Tapu Müdürlüğü'ne alıcı olmaksızın satıcı ya da vekili satış işlemi için başvuru yapabilir. Başvuru Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne gidilerek yapılabileceği gibi online randevu alınarak da başvuruda bulunulabilir. Buna ek olarak tapuya randevuyla gidilmesini öneririz.
Randevuları hak sahibi tarafından alınması gerektiği unutulmamalıdır. Randevu işlemlerini internetten ya da telefon hattı üzerinden yapmak mümkün. Telefonla randevu almak için 181 nolu hattı arayabilirsiniz.
Evi satın alan kişi, bankadan aldığı kredi evraklarını ve tapu dairesi tarafından istenen diğer belgeleri hazırlar (nüfus cüzdanı aslı, vesikalıklar vb). İlgili Tapu Sicil Müdürlüğü'nden randevu talep edilir. Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri randevu bilgilerinde yer alan birime teslim eder.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Tapu masraflarını kim öder dediğimizde alıcı ve satıcı arasında eşit olarak bölünmesi kanuna göre yapılması gerekendir. Fakat taraflar anlaştığı takdirde taraflardan birinin de tapu masraflarını ödemesi mümkündür. Tapu masraflarının çoğunlukla alıcı tarafından ödendiği görülmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Emlak alım satım vergisini hem alıcı hem de satıcı tarafından bireysel olarak ödenir. 2022 yılı itibari ile %4 olan alım satım vergisinin dağılımı alıcıdan %2, satıcıdan %2 + 400 TL döner sermaye harcı ve 750 TL kadastro ücreti şeklindedir.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Konut satış işlemini gerçekleştirmek için gayrimenkul sahibi ve alıcının tapu devri esnasında sunmaları gereken belgeleri hazırlayıp Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne başvurmaları gerekmektedir.
Tapu Devir İşlemi İçin Gerekli Bilgiler
Başvuru yapmak için alıcı ve satıcının mülkün bağlı bulunduğu Tapu Dairesi'ne gerekli belgeler ile gitmesi gerekmektedir.
Daha önce hiç tapu dairesinde işlem yapmamış olan kimseler, bu sürecin uzun ve yorucu olduğunu düşünebiliyor. Ancak gerekli belgelerin eksiksiz temin ve teslim edilmesi, tapu harcının ödenmesi halinde tapu işlemi 1-2 gün içerisinde tamamlanabiliyor.
Taşınmaz işlemleri için bilhassa alım-satım işlemleri için idareden randevu almak gerekiyor. Randevusuz işlem gerçekleştirilemiyor. Telefonla ya da internet üzerinden tapu randevusu almanın kolaylığını da göz önünde bulundurarak, randevu işlemini ihmal etmemenizi öneririz.
Telefon ile Tapu Randevusu Nasıl Alınır? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü çağrı merkezi ALO 181'i arayarak operatörler yardımıyla tapu işlemleriniz için randevu alabilirsiniz. ALO 181, 7 gün 24 saat hizmet veriyor; ancak yoğun saatlerde bekleme süresi artabilir. Beklememek için internet üzerinden randevu alabilirsiniz.
RANDEVU MESAJI: Bu mesaj, tapu müdürlüğünün işlemleri hazırlamasının ardından, işleme ait harç ödemesinin yapılabilmesi için harç makbuz numarası ve ödemenin yapılacağı banka bilgisi ile birlikte, işlemin ve işlemlerin imza için hazır olacağı, tapuda bulunulması gereken zaman bilgisini içerir.
Web Tapu ile tapu satış işlemlerinde satıcı ve alıcının birlikte tapu müdürlüğüne gitmesine gerek kalmıyor. Web Tapu ile tapu maliki kendi taşınmazına ait bilgilerin başkası tarafından incelenmesi için yetki verebiliyor.
Ev alım- satımı noterlerde yapılacak. Bugüne kadar sadece Tapu Müdürlüklerinden yapılan alım-satım işlemleri 4 Temmuz itibarıyla noterlerde de gerçekleştirilmeye başlandı.
E-devlet üzerinden, tapu takas sistemine giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girerek, alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girerek, Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Bu belgeler ise sırasıyla şöyle;
T.C kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) aslı ve fotokopisi. Tapu belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi. İkâmetgah adresi ve telefon bilgisi.
Tapu Takas sistemine e-devlet üzerinden giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girer ve alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girer ve Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Tapuya gitmeden önce yapılması gereken ilk işlem randevu almaktır. Randevu almak için Tapu Müdürlüğü resmi sitesi üzerinden randevu alma seçeneği ve gerekli kimlik bilgilerini doldurarak randevu alınabilir. Belirlenen randevu günü ve saatinden önce gerekli belgelerin teminini yapmak büyük önem taşır.
Tapu alındıktan sonra Tapu Müdürlüğü'ne gidilerek belediyeye bildiri yapmanız gerekir. Miras edinilmiş olan gayrimenkuller için de bu durum geçerli olmaktadır. Emlak Vergisi bildirimi yapmak adına; bir eve sahip olunduktan sonra o evin bağlı olduğu belediyeye gitmek ve ilgili görevliye başvuru yapmak gerekir.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri