Ev makarnası, içerisinde bulunmakta olan vitamin ve mineraller sayesinde oldukça faydalıdır. Oldukça doyurucu bir besindir. Yüksek oranda A vitamini bulunmaktadır. Düzenli tüketildiğinde kemik ve eklemleri güçlendirir.
Ev yapımı makarna çok işlenmemiş olduğundan içinde paketli makarnalardaki gibi dayanıklılığını artırmak için katlı maddesi yer almaz. Yani irmiğin tüm kalitesi, proteinleri, vitaminler makarnada kalmış olur. Bu da makarnayı besleyici özellikleri olan sağlıklı bir gıda yapar.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır. Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Uzmanların görüşü şu şekildedir: Pişirme tekniğini en sağlıklı şekilde yapıp kullanılan malzemelerin de düşük kalorili olması, makarnayı diyet sürecinde tüketilebilir bir besin yapar.
Günümüzde ise İtalya'dan sonra en çok makarna üretilen ve ihraç eden ülke de Türkiye olarak karşımıza çıkmaktadır. Makarna, taze ve doğal olduğunda oldukça lezzetli bir besindir. Makarna üretimi için buğday irmik formuna sokulur ve daha sonra su ile karıştırılır ve makarnaya da şekli verilir.
Makarnayı soğuduktan sonra tekrar ısıtıp yemek, normalden daha az kilo almayı sağlıyor. Yüksek karbonhidrat değerlerine sahip makarnanın şişmanlattığı algısı oldukça yaygındır. Ancak yapılan son araştırmalar pişirildikten sonra soğumaya bırakılan makarnanın vücut tarafından lifli gıdalar gibi algılandığını gösteriyor.
Makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir. Ayrıca soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamasına yol açıyor. Makarnanın glisemik yükü ekmekten daha düşük. Ortalama 35-50 arası.
Kalori ve yağ oranı çok düşük olan makarna hafif bir sosla yapılırsa sanılanın aksine şişmanlatmaz. Hem de vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri karşılar…
Bol Miktarda Vitamin İçerir
A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden zenginliği ile hem besleyici hem de doyurucu bir öğün seçeneğidir. Özellikle diyet yapanlar için yağsız olduğu sürece sanıldığı gibi zararlı bir besin değildir.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Glütensiz ya da düşük glütenli unlarla makarna yapılmaz diye bir kural yok elbette ancak ne kadar glüten o kadar esneyen bir hamur diyebiliriz. Bu nedenle tavsiyemiz, en azından makarna yapmanın inceliklerini iyice öğrenene kadar yüksek kalite beyaz un kullanmanız olacak. Buna ek olarak irmik unu da kullanabilirsiniz.
B grubu vitaminlerini de içinde barındıran erişte, günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi vücudunuza sağlamaktadır. Şeker hastalığına yakalanma riskini en aza indirmektedir. Kolesterolü düzenleyerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltıcı etkisi vardır.
Diyette makarna elbette yasak değil, ama her şeyde olduğu gibi makarnada da miktar çok önemli. 1 porsiyon makarnayı çiğ olarak ortalama 100 gram gibi düşünebilirsin. Tercihen öğle öğününde yukarıdaki taktiklere dikkat ederek haftada 1 ya da 2 kez tüketebilirsin.
Makarna mı daha kalorili, pilav mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş, 'Makarnanın kilo aldırıp aldırmadığı' konusuna da temas ederek, "Makarna, pilav, bulgur gibi tahıllarla yapılan tüm yiyeceklerin kalorisi hemen hemen aynıdır.
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır. Makarnanın bir çeşidi olan itriya Ağlebîler tarafından Sicilya adasına taşınmıştır.
6. Makarnanın nedeni de şekere benziyor. Basit karbonhidratlar sindirildikten sonra şekerle aynı şekilde işlem görürler. Çok fazla basit karbonhidrat ürünleri tüketip yeterli protein ve yağ almıyorsanız, kan şekeri seviyeleri dalgalanarak daha fazla karbonhidrat istemenize neden olur.
Sert durum buğdayından üretilmiş makarnaları tercih edin. Tam buğday makarnası daha da iyidir. Makarnanın şeklinin bronz kalıplarda verilmiş olması da kalitesini artırır.
Makarna, karbonhidrat kaynağı bir besin olduğundan dolayı, mümkün olduğunca sizi daha uzun süre tok tutacak protein içerikli besinlerle birleştirerek tüketmeye dikkat etmeniz gerekir. Ekmek, çorba, makarna, patates gibi karbonhidrat kaynağı olan besinleri aynı öğün içinde tüketmemeye özen göstermeniz gerekir.
A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra demir açısından da zengin olan makarnanın besin değerlerinin yüksek olduğu biliniyor. Kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein de makarnanın içeriğinde yer alıyor. Makarnanın yağ ve sodyum oranı düşük olması sayesinde kolesterol riskini ortadan kaldırıyor.
Ekmek ve tahıl grubu için öneriler
Tam tahıl ürünleri günde 6 porsiyon (6 dilim ekmek veya 3 dilim ekmek, 1 kepçe unlu çorba, 4 yemek kaşığı pilav gibi) tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri