teşekkür ederim; durumdan hoşnut ve memnun olduğunu belirtmek için kullanılan nezaket sözüdür. ve; yapılan bir iyiliğe karşı duyulan gönül borcunu sözle anlatmaktır. "teşekkürler" de hemen hemen aynı anlamda kullanılır. ancak daha az samimi ve en önemlisi de türkçe dil kurallarına uygun değildir.
Halk arasındaki günlük konuşma dilinde sık olarak kullanılsa da Türkçede “teşekkürler” diye bir kullanım yoktur. Türk Dil Kurumu, Türkçe yazım kurallarına göre teşekkür ederim ifadesini doğru kabul etmektedir.
teşekkürler daha samimi filan değildir aksine resmidir. kurumsal bir şekilde, bir topluluğa filan teşekkür ederken kullanılması lazım.
Üst de “rica ederim” der.
Teşekkür TDK (Türk Dil Kurumu) resmi internet sayfasında yer alan Türkçe Sözlük bölümünde isim türünde iki farklı tanıma sahip olan bir kelimedir. Arapça kökenlidir ve dilimize Arapçadan gelmiştir. Yapılan bir iyilik karşısında hissedilen kıvanç ya da gönül borcunu ifade eden anlatan bir kelimedir.
İlgili 20 soru bulundu
Eylem. [1] Yapılan bir iyiliğe veya herhangi bir harekete karşı duyulan mutluluğu ve gönül borcunu anlatma.
"Teşekkür", "şükran"ın çoğulu değildir. Osmanlıca bir kalıpla (tefe'ül) "şükr"den türetilmiştir. "Teşekkürler" kullanımı yanlış değildir.
"Müteşekkir" kelimesi, minnettarlık duygusunu ifade etmek için sıkça kullanılır ve bir kişinin veya topluluğun teşekkür borcunu ifade eder.
Eyvallah, sen de sağ ol.
yetkiyi devreden makamın hiyerarşik durumuna göre arz ve/veya rica ibarelerinden uygun olanıyla bitirilmelidir. yaptıkları yazışmalarda 'rica ederim' ifadesi kullanılır.
Neden Profesyonel Bir Teşekkür Maili Yazmalısınız? Bir iş görüşmeden sonra bir teşekkür maili yazmak çok önemlidir. Teknik olarak görüşmeden sonra karar verme sürecinde bir teşekkür e-posta'sı göndermek, yazılı olmayan bir kuraldır ve kendinizi karşı tarafa hatırlatmanıza olanak tanır.
Teşekkür etmek, en basit minnet ifadesidir ve bedava motivasyon aracıdır. Tabi ki emeklerimizin karşılığında bir ücret alıyoruz ama temel bir ücret sağlandıktan sonra insanın çalıştığı yerde daha huzurlu ve mutlu çalışmasını sağlayan bir araçtır.
The pleasure was mine. (Benim için zevkti) Don't mention it. (Lafı bile olmaz) You're welcome.
I appreciate it
Bir not- bu kalıp, vurguyu güçlendirmek için standart teşekkür ifadeleriyle birlikte de kullanılabilir: Thanks a lot, I really appreciate it – Çok teşekkürler, sana minnettarım/çok makbule geçti.
Birleşik fiiller, günlük hayatta sıkça kullandığımız dil yapılarındandır. “Yardım et-, park et-, teşekkür et-; tatil yap-, ödev yap- “ gibi birleşik fiiller, hayatın doğal akışı içinde her gün kullanılmaktadır. Bu fiiller, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde temel seviyeden itibaren verilmektedir.
teşekkür ederim, kibarca şahsına yönelik minneti karşı tarafa aktarmaktır; sağol biraz daha geçiştirmeli bir seçenek olarak sanki daha üstünkörü bir anlatım içerir ve daha yerel ağza hitap eder.
eyvallah=iy(evet)+wa'llahi(yeminle) birleşmesinden oluşur ve arapça kökenli olduğu aşikardır. sağ ol, sağ ismi türkçe kökenli, olmak manasındaki ol fiili türkçe kökenlidir. iki türkçe kökenli isim ve fiilin birleşmesinden oluşmuş türkçe kökenli iyi niyet göstergesidir.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Sağol" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "Sağ Ol" şeklinde yazılır. İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında `çok yaşa, teşekkür ederim` anlamlarında söylenen bir söz.
teşekkür ederim, sağol, sağolun ünl.
Yargıdaki öznenin 1. tekil kişi ve kullanımın edimselliği bakımından asıl teşekkür kalıbı teşekkür ederim'dir. Diğer yaygın bir kullanım olan sağol[un]'da yargıdaki tasarı 3. tekil kişi veya 3. çoğul kişiye yöneltilir.
teşekkür farsça değildir, farsçaya da arapçadan geçmiştir. şükr (şkr) kökünden tefe'ül vezniyle üretilmiş, edilgin isim-fiili ifade eden bir kelimedir. fikr'den tefekkür, haml'den tahammül, sütr'den tesettür, besm'den tebessüm benzer şekilde üretilmiş başka kelimelerdir.
teşekkür - Nişanyan Sözlük. Arapça şkr kökünden gelen taşakkur تشكّر “şükretme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça şakara شكر “şükretti” fiilinin tafaˁˁul vezninde V. masdarıdır.
Teşekkür yapılan bir iyiliğe, bir duruma veya herhangi bir harekete karşı duyulan memnuniyeti, mutluluğu ve gönül borcunu anlatma şeklidir.
تشكر - teşekkür
ایدرم عرض تشكرات ایتدی.
Bir tez teşekkür yazısı, öğrencilerin son sınıf veya yüksek lisans tezi araştırma ve yazma sürecinde kendilerine yardımcı olan ve destekleyen kişilere (veya kuruluşlara) teşekkür edebilecekleri özel bir bölümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri