Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin 1/3'ünü oluşturacak. Mevcut asgari ücrete göre(2023), bu tutar aylık 1430 TL'yi buluyor. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirler: İkametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmak. İsteğe bağlı sigortalılık başvuru formunu doldurmak. Nüfus cüzdanı fotokopisi.
Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.
İlgili 45 soru bulundu
Yıpranma hakkı gelecek
Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek.
Yasa teklifi 80 maddeden oluşacak. Teklifte en önemli maddelerden biri ise ev hanımlarına emeklilik hakkı getirilmesi. Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. NTV'nin haberine göre, ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.
Kendine ait aktif bir sigortası ve sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak.
Mevcut asgari ücrete göre, bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Böylece, ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek. Ev hanımları, sosyal güvence ile sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek.
Kadın ve erkek çalışanlar için iki ayrı erken emeklilik imkânı bulunuyor. Kadınlar sigortadan sonraki doğumlarını borçlanarak 3 çocuktan 6 yıl (2160 gün) kazanırken, erkekler sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak 2 yıla kadar erken emekli olabiliyor.
İsteğe bağlı sigorta prim ödemesi için ev hanımları ikametlerine en yakın SGK müdürlüğüne giderek başvuruyu yapabilirler. 2008 yılında alınan karar gereği isteğe bağlı SGK prim ödemesi yapan kişiler, 4B Bağkur emeklisi olarak değerlendirilir.
4A Sigorta Primi Hesaplama
Tabloda da görüldüğü gibi sigorta kollarına, işçi ve işveren payı oranlarına göre 4A sigortalı bir çalışanın brüt kazancından toplam %37,5 oranında prim ödemesi alınır. Ancak düzenli ödeme yapılması halinde %5 oranında indirim uygulanır ve sigorta prim ödemesi %32,5 oranından hesaplanır.
EV HANIMLARINA EMEKLİLİK HAKKI
Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ev hanımları sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek.
Bunun için işveren TC kimlik numarası yazıp 5510'a SMS atılıyor. Onay SMS'i geldikten sonra çalıştırılacak gündelikçinin TC kimlik numarası ile ayın hangi günü çalıştırılacağı yazılarak tekrar SMS atılıyor. Örneğin 16 Eylül'de çalıştıracaksanız, kimlik numarasından sonra boşluk bırakıp “16” yazmanız yeterli.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.
Yardım ödemesi almak için başvuru yapacak annelerin yaşının en az 18 olması gerekiyor. Ancak durumu ihtiyaç sahibi olan, kiracı, evde eğitim gören çocuğu olan ve kronik hastalığı olan annelerin de bu yardımı alabilecekleri ifade edildi.
SGK kapsamında genel sağlık sigortasını kendi ya da eşi üzerinden aktif hale getiren bütün kadınlar tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir ve bu sigortanın imkanlarından faydalanabilirler.
Ayrıca, KDV iadeleri konusunda da Cumhurbaşkanı'na yetki verilecek. Torba yasada, memurların birinci dereceye gelmeleri durumunda ek göstergelerinin 3600'e çıkartılması öngörülüyor. Bu düzenleme ile birinci dereceye çıkacak memurların emekli maaşlarında ve ikramiyelerinde önemli artışlar meydana gelebilecek.
Mevcut sistemde sigortalının son 7 yıllık (2530 gün) fili hizmet süresi dikkate alınıyor. Bu sürenin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor.
Bu vesileyle 3600 gün ile emekli olmanın koşullarını açıklayalım: Erkekler için 08.09.1976 ve öncesi bir tarihte; kadınlar içinse 08.09.1981 tarihi ve öncesi bir tarihte işe başlamış ise 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilmek mümkündür.
1800 Gün Prim Ödeyerek Kimler Emekli Olabilir? 1800 gün prim ödeyerek ilk sigortalılık tarihinden sonra malul hale gelenler emekli olabilir. 1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz.
Emeklilik için ev hanımlarında prim, yaş ve yıl olarak 3 şart aranır. Yılı ve primi tamamlamak için belirli bir süre sigortalı olma şartı vardır. Eğer ilk sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 öncesindeyse 3600 gün prim ve 10 yıllık sigorta süresi şartı aranır.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri