Akarlar 60 derecede ölmektedir. Yün yatak, battaniye gibi eşyalar kullanılmamalıdır. Sentetik yorgan, yastık kullanılmalıdır. Yine yatak odasında (ideali yaşadığı her yerde) halı, toz tutacak abajur, kitap, oyuncak gibi eşyalar mümkün olduğunca bulundurulmamalıdır.
Kilimler 60 derecede yıkandığında hem ev tozu akarları ölür; hem de akarların dışkı parçacıkları suyla uzaklaştırılmış olur. Altmış derecede yıkanmaya uygun olmayan kilimlerin 40 derecede yıkanması ve hasta odası dışındaki alanlarda kullanılması mümkündür.
Çarşaflarınızı ve battaniyenizi haftada bir kez sıcak suyla yıkayın. Toz akarlarını öldürmek için en az 60 santigrat derece veya daha sıcak suyla yıkamanız gerekir. Akarların sevdiği ve düzenli olarak sıcak suyla kolayca yıkayamayacağınız tüm kumaş türlerinden kurtulun.
Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.
Akarlar güneş ışınlarında ölürler. Akarlardan kurtulmak için mümkün olduğunca uzun süre sıcak bir günde güneşe karşı çamaşırlarınızı kurutun.
İlgili 33 soru bulundu
Akarların daha çok olduğu çarşaf, yastık, nevresim gibi eşyalar en az haftada bir ve en az 60 derecede yıkanmalıdır. Akarlar 60 derecede ölmektedir. Yün yatak, battaniye gibi eşyalar kullanılmamalıdır.
Toz akarları ısırmazlar, bunun yerine insanların günlük olarak döktüğü ve bazen de küflendiği deri pulları ve ölü deri hücreleriyle beslenirler. Her gün döktüğümüz ölü deri hücrelerinin sayısını göz önünde bulundurursak, toz akarlarının krallar gibi ziyafet çektiğini hayal edebilirsiniz!
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur. Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Ev tozlarına karışan bu böceklerin atıklarının nefesle alınması, deri ve göze teması ile alerjik kişide, kaşınma, hapşırma, öksürük hışıltı ve nefes darlığı oluşabilir. Bu duruma ev tozu akar alerjisi diyoruz.
Ev tozlarının içinde bulunan ve alerjiye neden olan ev tozu böceğine akar/mite(mayt) denir. Akarlar, gözle görünmeyen 3 mikron büyüklüğünde olan canlılardır. Akarlar, solunum alerjilerinde polenlerden sonra ikinci sırada yer alan alerji etkenleridir. Ev tozu alerjisine neden olan temel madde akarın dışkısıdır.
Otuz dakika boyunca minimum 60 °C (140 °F) sıcaklıkta kurutma, ev tozu akarları, tahtakuruları ve uyuz akarları ve yumurtaları dahil olmak üzere birçok paraziti öldürür; on dakikadan biraz daha fazlası keneleri öldürür.
Buhar buharı yüzeylere girdiğinde, küf sporlarını, mikropları, virüsleri, toz akarlarını ve bakterileri yok eder.
Peki ya evdeki diğer tehlikeler? Domestos Biyosit Ruhsatlı Çamaşır Suyu bakterileri öldürür mü, virüslere karşı etkili midir diye sorduğunuzda, cevap “evet”tir.
Kullanımı: Ev temizliği sonrası akar spreyini çalkalayın ve yastık, yatak, koltuk, perde gibi yüzeylere sıkın. Mümkünse hergün yapmaya çalışın. Eğer vaktiniz yok ise 2 günde 1 yapabilirsiniz.
Evimizde yatak odası ve özellikle yatağın içi, oturma odalarında koltuk ve halılar, yorgan, eşyalarımızı sakladığımız dolaplar, tüylü oyuncaklar ev tozu akarları için besi ortamıdır ve bu canlıların dışkıları alerjik hastalıklara yol açar.
Çarşaf, yastık yüzü ve nevresimlerinizi haftada bir değiştirin. Bu ürünleri 60 derece veya daha sıcak suyla yıkayın, mutlaka ütüleyin. Perdelerinizi, kilimlerinizi, giysilerinizi iki haftada bir, 60 derece veya üzerindeki bir sıcaklıkta yıkayın. Halılarınızı güçlü bir elektrik süpürgesiyle en az haftada bir temizleyin.
Ev Tozu Akarları İçin Yatak Odasında Alınacak Önlemler
Nevresim takımlarının 60 °C suda 1-2 haftada bir yıkanması önerilmektedir. Fakat ılık suda yıkamanın da hemen hemen benzer etkiyi sağladığı belirtilmektedir. Ayrıca kurutma makinaları da ev tozu akarlarını öldürmekte etkilidir.
Geraniol sardunya, gül, sitronella ve limon otu gibi bitkilerden elde edilen, ekstrakte edilmiş bir bitki yağıdır. 67 'den fazla bileşik içerir. Bu içerik, böcekleri kovma ve öldürmek özelliğine sahiptir. Ayrıca MITE- EX, Patentli Chrysa Nanokapsül teknolojisiyle su bazlı olarak üretilmektedir.
Mite adı da verilen akarlar gözle görülmeyen, ancak mikroskop altında görülebilen, 0.1 - 0.5 mm çapında küçük canlılardır. Yaşamaları için ideal koşullar 20-30°C sıcaklık, %60-70 arası nemdir.
Karanfil yağı: Karanfil yağı, akarları öldürmek için kullanılabilir. Birkaç damla karanfil yağını bir sprey şişesine koyun ve su ile doldurun. Karışımı çalkalayın ve mobilya, halı, perdeler gibi evinizdeki yüzeylere püskürtün. Lavanta yağı: Lavanta yağı, hem hoş bir koku verir hem de akarları öldürür.
Zararlı bakteri ve virüslerin sıkılan yüzeyde barınmasını ve çoğalmasını engelleyerek hastalık riskini büyük ölçüde azaltır. 500 ML'lik kap içerisinde sunulan akar spreyini kullanmadan önce şişeyi çalkalayın. Spreyleme yapacağınız alan kuru olmalıdır.
Soğuk algınlığı belirtilerine ek olarak hırıltı, öksürük ve nefes darlığı gibi çeşitli semptomları bulunan toz alerjisi, yaşam alanlarını toz akarlarından koruyarak önlenebilir. Gerekli durumlarda ise ilaç tedavisine başvurulur.
Ev toz akarları tozlarla birlikte insanların ve hayvanların deri döküntüleriyle beslenirler. Isırmaz ya da hastalık yaymazlar, sadece alerjisi olan kişiler için zararladırlar.
Mikrofitofag akarlar alg, liken, yosun, maya, bakteri, polen ve sporlarla beslenir (Jordan, 2001).
Peş peşe hapşırık, burun kaşıntısı, burun akıntısı, burun tıkanması, burun kanaması, sinüzit, sık orta kulak iltihabı, damakta kaşıntı gibi alerjik nezle belirtileri varsa, Ve bu belirtiler yıl boyu görülüyor veya evde temizlik yapıldığında artıyorsa, Mite alerjisinden şüphelenmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri