5 Soru: Biri yatsı namazını bilmeden akşam namazından önce kılar ve namaz bittikten sonra farkında olursa namazı sahih midir? Cevap: Namazı sahihtir ve Akşam namazını ondan sonra yerine getirmelidir.
Kaza namazları istediğiniz zamanda kılınabilir. Fakat "kerahet vakti" dediğimiz zamanlarda kılınmamasına dikkat edilir. Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dk sonraya, Güneş batmadan 45 dk.
Bu nedenle akşam namazı kılınmasında acele edilmesi gerekmektedir. Akşam namazının en son kılınacağı vakit güneşin batmasından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam etmektedir. Bu konuda kolaylık olması için yatsı namazı vakti girene kadar akşam namazını eda etmek mümkün olmaktadır.
Akşam namazının tam vakti güneş batması ile başlar ve güneş batımından sonra ufukta kalan tüm aydınlık kaybolana kadar da devam eder.
– Akşam Namazının kazası için; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de kılamadığım akşam namazını kılmaya” veya “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimde olan bir akşam namazını kaza etmeye.” şeklinde niyet edilerek 3 rekat farz kılınır.
İlgili 34 soru bulundu
Akşam namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine tam yetişip de kılamadığım bu akşam namazını kılmaya” ya da diğer bir deyiş ile“Niyet ettim Allah rızası için, tam üzerimde olan akşam namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplamda 3 rekat farz kılınmaktadır.
Güneşin batmasına yakın kılmak bu sebeple mekruhtur. Hoş olmasa bile yine namazımız caizdir, kabul edilir.
Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı bu süre içinde herhangi bir vakitte kılınabilir.
Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır. Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir.
Diğer vakitlerde ilk önce sünnet kılınırken, akşam namazında sünnet farzdan sonra kılınmaktadır. İşte bunları göz önünde bulundurarak İslam alimleri vaktin dar olması nedeniyle ezanın daha hızlı okunduğunu ve farzın önce kılındığını belirtmişlerdir.
Akşam namazı da çok geç saatlere bırakılmadan kılınması gereken namazlarından biridir. Akşam namazı, güneşin batışından sonra ufukta görünen aydınlık kaybolana kadar kılınabilir. Havanın kararmasıyla birlikte akşam namazının kılınması uygun değildir.
Kazaya kalan namazları altı vakit veya daha fazla ise yani kişi "sahib-i tertip" değilse, kaza namazını vakit namazından önce ya da sonra kılabilir (Haddâd, el-Cevhera, 1/67; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/64-65).
Akşam ezanı okunmadan 20 dk. önce eve gelseniz güneş batmaya başlama anına kadar o günün ikindi namazını eda etmeniz farzı ayndır. İkindi namazının 4 rekatlık farzını kılabilecek kadar bir vakit kalıncaya kadar ikindi namazını geciktirmeniz mekruhtur.
Her zaman kılınması mümkündür.
Namaz kılmanın mekruh olduğu üç kerahet vaktinin dışında, istediği ve müsait olduğu her zaman kılabilir. Çünkü kaza namazları için belli bir vakit yoktur.
Böylelikle 10 yıllık bir vakit namazının borcunu ödemek için ise 4 ay boyunca vakit namazının hemen arkasından 6 adet kaza namazı kılınması durumunda o namazın 10 yıllık borcunu ödemiş olursunuz. Kaza namazı bu şekilde kılınarak borcu olan namazların silinmesi için kılınan bir ibadettir.
İslam dini kolaylaştırmayı emreder, güçleştirmeyi değil. Dolayısıyla günümüzde öğle ile ikindi, akşam ile yatsı birleştirilerek üç vakit namaz kılınabilir. İnsanların hiç namaz kılmamasındansa, 3 vakit kılması daha hayırlıdır.
Namaz Kılındığı Esnada Ezan Okunursa Ne Olur? Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunur ise alimlere göre o namaz kaza mahiyetinde olmaktadır. Namaza kalındığı yerden devam edilmesi önerilmektedir.
Güneşin batmasından önceki kerâhet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur. İkindi namazı sonrasında kaza namazları kılınabilir. Ancak dinimizde kerahet vaktinde namaz kılınması doğru değildir.
Yatsı namazının sünneti imsak vaktine kadar kılınması genel fıkhi bilgiler arasında yer almaktadır. Yatsı namazının tamamı ve vitr namazı imsak vakti girene kadar kılınabilmektedir. Gece yarısını da süre içine alarak kazaya bırakmamak mümkün olmaktadır.
Demek oluyor ki ikindi namazını güneş ışınlarının sararmakta olduğu sıralara kadar geciktirmemeli yani kerahat vaktine bırakmamalıdır. Bu da güneşin batmasından yani akşam ezanı vaktinden 45-50 dk. önce başlayan zaman dilimine karşılık gelir.
Öğle ile ikindinin farzları, öğle veya ikindi vaktinde; akşam ile yatsının farzları, akşam veya yatsı vaktinde peş peşe, ara vermeden kılınır. Sabah namazı ne yatsı ne de öğle ile birleştirilemediği gibi ikindiyle akşam veya yatsı ile sabah da birleştirilemez.
Karanlıkta namaz kılmanın dini açıdan hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Sadece can güvenliği olmayabileceği ve sağlık tehdidi oluşturabilecek durumlara düşülebileceği endişesi bulunmaktadır. Karanlıkta namaz kılmanın günah olmadığı fakat kasıtlı olarak gözü kapatmanın doğru olmadığı bildirilmektedir.
Cevap: Hanefi mezhebinde namaz kılınması tahrimen mekruh olan üç vakit vardır. Bu üç vakit; güneş doğarken, batarken ve zeval vaktinde yani gündüz ortasında ikendir. Bu üç vakte, Kerahet zamanı denir. Bu üç vakitte başlanan farzlar sahih olmaz.
Onlar, kalplerin ve gözlerin dehşete düşeceği günden korkarlar.” (en-Nûr, 24/37). Unutmak ve uyuyakalmak gibi meşru bir mazeret olmaksızın namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Bununla birlikte hangi şekilde olursa olsun vaktinde kılınmayan namazların mutlaka kaza edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri