Burun akıntısı veya hapşırma gibi toz akarı alerjisinin bazı belirti ve semptomları soğuk algınlığına benzer. Bazen soğuk algınlığı mı yoksa alerji mi olduğunu anlamak zordur. Semptomlar bir haftadan uzun sürerse, toz alerjisi olabilir.
Almanya gibi sanayileşmiş ülkelerde nüfusun yaklaşık dörtte biri alerjik burun akıntısına yakalanır. Çoğu durumda alerjik reaksiyonlar ilk olarak 20 yaşından önce ortaya çıkar. Ev tozu alerjileri sıklıkla çocukluk ve ergenlik döneminde gelişir ve ömür boyu sürer.
Toz alerjisine karşı kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Belirli zamanlarda bu alerji farklı bireylerde mevsimsel olarak da görülebilir. Bununla birlikte uzman bir hekim kontrolünde çeşitli çözüm yolları önerilebilir. Bilhassa ilaç tedavisi ile birlikte burun spreyi ve benzeri yöntemler tercih edilebilir.
Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Bebeklerdeki ve çocuklardaki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir. Besin alerjisi 1-2 yıl içinde de iyileşebilir ömür boyunca da sürebilir.
Alerjiler Ömür boyu sürer mi? Uygun şekilde tedavi edilmeyen alerjik hastalıklar kronikleşebilir ve tedavisi daha güç hale gelebilir. Çünkü alerjinin etkilediği doku yeniden ve farklı bir şekilde yapılanmaya gider. Bunun sonucunda astım, kronik bronşit, kronik ürtiker, sinüzit gibi hastalıklar görülebilir.
Toz akarı alerjisi, genellikle ev tozunda yaşayan küçük böceklere karşı alerjik bir reaksiyon olarak gelişiyor. Toz akarı alerjisinin belirtileri, hapşırma ve burun akıntısı gibi saman nezlesinde yaygın olan belirtileri içeriyor.
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur.
Akarlar, insan atıklarıyla beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülemeyen canlılardır.
Soğuk algınlığı belirtilerine ek olarak hırıltı, öksürük ve nefes darlığı gibi çeşitli semptomları bulunan toz alerjisi, yaşam alanlarını toz akarlarından koruyarak önlenebilir. Gerekli durumlarda ise ilaç tedavisine başvurulur. Hijyen tedbirleri alınmadığında kronikleşerek astıma neden olabilir.
İnsan derisinden dökülen artıklarla beslenirler. Bu nedenle halılarda ve yatak örtülerinde sıkça bulunurlar. Ev tozlarına karışan bu böceklerin atıklarının nefesle alınması, deri ve göze teması ile alerjik kişide, kaşınma, hapşırma, öksürük hışıltı ve nefes darlığı oluşabilir. Bu duruma ev tozu akar alerjisi diyoruz.
Polen Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Polen alerjisi yılın her ayında görülme ihtimali olsa da, özellikle çayır polenleri Şubat- Nisan aylarında, yabani ot polenleri Ağustos-Ekim ayları arasında yayılır. Sabahları polen düzeyinde artış olur. Bunların yanında açık, kuru ve güneşli havalarda da polen düzeyi artar.
Ev tozu akarı, polen, hayvan döküntüsü gibi maddelerle temas sonrası burun tıkanıklığı ve kaşıntısı ile hapşırık gibi belirtileri olan alerjik nezle, kimi zaman grip ile karıştırılsa da bulaşıcı değil.
Özellikle kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlar ile beraber belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtileri daha iyi anlamak için alerji testi konusunda dermatoloji bölümüne gidilir. Cildiye olarak da bilinen bu bölüm üzerinden doktor kontrolünde gerekli testler uygulanır.
Otuz dakika boyunca minimum 60 °C (140 °F) sıcaklıkta kurutma, ev tozu akarları, tahtakuruları ve uyuz akarları ve yumurtaları dahil olmak üzere birçok paraziti öldürür; on dakikadan biraz daha fazlası keneleri öldürür.
Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir. Bunların yanı sıra kullanılan temizlik malzemelerinin de temizlenmesi için sirke kullanılabilir. Ev temizliklerinde genel olarak beyaz sirke veya elma sirkesi kullanılır.
Beyaz sirke ile temizlik yaparken dezenfekte eder, koku giderir, kireç çözer ve doğal bir şekilde temizlersiniz. Kısacası öteki temizlik malzemelerinin yapabildiği her şeyi, daha çevreci bir şekilde gerçekleştirir.
Kilimler 60 derecede yıkandığında hem ev tozu akarları ölür; hem de akarların dışkı parçacıkları suyla uzaklaştırılmış olur. Altmış derecede yıkanmaya uygun olmayan kilimlerin 40 derecede yıkanması ve hasta odası dışındaki alanlarda kullanılması mümkündür.
Çok küçük olmalarına karşı insanı ısırma yetisine sahip olan akarlar, astım, alerji ve bronşit gibi hastalıkların temel nedenidir. İnsan derisine tutunan tür, sürekli yaşanan kaşıntıların da sebebidir.
Akarlar keliserli eklembacaklılardandır. Arachnida (örümceğimsiler) sınıfına dâhil edilen akarlar, bu grubun en zengin üyesidir. 55 bin dolayında türü vardır (Krantz & Walter, 2009). Akarların çoğu gözle görülemeyen, çevre koşullarına dayanıklı, özellikle sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla çoğalabilen hayvanlardır.
Çünkü vücut dış ortamda daha önce etkilendiği maddelere karşı devamlı aynı reaksiyonları göstermeye devam eder. Bundan dolayı alerji hastalığının tam anlamıyla kaybolması mümkün değildir ancak yaşam standartlarını iyileştirecek şekilde kontrol altında tutulması mümkündür.
Özetlersek, alerji ve alerjik astım büyüdükçe geçmez.
Bir çok kişi için alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaçlar burun spreyleridir ve sıklıkla önerilen ilk ilaç olurlar. Nazal kortikosteroidlere örnek olarak; flutikazon propiyonet (Flonase), triamsinolon (Nasacort AQ), mometazon (Nasonex) gibi burun spreyleri söylenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri