Oda sıcaklığında 5 güne kadar bozulmadan muhafaza edilebilen baklavayı kuru ve güneşten uzak bir alanda saklamanız dikkat etmeniz gereken bir unsurdur. Bu sayede tazeliğini ve çıtır dokusunu kaybetmez, gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Oda sıcaklığında, açık bir alanda ve ağzı kapalı şekilde sakladığınız şerbetli baklavayı 5 gün boyunca bozulma tehlikesi olmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Baklavanın buzdolabında muhafaza edilmesi pek doğru bir karar olmayacaktır. Şekerli bir tatlı olan baklavayı buzdolabında saklamak, tatlının daha fazla şekerlenmesine yol açar. Fazla şekerlenen baklava, kendine has lezzetini kaybedecektir.
İster pişmiş ister pişmemiş olsun baklava kuru ve serin bir ortamda üstü kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Baklava buzdolabında saklanır mı diye merak eden çok kişi var; baklava asla buzdolabında saklanmamalıdır.
Serin ve Kuru Bir Yer!
Zira, şerbetli tatlılar buzdolabı içerisine girdiğinde hızlı bir şekilde şekerlenecek ve tadını kaybedecektir. Bu sebeple, eğer baklava veya kadayıf tatlınızı kısa bir süre içerisinde tüketmeyecekseniz, serin ve kuru bir yerde saklamanız, güneş görmeyen bir alanda muhafaza etmeniz gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Oda sıcaklığında 5 güne kadar bozulmadan muhafaza edilebilen baklavayı kuru ve güneşten uzak bir alanda saklamanız dikkat etmeniz gereken bir unsurdur. Bu sayede tazeliğini ve çıtır dokusunu kaybetmez, gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Baklavayı bayramdan birkaç gün (hatta annemin 1 hafta önceden hazırladığını da bilirim) önce yapıp Arefe günü ya da Bayram sabahı şerbetleyebilirsiniz. Beklemesinde bir sakınca yok. üzerine bir sofra bezi örterek oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Baklavanız soğuk olacak doğal olarak.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
Şerbeti dökülmemiş baklavayı buzdolabında saklamaya gerek yoktur fakat baklava buzlukta muhafaza edilebilir.
Baklavayı pişer pişmez sıcak şerbetle buluşturabilirsiniz. Ancak baklavayı günler öncesinde açıp sonrasında şerbetleyebilirsiniz. Açtığınız baklavayı 3-5 gün soğuk ve kuru bir yerde üzerini kapatarak saklayabilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şerbet döktükten sonra tatlı pişirilir mi? Yanlış! Bırakın, bir zaman verin, şerbet iyice işlesin tatlının tüm katmanlarına, iyice emsin onu. Şerbeti eklenen tatlıyı en az 4 saat dinlendirmeden servis etmeyin deriz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Baklava neden ters çevrilip yenir? Baklava elle yenir. Ters çevrilerek ısırılınca da lezzet kalitesi anlaşılır. Isırırken çıkan ses önemli.
Oda sıcaklığında, açık bir alanda ve ağzı kapalı şekilde sakladığınız şerbetli baklavayı 5 gün boyunca bozulma tehlikesi olmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Şerbetli tatlıların tadı sıcak havalarda hızlı bir şekilde bozulur ve şekerlenip kıtır kıtır olarak tüketilmesi zor olur. Yaz aylarında yiyemeyeceğimiz kadar baklava yapmamak gerekir. Eğer baklavaya henüz şerbet ekleme yapmadıysanız, serin ve kuru yerde saklayabilirsiniz.
Baklava 1 gün önceden yapılır mı? Baklavayı pişer pişmez sıcak şerbetle buluşturabilirsiniz. Ancak baklavayı günler öncesinde açıp sonrasında şerbetleyebilirsiniz. Açtığınız baklavayı 3-5 gün soğuk ve kuru bir yerde üzerini kapatarak saklayabilirsiniz.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Baklava Neden Hamurlaşır? Baklavanın hamurlaşmasının en büyük sebebi, yufkaların yeterince ince açılmış olmamasıdır. Eğer yeterince ince açılmamış yufkalar kullanır ve sıcak tatlıya sıcak şerbeti dökersen baklavan hamurlaşır. Bunun önüne geçmek için usulüne uygun, kâğıt gibi incecik açılmış yufkaların olmalı.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Baklava yenirken ilk katmanlardan gelen o nefis çıtırtıyı korumak için tatlının soğuk olmasına, şerbetin de kaynadıktan sonra ilk sıcağının geçmiş olmasına özen göstermelisiniz.
Şerbetin şekerlenmesinin bir diğer sebebi de limon suyunu eklerken yapılan zamanlama hatasıdır. Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir. Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli.
Baklavanızın şerbeti çok fazla kıvamlı ya da kıvamı daha suluysa bekledikçe şekerleniyor ve lezzeti kayboluyor. Bir diğer sebep ise sıcaklık. Baklavanın da şerbetin de sıcak olması gerekir ki baklava şerbetini güzelce çeksin, daha uzun süre dayansın ve şekerlenmesin.
Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz, ancak buzluğa şerbetini koymadan önce atmanız gerektiğini unutmayın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Baklava Isıtılır mi? Yapmanız gereken tek şey bu leziz tatlının keyfini çıkarmaktır! Kolay saklanabilir ve tüketilebilir olan bu baklavayı tercihe göre ısıtarak tüketebilir ve böylece lezzeti ikiye katlayabilirsiniz.
Baklavanın varsa fazla şerbetini süzün. Bir kavanoza doldurup ağzı kapalı şekilde dolapta saklayın. Süzülmüş baklavaları mutfak robotuna koyup parçalayın. Çok miktarda ise orta boy saklama kapları ya da sağlam buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya atın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri