Glütensiz ya da düşük glütenli unlarla makarna yapılmaz diye bir kural yok elbette ancak ne kadar glüten o kadar esneyen bir hamur diyebiliriz. Bu nedenle tavsiyemiz, en azından makarna yapmanın inceliklerini iyice öğrenene kadar yüksek kalite beyaz un kullanmanız olacak. Buna ek olarak irmik unu da kullanabilirsiniz.
*İrmik unu makarnalık buğdaydan öğütülen bir un çeşididir. Genelde makarna yapmak için kullanılır fakat az bilinen başka kullanım alanları da vardır. Ekmek ve pizza gibi ürünlere irmik unu eklemek diğer unlara göre daha kalın ve gevrek olmalarını sağlar. *Makarna hamuru yapmak için irmik unu kullanın.
İlgili 42 soru bulundu
Yüksek proteinli un tercih edilmelidir.
Rahatça yoğurulabilen, kolay açılabilen erişte hamuru için un seçimi, baklavalık un diye adlandırılan undan yana olmalıdır.
Bu nedenle tavsiyemiz, en azından makarna yapmanın inceliklerini iyice öğrenene kadar yüksek kalite beyaz un kullanmanız olacak. Buna ek olarak irmik unu da kullanabilirsiniz. Durum buğdayından elde edilen irmik unu, İtalya'da profesyonel makarna üretiminde kullanılması yasayla kesinleştirilmiş bir ürün.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Suyunuz artık mümkün olduğunca sıcak. 4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Büyük boy bir yumurta her 100 gram için iş görecektir. Tezgahınızın üzerine ununuzu eleyin. Dilerseniz iki kez eleyebilir, daha çok havalanmasını sağlayabilirsiniz. Ortasına bir havuz açın ve yumurtaları bir bir içerisine kırmaya başlayın.
Kaynayan suya atılan makarnalar, suyunu çekene kadar demlendirilerek pişirilir. Makarnaların birbirlerine yapışmasını önlemek için, suya atılmasından itibaren ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırılması gerekmektedir.
Sert buğdaydan yapılması nedeniyle mantılık ve makarnalık irmik unu olarak kullanımı yaygındır. Çünkü sert buğday yumuşak buğdaya benzemez ve hamuru daha kalın, sert hale getirir. Makarnalar, mantılar gibi ürünlerde de hamurun sert kıvamda olması önerilir. Bu yüzden bu ürünlerde çokça tercih edilir.
Sade makarna üretiminde hammadde olarak sadece irmik ve su kullanılır. Makarnanın hammaddesi olan irmik, makarnalık buğdaydan elde edilir.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
Makarna malzemeler:
Yarım fincandan biraz fazla sıvı yağ (En sağlıklısı zeytinyağıdır ama bazıları makarnada kokusunu sevmez, tadını sevdiğiniz başka bir sıvı yağ da kullanabilirsiniz.)
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Bilindiği gibi makarnanın klasik hammaddesi Triticum Durum dediğimiz makarnalık buğdaydır.
Makarnaları kaynayan suya koyunca zerdeçalıda ekleyin. Pişerken sarı oluyor hemen.
Makarnanızı bir fırın tepsisine koyun ve fırınınızın orta rafına koyun. Spagettiye 4 saat, makarnaya 8 saat ve diğer makarna türlerine 12 saat verin. Makarnanızı hava geçirmez bir kaba koyun. Makarna tamamen kuruduktan sonra, tüm parçaları kapaklı bir kaba veya tekrar kapatılabilir bir plastik torbaya yerleştirin.
Kesmeden önce açtığınız yufkaları mutlaka unlamalı yapışmasına izin vermemelisiniz. Renkli erişteleri güneşte kurutmaya kalkarsanız renklerini hızlıca kaybederler. Mümkünse kuru ama gölge bir yerde kurumaları daha iyi olur.
Erişte Yapılışı :
Derin bir kaba yumurtaları kırın. Üzerine irmik, süt ve tuz ekleyip, eliniz ile karıştırın. Daha sonra azar azar unu ekleyip, ele yapışmayan kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Unu bir karıştırma kabına eleyin ve ortasını havuz gibi açın. Yumurtaları kırın ve hafifçe karıştırın. Ardından yavaş yavaş tuzu ve sütü ilave edip karıştırmaya devam edin. Hamur toparlanmaya başladıktan sonra hafif unlanmış tezgahın üzerine alın ve ele yapışmayan sert bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri