Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır.
Konut amaçlı kiralanan bir taşınmazın ofis şekilde kullanılma durumu sözleşmeye aykırılık oluşturacaktır. Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiraya veren kiracıya en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur.
Home Ofis Stopaj
Her ne kadar oturduğunuz evin bir kısmını kullanacak iseniz de kiranın tamamı için stopaj yükümlülüğünüz bulunur.
Eğer oturduğunuz evin tapusu size ait veya 1. dereceden akraba eş veya çocuk şeklinde ise kira kontratına gerek yoktur. Fakat bu durumda eş ve akrabaya oturduğunuz konut artık işyeri kapsamında olduğu için emsal bedel üzerinden kira vergisi ödeme mecburiyeti doğmaktadır.
Evet, şahıs şirketi kurmak için kendi ev adresinizi kullanabilirsiniz. Bir girişimci olarak yaptığınız işleri yasal prosedürlere uygun biçimde (fatura kesmek, yapılan masrafları vergiden düşebilmek) sürdürebilmek için şahıs şirketi kuruluşunuzu oturduğunuz ev adresi olarak (home ofis) gösterebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Şahıs şirketi kurarken de gerekli olan evraklar vardır. Bunlardan birisi de şirketinizi kurarken göstereceğiniz adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız olmasa bile kesinlikle bir adres göstermelisiniz. Kuracağınız şahıs şirketininde ofis olarak evinizi gösterme imkanınız vardır.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Hem konut hem işyeri olarak kullanılan ve serbest meslek erbabının mülkiyetinde bulunan konutun ısıtılması, aydınlatılması GİBİ (su, telefon, internet aboneliği, temizlik, aidat vs.) giderlerinin de yarısı gider kaydedilebilir ve KDV'sinin yarısı indirilebilir.
Home ofis çalışma ruhsatı
Birçok home ofis çalışanı fiziki olarak faaliyet yürütmediğinden yalnızca şirket açılışını yapmak, vergi mükellefi olmak ve faturalandırma yapmak amacıyla home ofis kullanmaktadır. Bu nedenle ekstradan bir çalışma ruhsatına ihtiyaç duyulmuyor.
Kimler şahıs şirketi kurabilir? Şahıs şirketi kurabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Devlet memurlarının şahıs şirketi kurması yasalarca engellenmiştir ancak belli koşulların sağlanması durumunda ortaklıkta yer alabilirler.
Yani, Home ofiste kullandığınız elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet gibi genel giderlere ait giderlerinin abonelikleri vergi mükellefinin üzerine olması durumunda %50'sinin gider yazılabileceğini belirtmektedir.
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen apartman dairesinin işyeri/dükkan haline getirilmesi ancak kat malikleri kurulunun oybirliğiyle verecekleri kararla mümkündür. Yasal düzenleme gereği oybirliği şartı arandığından tüm kat maliklerinin apartman dairesinin işyeri/dükkan haline getirilmesine evet demesi gerekir.
Mesken niteliğindeki bağımsız bölümün Kat Mülkiyeti Kanununun 24. maddesinde belirtilen şekilde kat malikleri kurulunun oy birliği ile verdiği bir karar olmadan iş yeri olarak kullanılması mümkün değildir.
Dükkânı konut olarak kullanmak isteyen iş yeri sahibi, tapu değişikliği işlemi ile bu değişikliği rahatça resmileştirebilir. Bu işlemlerin süresi ve alınacak sonucun kesinliği, iş yerinin bulunduğu gayrimenkule göre de değişiklik gösterebilir.
Vergi Dairesi, home ofis şirket kurmak isteyenler için herhangi bir engel kaynağı değildir. Çoğunlukla düşük ölçekli olan ve ev ortamından yönetilecek işler basit usul mükellef kapsamına dahildir. Bu işler; YouTuberlık, ürün alım - satımı gibi işler olabilir.
Home-office çalışılan evin kira sözleşmesi ya da tapu belgesinin fotokopisi, noterden onaylı muhasebeci vekaleti ve imza beyannamesi ile GİB üzerinden giriş yapılarak vergi levhası oluşturulur.
İş yeri açma konusu ile ilgilenen yetkili devlet kurumları belediye başkanlığı, vergi dairesi, esnaf odası ya da ticaret odası oluyor.
Şahıs şirketi kurmak için bir işyerim olmak zorunda mı? Müşterilerinize sunacağınız hizmet veya ürünün satışı/imalatı bir işyeri gerektirmiyorsa böylesine büyük bir masrafa girmek zorunda kalmazsınız. Ancak her şirketin bir faaliyet adresi bulunmak zorundadır.
Ayrıca ev sahibi adına düzenlenen faturaların ise faaliyette bulunduğunuz işyerine ait ve işle ilgili olarak kullanılıyor olması ile birlikte tarafınızca ödendiğinin tevsiki (kesin delillerle ispatı) halinde serbest meslek kazancının tespitinde yarısının gider olarak indirilmesi mümkündür.
Şirketlerin temel giderlerinden bir diğeri ise kira ve aidat giderleridir. Şirketlerin iş süreçlerini gerçekleştirmek için kiraladıkları ofis, sanal ofis veya işyerlerinin kira ve aidat ödemeleri gider olarak gösterilerek vergiden düşürülebilir.
Bu gelişmelerden biri E-devletten şahıs şirketi kurma olarak karşınıza çıkar. Şahıs şirketi kurmak e-devlet üzerinden gerçekleştiğinde vergi dairesine gitmenize gerek kalmaz. E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır.
Bu sorunun cevabı evet, şahıs işletmenizde ayrı bir unvan kullanabilirsiniz.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri