Şirketler tarafından kiralanan ve çalışanlara tahsis edilen konutlar için yapılan kira ödemeleri, ücret ödemeleri gibi kabul edilir. Dolayısıyla konutlardan yararlananların gelir vergisi stopajları buna göre hesaplanır. Kira bedelleri de bu koşullar içinde giderleştirilemez.
Daireler, çalışanları için konaklama sağlayan kurumsal firmalar tarafından da kiralanabilir. Sağlık kurumları, konsolosluklar, büyük sanayi kuruluşları kurumsal kiracılarımız arasındadır.
Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır. Eğer şahıs şirketi sahibiyseniz vergi dairesine dilekçe vererek aracınıza ait yıkama, otopark, kasko ve benzeri harcamaların %70'ini gider olarak gösterebilirsiniz.
Gerçek kişilerin iş yeri olarak kiraya verdikleri gayrimenkullerden elde edilen gelirler tevkifat (vergi kesintisi, stopaj) kapsamındadır. Bu vergiyi, kirayı öderken kiracılar kesiyorlar. Tevkifatın oranı yüzde 20 olarak uygulanıyor.
Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süreyle iktisap bedelinin %5'i gayrisafi hâsılattan indirilebilir. İktisap bedelinin %5'i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hâsılata uygulanabilir. İndirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmaz.
İlgili 35 soru bulundu
1. Evini Serbest Meslek Faaliyetinde Kullananlar Ev Kirasının Tamamını Mesleki Gider Olarak Dikkate Alabilirler: Yukarıda metnini sunduğumuz GVK 'nun 68/1 inci maddesine göre home ofis olarak kullanılan konutlara ait kiraların tamamı serbest meslek kazanç defterinde gider olarak gösterilebilmektedir.
Ev, şirketin sahip olduğu varlıklarına, yani şirket aktifine alınarak giderleştirilebilir. Bunun gerçekleşebilmesi için 50 yıl üzerinden amortisman ayrılması gerekir. Evde ikamet edecek şirket ortağı bordrolu çalışan ise; kira bedeli çalışanın bordrosuna eklenir. Kira bedeli emsale uygun olarak tespit edilmelidir.
Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2022 yılı için 3.800 TL'lik beyanname verme sınırını (2023 yılı için 8.400 TL) aşanlar, yıllık beyanname vereceklerdir.
Kira Vergisi Götürü Gider Yöntemi Hesaplama
Yıllık kira bedelinizden işlem yapılan yılın istisna tutarı düşülür ve kalan tutarınız bulunur. (Yıllık Kira bedeli - İstisna Tutar = Kalan) Bulunan kalan tutarın %15'i yine kalan tutardan çıkarılır ve vergiye tabi tutar bulunur. (Kalan-(Kalan*%15)= Vergiye Tabi Tutar)
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Yukarıda metnini sunduğumuz GVK 'nun 68/1 inci maddesine göre home ofis olarak kullanılan konutlara ait kiraların tamamı serbest meslek kazanç defterinde gider olarak gösterilebilmektedir.
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Konut kira bedellerine ilişkin artışların yüzde 25 oran üzerinden sabitlenmiş olması karşısında yenilenen kira döneminde yüzde 25 oran üzerinden artış yapılması yeterlidir. Ancak uygulamada tarafların, söz konusu düzenlemenin dışına çıkarak yüzde 25 oran üzerinden kira bedeli belirleyebildiği görülmektedir.
Kira bedelinde artış konusuna gelindiğinde ise yasal kira artış oranları doğrultusunda yeni malikin kira bedelinde artış yapma hakkı bulunmaktadır. Ancak mevcut yasal düzenlemede konut kira bedeli artışı için %25'lik bir artış oranı belirlendiği için sadece bu oran üzerinden artış yapılabilecektir.
Söz konusu hüküm ile kira artışı bakımından 2023 Temmuz'a kadar %25 olarak belirlenen sabit oran öngörülmektedir. Böylece kiralayan lehine, bir önceki yıla ait kira bedelinin %25'ini geçmemek koşuluyla kira artışı yapılması mümkün kılınmaktadır.
Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödeyecek. Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak.
Brüt kira tutarı ne kadarsa onun üzerinden %20'si hesaplanır ve elde edilen miktar kira gelirinden kesinti yapılarak devlete ödenir. Örneğin brüt kira geliri 5.000-TL ise, stopaj vergisi miktarı bu tutarın %20'si yani 1.000-TL olur.
Kira beyannamesi vermeyenlere kira gelirinin yüzde 5'i kadar ceza verilmektedir. Ayrıca aylık yüzde 1,40 yasal faiz uygulanmaktadır. Bunların yanında beyanname vermeyenlerden iki kat 1. derece usulsüzlük cezası verilebilmektedir. Emlak gelir vergisi olarak bilinen ev kira vergisi, 2012 yılından bu yana uygulanmaktadır.
Konut Kiralarında İstisna
Konut kiralarının 2022 ve 2023 yılları itibariyle istisna tutarları aşağıdaki gibidir. Buna göre, 2022 yılında elde edilen konut kira gelirlerinin yıllık toplamı 9.500.- TL'yi aşmıyorsa beyan edilmeyecek ve vergi ödenmeyecektir.
Çalışanlara işyerine gidip gelmesi için sağlanan menfaatlerde istisna sınırı 323 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında, işverenlerce hizmet erbabının işyerine gidip gelmesi için sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 56 liradır.
Örnek olarak 2000 TL brüt kira bedeli olan bir işyerinin kira bedelinin %20'sine denk gelen kısmı olan 400 TL'nin stopaj kesintisi olarak vergi dairesine, kalan 1600 TL'nin de net kira bedeli olarak mülk sahibine ödenmesi gerekir.
Bir şahıs şirketi sahibi her yıl %15'ten %40'a kadar gelir vergisi öder. İşleri yolunda olan bir şirket (A.Ş. yada Ltd.) ise %25 kurumlar vergisi öder.
Şirket ortaklarının şirketten maaş almalarına yönelik yasal bir hakları bulunmamaktadır.
Satışa konu edilecek taşınmazların iki tam yıl süreyle kurum aktifinde kayıtlı olması da durumu değiştirmemektedir. KDV İSTİSNASI Kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler KDV'den istisnadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri