Armut Domates: Kırmızı renkli, az sulu ve etlidir. Genelde salça, konserve ve kurutma yapımında kullanılır.
Öncelikle domateslerin olgun ve çürüksüz olmasına dikkat edilir. Armut domates denilen tarla domatesleri daha az sulu olduğu için şişe domatesi yapımında daha çok tercih edilir. Yıkanmış domateslerin kabukları soyulduktan sonra iri iri doğranır.
Sıra geldi domates sosların hazırlığına. Domatesleriniz dilediğiniz çeşit domateslerden olabilir. Domates sos yapımında en çok tarla domates, pembe domates, lamba (linda) domates kullanılıyor ancak elinizde farklı çeşitlerde domatesler varsa onları da kullanabilirsiniz.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
İlgili 29 soru bulundu
Lokmalık lezzeti ve sevimli görünüşleriyle çeri domatesleri, çeşitlendirilebilen kullanımıyla da ister kahvaltıda, minik atıştırmalık tariflerde ister ana öğünlerde tüketilebilecek sağlıklı ve taze bir meyvedir.
Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Bitki yapısı güçlü ve yapraklar meyveyi tamamen kapatan, bahar ve yaz döneminde açık tarla yetiştiriciliğine uygun orta erkenci oval meyveli sofralık ve sanayilik oturak domates çeşidimizdir.
Şeker konservenizin bozulmaması, ömrünü uzatması için kullanılmaktadır. Herhangi bir tat verme amaçlı değildir. Miktarı az olduğu için tadını hissetmeyeceksiniz. Konservenizde kullandığınız şeker aynı zamanda domateslerin ekşiliğini de alır.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Bu tarifi iki seferde pişirdik. Ben sizlere 20 kavanoz ölçüsü vereceğim. 1er litrelik 20 kavanoz için 30 kilo domates gerekli.
Seçtiğiniz domatesler armut domates ya da Rio domates denen, bol etli az sulu salçalık domateslerden olursa, menemeniniz daha kıvamlı olur. Eğer böyle domates bulamadıysanız da menemeni pişirmeden önce domatesin çekirdeklerini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz. Çekirdekli kısım menemenin tadını ve görüntüsünü bozabilir.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Domates konservesine tuz konulmasının sebebi tadından ziyade, konservenin uzun süre dayanmasını sağlamaktır. Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
genel olarak söylendiğinde ithal olmayan domates anlamı taşıyan, bölgesel/yöresel olarak söylendiğinde o yörede yetişen domates anlamına gelen sıfat tamlaması.
İnce kabuklu domatesleri tercih edin. Aynı zamanda rengi kırmızı ve ağır olması da domatesin olgun olduğunu gösterir. Çok sert domatesler genelde yeterince olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Bu yüzden ne sert, ne de çok yumuşak domatesleri tercih etmeyin.
Sunagri Rio Grande Bursa Domates Tohumu Salçalık (10 Gr.) Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
Aynı tür bitkinin iki farklı çeşidinin çaprazlanması sonucu elde edilen tohuma melez tohum denilir. Elde edilen bu melez tohumlardan, uzun yıllar süren saflaştırma çalışmaları sonucunda saf anne ve baba hatlar elde edilir. Saf anne ve baba hatların melezlerinden elde edilen tohumlara hibrit (F1) tohum denilir.
fuze gorunumlu domatesin ingilizcesi.
Etli sulu ve kıvrımlı yapısıyla sırık şeklinde büyüyen klasik köy tipi oldukça lezzetli bir domates çeşididir. Ekildikten ortalama 75-100 gün arasında hasadı yapılabilmektedir. Nemli toprağı seven bu tür günlük sulamalarla ve bakımıyla lezzetli domatesleri sizlere sunacaktır.
Başına toplanan esnaf merakla “Bu ne?” diye sordu... Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler... Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der. Eskiden domates yoktu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri