Dolayısıyla, beş vakit farz namazını kılmak şartıyla, evi için yaptığı her çalışma da ibâdettir.
Ama “İslam'da kadınlar ev işi yapmak zorunda değillermiş!” ya da tam tersi “İslam'da kadınlar çalışmamalı!” şeklinde bir genelleme yapmak, ne geçmişi değerlendirirken anlamlıdır ne de bugün insanî/İslamî/ahlakî hayatlar inşa etmeye çalışırken bir anlam ifade eder.
Erkek bunu zorunluluk olarak değil, sorumluluk bilinci ve yardımlaşma düşüncesiyle yapmalıdır. Çünkü İslam'da asıl evin geçimi ve yükümlülüğü erkeğe aittir.
Müslüman bir ev hanımının ev işlerini kendisinin görmesi, efendimizin ''hizmetçi edinmekten daha hayırlıdır'' dediği, bir sünnetidir.
"Artık eşler, ev işi ve çocuk bakımı konusunda ortak sorumluluk sahibidir. Hele ki her iki eş de dışarıda çalışıyorsa; kadın ya da erkek, çocuk bakımı ve ev işlerinden birlikte sorumludur.
İlgili 23 soru bulundu
Ev işleri yapmayan kadın boşanmada kusurlurdur. Evlilik birliği içerisinde eşler birbirlerine karşı sadakat yükümlülüğü ve evlilik birliğinin doğurduğu diğer yükümlülüklere uygun davranmak zorundadır.
Ev işleri sadece kadının görevi değil
Erkek için ev dinlenme yeri iken, kadın iş hayatının yanında ev işleri ve çocuk bakımı gibi ek sorumluluklar üstlenmek zorunda kalıyor.
Aişe: "Ev işleriyle meşgul olurdu. Elbiseleri kendi yamalar, evi kendi eliyle süpürürdü. Eliyle süt sağar, çarşıdan ev eşyasını satın alır gelirdi. Ayakkabısı sökülürse bizzat kendisi kendi eliyle onarırdı.
Evin hanımının; evi temizlemesi, eşine ve çocuklarına yemek yapması, çocuklarıyla ilgilenerek kocasının yükünü hafifletmesi, hep kendisi için bir sadakadır. Dolayısıyla, beş vakit farz namazını kılmak şartıyla, evi için yaptığı her çalışma da ibâdettir.
Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür. Çünkü erkek kadını Allah'ın emaneti olarak almıştır. Onu alırken onun geçimini ömür boyu sağlamakla ve ihtiyaçlarını ömür boyu karşılamakla kendini yükümlendirmiştir. Dolayısıyla erkek kadının malına kadının rızası dışında dokunursa bunun hukuki sonuçları olacaktır.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
İslâm Hukukunda, kocanın karısı üzerindeki hakları genellikle; 1- Aile reisliği, 2- Ko- canın meşrû isteklerine gücünün yettiği ölçüde itaat, 3- Karısının evde oturmasını isteme, 4- Başkalarının eve gelişinin koca izniyle olması, 5- Kocanın malını koruma, 6- Kocaya güzel muamele başlıklarıyla ele alınmıştır.
İslâm'a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur. Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir. Kur'ân-ı Kerîm'de, "Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez.
Buhârî, Büyûʽ, 95 [2211]; Müslim, Akzıye, 7-9 [1714]) buyurmuştur. Buna göre koca, eşinin normal şahsi ihtiyaçlarını karşılamayı ihmal ederse, kadın onun malından ihtiyacı kadarını alabilir.
Kadın maaşını eşine vermek zorunda değildir, böyle bir yasal zorunluluk veya ödev yoktur.
İslâm, kadını saygıdeğer bir varlık olarak görür ve ailenin temel bir direği olduğunu kabul eder. Halbuki kadın, İslâm gelmeden önce değersiz sayılırdı. Hatta onun aşağı statüde bir varlık olduğu ve yaratılış gayesinin yalnızca erkeklere hizmet etmek olduğu kabul edilirdi.
Peygamber (s.a.v) genel olarak düzenli beden temizliğine, (Koltuk altlarını temizlemek, etek traşı olmak, tırnakları kesmek vb.) bilhassa ağız, burun, diş ve el gibi sağlık bakımından özel önem taşıyan organların temizliğine, ayrıca saç, sakal ve bıyık bakımına büyük önem verirdi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Temizlik imanın yarısıdır.”[1] buyurmuştur. Bu sebeple İslamiyet'te birçok ibadetin ön şartı temiz olmaya bağlıdır, temiz olmadan yapılan ibadetler Allah katında eksiktir veya geçersizdir. Geçersiz dememizin sebebi de temizliğin o ibadetin kabulü için ön şart olmasından dolayıdır.
Bazı açıklamalarında temizlikle iman arasında bağlantı kuran Hz. Peygamber bu bağlantının önemini anlatmak için: “Temizlik imanın yarısıdır.” (Müslim, Tahâret, 1) buyurmuştur. Zira pislik ve kirlilik imanla bağdaşmayan bir durumdur.
Abdest alma tavsiyesi
Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.
Muhammed, bazı kaynaklara göre 570, bazı kaynaklara göre ise 571 yılında Arabistan'ın Mekke şehrinde dünyaya geldi. Doğumundan önce babasını, 6 yaşında ise annesini kaybeden Muhammed, amcası Ebu Talib tarafından büyütülüp gözetildi. İlerleyen yıllarda çobanlık yaptı, çoğunlukla ise tüccar olarak çalıştı.
Efendimiz (sav) de güne sabah namazı ile başlardı. Sabaha doğru müezzin, Resûlullah'ın (S.A.V) evine iki defa uğrardı. Birincisinde namaz vaktinin girdiğini haber verir, o zaman Efendimiz tekrar kalkıp sabah namazının iki rekat sünnetini kılar, sağ tarafına uzanıp dinlenirdi.
Canan'a göre “İslam, kadını çalışmaya mecbur etmez amma illa da çalışmayacaksın demez. Kocasının izni ve İslami açıdan şartların uygun olması durumunda kadının çalışmasında hiçbir engel yoktur” (2005: 116). Ona göre, kadının çalışması şartların uygun olmasına ve kocanın iznine bağlıdır.
Parkeleri silmek, nevresim takımlarını yıkamak, evi süpürmek gibi görevler de ev hizmet elemanı sorumlulukları ve görevleri arasında yer alır. Ek olarak ev hizmet elemanı bulaşıkları yıkar, yıkanan bulaşıkları dolaplara ve çekmecelere yerleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri