fonun satış tarihinden bağımsız olarak) %0 stopaj uygulanacaktır.
Yatırımlarda gelir vergisi, elde edilen kâr üzerinden stopaj ya da beyan yöntemiyle ödeniyor. Stopaj usulüne örnek olarak; X yatırım enstrümanı için yapılan 1.000 TL'lik yatırımdan 500 TL kazanç sağlandığında; o enstrüman için gelir vergisi kesintisi yüzde 10 ise 500 TL'nin 50 TL'si gelir vergisi olarak alınıyor.
Yatırım fonları
Yukarıdakiler dışındaki menkul kıymet yatırım fonu katılma belgelerinden elde edilen gelirler üzerinden yüzde 10 oranında vergi kesiliyor. İster stopaj yapılsın isterse yapılmasın, yerli yatırım fonu gelirleri ayrıca beyan edilmiyor.
23.12.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3321 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile aşağıda özellikleri ve isimleri belirtilen fonlarda elde edilen gelir ve kazançlara uygulanan tevkifat (kesinti) oranı yüzde 10'dan yüzde 0'a düşürülmüştür.
Fon portföyü tamamen kira sertifikası, katılım bankalarındaki katılım hesabı, gelir ortaklığı senedi, vaad işlemleri gibi faiz içermeyen kıymetlerden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri