Öncelikle belirtmek gerekir ki; her türlü gayrimenkulün hak sahipliği tapu belgeleri aracılığı ile belirlenir. Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
Ortak tapu, taşınmaza ait tapuda birden fazla kişinin hak sahibi olmasıdır. Ortak tapuda kişilerin payları eşit olabilir yahut farklıda olabilir. Ortak tapuda her ortağın hissesini devretme, haczettirme gibi hakları söz konusu olur. Taşınmaz üzerinde tasarruf yapabilmek için diğer ortakların onayına ihtiyacı yoktur.
Düzenli geliri bulunan en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut alımları kredilendirilebilmektedir. Ortaklardan biri, birkaçı ya da tümüne kullandırılabilmektedir.
Tapu harcını ödeyecek olan kişi; satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2'si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır.
Müşterek mülkiyette kişiler, bahsi geçen mülke belirli paylar ile sahip olur. Taşınmaz mala müşterek mülkiyet ile sahip olunması durumunda, tapu üzerinde tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilir. Ancak hisseli tapu sahibi olan kişiler talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi de verilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Hisseli tapularda hisse sahiplerinin arsa ya da tarlanın hangi kısmına sahip olduğu, kullanım hakları gibi detaylar bulunmaz. Hissedarı olduğunuz taşınmaz üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu farklı parsellere bölerek ayırabilirsiniz.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Tapu birden fazla kişi üzerine olabilir mi? Tapu, bir kişi üzerine olabileceği gibi birden fazla kişi üzerine de düzenlenmiş olabilir. Bu durumda tapu, bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişi ya da ortağın mülkiyet hakkına sahip olduğunu belirtir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir. Tapu harcı dışında döner sermaye ve ilave hizmet ücreti ödenerek tapu devir masrafı tamamlanır.
Hisseli tapu arazisinin bölünmesi için tapu kütüğüne gerçekleştirilen ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yöntemi uygulanmalıdır. Taşınmaz üstünde birden fazla bireyin hakkı olması halinde hisseli tapu ayırma yöntemi uygulanabilmektedir.
Tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan alınan zorunlu bir masraf kalemi. Arsa tapu harcı oranı ile diğer gayrimenkuller için uygulanan tapu harcı oranı aynıdır. Her iki taraftan da satış bedelinin %2'si, toplamda satış bedelinin %4'ü oranında tapu harcı alınmaktadır.
18 yaşını doldurmamış olan yaşı küçük çocuklara ait gayrimenkul tasarruflarında anne ve baba birlikte hareket ederek işlemi yapabilirler. Eğer bunlardan birinin olmaması durumunda ölüm halinde kalan anne veya baba, boşanma halinde hâkim, velayeti hangi tarafa vermiş ise onun tarafından işlem yerine getirilir.
Türkiye'de evli çiftlerin birlikte yaşadığı konutların tapuları bundan sonra bir kişinin değil, "ailenin" üzerine kayıtlı olacak. Kadınlar tapu müdürlüklerine "bu konut sadece kocamın değil, aile konutu" şerhini koyduracak. Böylece eşinin rızasını almadan kimse ev satamayacak.
Ancak 31 Ekim'de son bulacak tapu harç indirimiyle ise bu oran hem alıcı hem de satıcı için toplam yüzde 3 olarak belirlenmişti. Örneğin 500 bin TL'lik evin tapu harcı ödemesi şu anda 7 bin 500 TL. Kentsel dönüşümle yapılan binalardan alınan daireler için bu tutarın geri ödemesi mümkün görünüyor.
2023 Yılı Tapu Harcı Döner Sermaye Bedeli
Tapu işlemlerinde 2023 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 519 TL ve ilave hizmet bedeli 71 TL olmak üzere toplam 590 TL'dir.
Masrafsız Tapu Devri Nasıl Olur? Herhangi bir maliyetle uğraşmadan tapu devri yapmak, tapu sicil müdürlüğüne giderek mümkün olabilmektedir. Bu tapu devri, “Tapu Hibesi” olarak bilinen ve iki taraf arasında gerçek satışın yerini alan bir süreçle tamamlanır.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Tapu devri çoğunlukla aile içerisindeki bireyler arasında gerçekleştirilir. Bu işleme "bedelsiz tapu devri" de denir. Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir.
Ortak tapu alım işlemi için söz konusu taşınmazda hisse sahibi olan ya da ona vekalet eden kişi ile birlikte tapu dairesine gidilir. Eğer söz konusu hisse ya da pay üzerinde ipotek, haciz vb. gibi unsurlar varsa tapu memuru söz konusu bu durumu hisseli tapu alacak olan kişiye hatırlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri