Kekik yağı birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir. Ayrıca bunların yanı sıra farklı amaçlarla da kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi bahçelerde görülen salyangozları ortadan yok etmesidir. Kekik yağı salyangozların yanı sıra tahtakurusu, bit, pire, kene, amip ve sivrisinekleri de kovma özelliğine sahiptir.
Kekik yağı, anti-bakteriyel ve antioksidan özelliği ile bilinmektedir. İltihaplı dişin iyileşme sürecini hızlandırmakta etkili olacaktır.
Ağrı kesici özelliği bulunur. Ağrıyan kemiklerin üzerine masaj yapılarak sürülürse ağrıyı keser. Burkulma ve incinme sonucu oluşan kas ağrıları, artrit ağrıları için de çok yararlıdır. Bel ağrıları için önerilir.
Buhar banyosu için kaynar suya iki damla kekik yağı damlatılarak kullanılabilir. Kekik yağı hiçbir zaman doğrudan cilde sürülmez veya doğrudan içilmez. Kullanırken kekik yağının tek başına tahriş edici olduğunu unutmamak gerekir. Su veya bitkisel yağ ile seyreltildiğinde ise oldukça güvenli bir üründür.
İlgili 34 soru bulundu
İyi bir antioksidan kaynağı olan kekik, yaşlanma karşıtıdır. Kekiği bir süre kaynattıktan sonra suyu cilde sürülerek kullanılabilir. Düzenli kullanıldığında sivilce ve akne oluşumunu engeller. Yorgun ciltlerde yorgunluğun önüne geçer ve cildin parlak görünmesini sağlar.
Timol ayrıca cilt ve gözler için tahriş edici veya aşındırıcı olabilir. Kekik yağı asla çatlamış cilde uygulanmamalı veya gözlerin üzerinde veya yakınında kullanılmamalıdır. Kekik yağı bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.
Temiz cilde pamukla sürülerek tonik şeklinde yüze sürülebilir. Bir bardak ılık suyun için 3-5 damla damlatılarak içilebilir. Grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda kaynar suya 3-5 damla damlatılıp buharı buruna çekilebilir.
Sivilce, yara ve kesik tedavisinde kullanılan bitkisel bir çözümdür. Kekik yağı ciltte nasıl kullanılır sorusunun cevabı ise maske ve peeling olarak verilebilir. Böylelikle cildinize yeni ve ışıltılı bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Ağrıyan kemiklerin üzerine masaj yapılarak sürülürse ağrıyı keser. Burkulma ve incinme sonucu oluşan kas ağrıları, artrit ağrıları için de çok yararlıdır. Bel ağrıları için önerilir. Bir yemek kaşığı kekik yağı ve aynı oranda zeytin yağı karıştırılarak bele sürülürse, bel ağrılarından kurtulmak mümkün olur.
Ağrı kesici özelliği olan kekik yağı ağrılara masaj yapılarak uygulanabilir. Ağrıları hızlı bir şekilde kesen kekik yağı kemik ağrıları için de kullanılır. Sindirim sistemini rahatlatan kekik yağı bağırsakları da hızlandırdığı için zayıflamaya da yardımcı olur.
Kekik yağı cildi zararlı bakterilerden ve mantar enfeksiyonlarından korur; aynı zamanda sivilce için doğal bir ilaç olarak kullanılabilir. Yaraları ve yara izlerini iyileştirir; yanıkları giderir. Kekik yağı saçı besler ve daha hızlı uzamasına yardımcı olur. Kepekleri geçirme etkisi vardır.
Ayak Altına Kekik Yağı Sürmenin Faydaları
Ayrıca, ayaklardaki ölü cilt hücrelerini temizleyerek, cildin yenilenmesini sağlar. Kekik yağının analjezik özellikleri sayesinde, ayak ağrılarına ve kas gerginliklerine de iyi gelebilir.
Kekik yağı: Kekik yağı, antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle diş eti çekilmesine iyi gelebilir. Diş etlerine uygulamak için birkaç damla kekik yağı ile bir taşıyıcı yağ (zeytinyağı, hindistan cevizi yağı vb.) karıştırılabilir.
Kekik yağı da doğal bir antiseptiktir. Suyla seyreltilmiş kekik yağını kullanarak gargara yapmak, diş eti iltihabının hafiflemesine katkıda bulunur.
Grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarında, kaynar suya 2-5 damla damlatılarak buharı buruna çekilebilir ve solunum yolu rahatlatılabilir. Saç bakımında, saç diplerine masaj ile uygulanarak 15-20 dk bekletilir ve temizlenir.
Kekik Yağı Saçta Ne Kadar Bekletilmeli? Kekik yağı saça sürüldükten sonra 15-20 dakika beklenmesi gerektiği ifade ediliyor. Bu noktada kekik yağı saçı yakar mı diye endişelenmiş olabilirsin.
Yemek pişirdiğiniz bitkiden farklı olarak ticari olarak hazırlanan kekik yağı oldukça konsantredir ve kullanılmadan önce seyreltilmesi gerekir. Yan etkiler bulantı, kusma, mide rahatsızlığı ve hiperaktiviteyi içerebilir.
Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 2 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Bitkisel yağ satın alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin.
Kekik yağını genellikle pamuk yardımıyla sivilce izlerinin üzerine sürerseniz eğer, kısa süre içerisinde sivilce lekelerinde bir azalma görebilirsiniz. Biberiye yağı ise genel olarak A vitamini açısından zengin olduğundan dolayı sivilce lekeleri üzerinde oldukça etkilidir.
Burada akıllara hemen kekik yağı su ile içilir mi sorusu da gelmektedir. Evet, kekik yağının bir diğer dahili kullanımı suya birkaç damla kekik yağı damlatıp öyle tüketmektir. Kekik yağını bir diğer tüketme şekli ise bir bardak sıcak suya 2 damla kadar kekik yağı damlatıp çay olarak tüketmektir.
Ağrıyan kemiklerin üzerine masaj yapılarak sürülürse ağrıyı keser. Burkulma ve incinme sonucu oluşan kas ağrıları, artrit ağrıları için de çok yararlıdır. Bir yemek kaşığı kekik yağı ve aynı oranda zeytinyağı karıştırılarak bele sürülürse, bel ağrılarından kurtulmak mümkün olur.
Birçok kişi çeşitli problemlere karşı kekik yağı kullanarak, doğal tedavi yöntemine başvurur. Ciltteki bakterilerle güçlü bir şekilde baş edebilen yağ, sivilce ve akne başta olmak üzere birçok probleme karşı kullanılır. Yüzde ortaya çıkan kızarıklık veya tahriş gibi problemlerin hafiflemesini sağlar.
Kekik Yağı Cilde Faydaları
Sivilcelerin kurumasında oldukça güçlü bir yağdır. Sivilce sonrası meydana gelen izlerin azalmasında etkilidir. İçeriğindeki antiviral özellikler nedeni ile mantar sorunlarında kullanılır. Cilt hücrelerini yenilemeye yardımcı olarak kırışıklıkların azalmasında etkili olabilir.
Tek başına kullanımı ciltte tahrişe sebep olabilir. 9-10 damla zeytinyağı içerisine 2-3 damla kekik yağı ekleyin. Akne probleminiz çok ciddi boyutlarda ise bu karışımı sabah ve akşam olmak üzere sorunlu bölgeler üzerine uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri