Bankalar aylık taksit tutarını toplam hane gelirinizin %50'sini geçmeyecek şekilde belirler. Bazı bankalarda istisnalar da mevcuttur. Kredi çekebileceğiniz tutar, satın alacağınız gayrimenkul değerinin %90'ınını geçemez. Evin değerini eksper belirler.
Buna göre bu kategoride A enerji sınıflı konutlarda azami 3 milyon TL, B enerji sınıflı konutlarda azami 2,75 milyon TL, diğer konutlarda ise azami 2,5 milyon TL kredi kullanılabilecek. Değeri 10 milyon TL'yi aşan ikinci el konutlar için ise kredi kullandırımı söz konusu olmayacak.
Konut kredisi kullandırım oranı olan bu kredi türünde alınacak evin ekspertiz değerinin maksimum %90'ına kadar kredi kullanılabilir.
Evin tamamı için konut kredisi çekmek, banka ile inşaat firması arasında özel bir anlaşma yoksa mümkün değil. Eğer kredi notunuz yüksek ve geliriniz yeterliyse evin uzman raporunda yer alan bedelinin en fazla yüzde 90'ı kadar kadar kredi çekebilirsiniz.
1 milyon lira değerindeki eve ne kadar kredi çıkar? 1 milyon değerindeki en verimli enerji sınıfında %90 kredi çıkar. O da 900.000 TL'ye tekabül eder. B ve C sınıfında ise sırasıyla %85 ve %80 oranında kredi çıkar.
İlgili 33 soru bulundu
Konut Kredisi Peşinat Tutarı
1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
Konut kredisinde ipotek işlemine başvurarak kullanmak istediğiniz krediyi peşinatsız bir şekilde alabilirsiniz. Peşinatsız konut kredisi almak için bir bankaya başvurduğunuzda banka sizden bir evi ipotek göstermenizi talep edebilir. Böylece satın alacağınız konutun değerinin tamamı için kredi çekebilirsiniz.
Bankaya yasal olarak beyan edilen aylık gelirin en fazla %50'si, aylık kredi ödemesi üst limiti olarak kabul edilir. Örneğin, bankaya beyan edilen aylık gelir 3.000 TL ise en fazla 1.500 TL aylık toplam kredi taksit ödemesi yapılabilir. (İstisna birkaç bankada bu oran %70 olarak belirlenmiştir.)
Ne kadar ihtiyaç kredisi çekebilirim? Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün.
Bankamız konut kredisine hemen başvurun, 120 aya kadar vade imkânı ile hayalinizdeki evin sahibi olun. 120 aya kadar vade ile satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin en fazla %75'i kadar kredi kullanabilirsiniz.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Programımız kapsamında sağlanacak finansman sıfır konutlara yöneliktir. Programdan yararlanabilmek için hanehalkı toplam gelirini dikkate almaktayız. Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekmektedir.
Bankalar ihtiyaç kredileri için sundukları paketlerde en az 1.000 TL ile en fazla 120.000 TL kredi kullanımına olanak sağlıyorlar. Çekebileceğiniz kredi miktarı temel olarak kredi notunuza ve aylık gelirinize göre belirleniyor.
Kararı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu duyurdu. Tüketiciler; kendisi, eşi veya 18 yaş altındaki çocuğu üzerine halihazırda bir ev varsa ikinci ev için daha az kredi kullanabilecek. Kredi miktarı eskiye göre yüzde 75 daha düşük olacak. İlk evini alanlar için ise kredi kısıtı uygulanmayacak.
Kredi türüne göre en fazla çekilebileceğiniz vade ve güncel faiz oranı otomatik çekilir. Belgelenebilir aylık gelirinizi ve varsa eşinizin gelirini girin. Girmiş olduğunuz toplam gelirinizin %50'si alınır. Ödemiş olduğunuz kredi varsa toplam gelirin yarısından düşülür.
İkinci el konutta tüketici, 1 milyon liralık ikinci el konut için 225 bin lira, 2 milyon liralık ev için 350 bin lira, 3 milyon liralık bir konut için ise 450 bin lira kredi alabilecek. İlk evini alanlar ise bedeline yüzde 90'ına kadar kredi kullanabilecek.
Kredi skoru 1.500 ile 1.900 arasında olanlar kolaylıkla kredi alabilirler. KKB puanı 0 ile 1.099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en tereddütte kaldığı grup az riskli gruptur, yani 1.100-1.499 arası.
Kredi kartı limitinin belirlenmesinde rol oynayan en önemli iki unsur kişinin aylık geliri ve kredi notudur. Kişiye söz konusu iki unsur doğrultusunda verilen limit sahip olduğu kart sayısı ne olursa olsun değişmez.
Emeklilik kredisi; konut, taşıt ve diğer ihtiyaçlara yönelik olarak verilebiliyor.
18 yaşını doldurmuş, reşit, TC vatandaşı ve yeterli hane gelirine sahip olan, gerekli peşinatı ödeyip hesaplanan taksitleri karşılayabilen ve sağlam kredi geçmişine sahip kişiler bankalardan konut kredisi çekebilirler.
Ancak bir genelleme yaparsak, bankaların çoğunluğunda uygulanan formül, “aylık net gelir /2”dir. Bu formül ile kişinin ödeyebileceği en yüksek kredi taksit tutarı hesaplanıyor. Örneğin en düşük asgari ücret ile maaş alan ve kredi borcu olmayan bir kişi, 17.002 TL/2 = 8.501 TL aylık kredi taksiti ödeyebilir.
Peşinat gerektirmeyen ve birikimsiz ev sahibi olmanızı sağlayan parça parça sahiplik sistemi, ev almak veya yatırım yapmak isteyen herkes için son derece uygundur. Kişilerin banka kredisi çekmek için gelirlerinin yeterli olmadığı durumlarda RUUF, istenilen evin alınmasını sağlayarak konutu alıcıyla buluşturur.
Alıcı ve satıcının akraba olmaması gerekiyor
Satın almak istenen konut birinci dereceden akrabanıza aitse kredi başvurunuz onaylanmaz. Kişiler yüksek tutardaki nakit ihtiyaçlarını gidermek için, konut kredisi çekme eğilimine girebiliyor. Bankalar da bunun önüne geçmek için akrabalar arası satışta krediye onay vermiyor.
Ev alımlarında evin ekspertiz tarafından belirlenen değerinin en fazla %80'i kadar kredi kullanılabilir. Kalan %20'lik tutarın peşinat olarak ödenmesi gerekir. Söz konusu peşinat için konut kredisi kullanmak mümkün değildir ancak ev peşinatı için bireysel ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri