İstisnai olarak kediniz herhangi zehirli bir maddeye temas ederse kesinlikle banyo yaptırmalısınız. Eğer kediniz sağlıklı bir kediyse ve tüyleri yeterince parlaksa kendi yaptığı temizlik yeterli olacaktır. Uzmanlar kedilerin 5-6 ayda bir yıkamanın yeterli olacağını söylüyor.
Kediler, her ne kadar kendilerini temizlemekte usta olsalar da yılda en az 2 defa yıkanmaları gerekmektedir. Peki, kedi nasıl yıkanır ? Kedi yıkama işlemine başlarken nelere dikkat etmelisiniz ? Öncelikle bir uyarıda bulunsak, sanki iyi olacak.
Kedilerin temizliği konusunda kedi sahipleri kedilerin banyo yaptırılıp yaptırılamayacağını merak eder. Kedilerin normal şartlar altında yıkanmaları önerilmez. Düzenli olarak tüylerinin taranması ve kulak içi, göz çevresi gibi temizlikleri yapılır. Banyo mecbur kalınmadıkça kediler için önerilmez.
Daha öncede bahsettiğimiz gibi kediler kendilerini temizleme konusunda oldukça başarılıdırlar. Ancak kendi yaptıkları bakım ile her şeyi temizleyemezler. Bu nedenle kedinizi her 4 – 6 haftada bir yıkamanız mümkün.
Öncelikle kedinizin boynundan başlayarak kuyruğuna doğru tüylerinin çıkış yönünde yıkanması gerekir. Bu aşamada evcil hayvanın gözlerine, burnuna, ağzına ve kulaklarına şampuanın kaçmamasına dikkat edilmelidir. Sonrasında ise şampuan tam anlamıyla durulanmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Evde kedi için özel şampuan bulunmaması durumunda, normal şampuanın kullanılmaması gerekir. Normal şampuanlar, kedinin derisini kurutabilir. Bu yüzden kedi şampuanın bulunmadığı durumlarda yalnızca ılık su ile yıkamak daha doğru olacaktır.
Sabun ya da normal şampuan kullanılması asla tavsiye edilmez. Kedinize herhangi bir zararlı ya da zehirli madde bulaştıysa, yıkamanız gerekir.
Sadece zorunlu kalındığı taktirde banyo yaptırılması veya yaz aylarında çok sıcak havalar olduğu taktirde, kedi de su altına girmek isterse banyo yaptırılmalıdır.
Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa, onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Ya da, yalnızca bir havluya sararak kurulayabilirsiniz.
Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sıkça görülen tüy dökümü normal karşılanmalıdır. İlkbahar aylarında kıştan kalma kalın tüyler dökülüp yerine ince ve seyrek şekilde tüyler çıkarken sonbaharda ise ince tüyler dökülüp, yerine daha sık ve kalın tüyler çıkarırlar.
İstisnai olarak kediniz herhangi zehirli bir maddeye temas ederse kesinlikle banyo yaptırmalısınız. Eğer kediniz sağlıklı bir kediyse ve tüyleri yeterince parlaksa kendi yaptığı temizlik yeterli olacaktır. Uzmanlar kedilerin 5-6 ayda bir yıkamanın yeterli olacağını söylüyor.
Bilindiği üzere kediler meraklı hayvanlardır. Kapalı kapıları onların ilgisini çeker ve içeride neler olduğunu merak ederler, görmek isterler. Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Özellikle yaz aylarında kedilerin banyolarda, mermer zeminlerde ya da lavabo içlerinde yatmasına çok sık şahit olmak mümkündür. Kedilerin kürkleri ve yazın artan hava sıcaklığı bir araya geldiğinde kedilerin serinleme ihtiyacının ortaya çıkması doğaldır.
Su ile arası pek iyi olmayan scottish fold cinsi kedileri ekstrem bir durum olmadığı sürece yıkamak önerilmemektedir.
Kediler için özel olarak üretilen hayvan şampuanları, Dalin gibi bebek şampuanları veya kediler için üretilen özel bitkisel şampuanlar tercih edilmelidir. Ayrıca, veterinerinizin önerdiği bir şampuan da tercih edebilirsiniz.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler.
Kedinizi suyun içine bir anda koymayın. Paniklemesine neden olabilirsiniz. Bunun yerine yavaş yavaş üstüne ılık su dökmeyi deneyin. Ayrıca küvetin ya da lavabonun yüzeyinde kedinizin kaymaması için küçük kauçuk bir paspas da kullanabilirsiniz.
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
Soğuk Su Bulundurun
Kediler de tıpkı insanlar gibi yaz aylarında sürekli su içme ihtiyacı duyarlar. Onlar için bir köşede mutlaka bolca su bulundurmayı ihmal etmeyin. Su bulundurmak yetmez, yeterince serinleyebilmeleri için suya birkaç küp buz atarsanız size minnetkâr kalacaklardır.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Kediler başları ve kulak diplerinin sevilmesinin ardından sevgi isteklerini sürdürüyorlarsa önce yanaklarını sonra çenelerini size doğru uzatırlar. Kediler çenelerinin ve boyun bölgelerinin sevilmesinden çok hoşlanırlar. Size izin vermeye devam ediyorsa yavaş hareketlerle kedinin bu bölgelerini sevebilirsiniz.
Kediler genellikle hasta olduklarında kendilerine bakamazlar ve eskisi kadar temizleyemezler. Bu nedenle tüylerinde karışıklık ve koku meydana gelebilir. Ancak kokunun farklı bir nedeni de bulunabilmektedir. Cilt enfeksiyonları kedilerde kötü kokunun nedenleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri