Günümüzde home ofis şeklinde limited şirket kurmak da mümkün. Ticari faaliyetinizi evden yürütmenize bir engel yoksa bu işlemi online olarak da gerçekleştirebiliyorsunuz. Gelin yapmanız gerekenleri adım adım inceleyelim: İlk olarak evinize ait kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisini temin edin.
Evet, şahıs şirketi kurmak için kendi ev adresinizi kullanabilirsiniz. Bir girişimci olarak yaptığınız işleri yasal prosedürlere uygun biçimde (fatura kesmek, yapılan masrafları vergiden düşebilmek) sürdürebilmek için şahıs şirketi kuruluşunuzu oturduğunuz ev adresi olarak (home ofis) gösterebilirsiniz.
Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır.
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
İlgili 27 soru bulundu
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Limited şirketi kurmak için en az 10.000 TL sermaye gereklidir. 10.000 TL'nin altında sermayesi olan kişiler limited şirket kuramaz. Limited şirketin bünyesinde bulunan her pay, ortakların ortaklık hakkını göstermek amacıyla eşit paylara ya da belirli paylara bölünmelidir.
Günümüzde home ofis şeklinde limited şirket kurmak da mümkün.
Home Ofis Stopaj
Her ne kadar oturduğunuz evin bir kısmını kullanacak iseniz de kiranın tamamı için stopaj yükümlülüğünüz bulunur.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Kimler Tarafından Tercih Edilmektedir
Bu işler haricinde avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekâr, kimyager, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen gibi serbest meslek sahipleri de evlerini adres göstererek home ofis şirket kuruluşu yapabilmektedir.
Home Ofis Nasıl Kurulur? Şirket kurmak isteyenler bilir ki, bunun için en olmazsa olmaz kurum Vergi Dairesi`dir. Vergi Dairesi, home ofis şirket kurmak isteyenler için herhangi bir engel kaynağı değildir. Çoğunlukla düşük ölçekli olan ve ev ortamından yönetilecek işler basit usul mükellef kapsamına dahildir.
Sigortalı çalışanların, başka bir yerde çalışırken şahıs şirketi kurması hakkında İş Kanunu'nda belirtilmiş bir engel bulunmuyor. Burada belirleyici olan, söz konusu kişilerin mevcut çalıştıkları şirketle aralarında yaptıkları sözleşme.
Kişinin iş yeri ruhsatı ve yetki belgesi alabilmek için en az 20 m² ofis kurmuş olma şartı getirilmiştir. Bu nedenle, emlak ofisi home office şeklinde hizmet gösterememektedir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Kira sözleşmesi olarak tüm evin kira kontratını gösterebileceğiniz gibi ev sahibi ile anlaşıp çalışma ortamı olarak seçtiğiniz evinizin herhangi bir odası için de kontrat düzenleyebilir ve bu odayı ofis olarak gösterebilirsiniz.
Home ofis çalışma ruhsatı
Birçok home ofis çalışanı fiziki olarak faaliyet yürütmediğinden yalnızca şirket açılışını yapmak, vergi mükellefi olmak ve faturalandırma yapmak amacıyla home ofis kullanmaktadır. Bu nedenle ekstradan bir çalışma ruhsatına ihtiyaç duyulmuyor.
Home-office çalışılan evin kira sözleşmesi ya da tapu belgesinin fotokopisi, noterden onaylı muhasebeci vekaleti ve imza beyannamesi ile GİB üzerinden giriş yapılarak vergi levhası oluşturulur.
Konut amaçlı kiralanan bir taşınmazın ofis şekilde kullanılma durumu sözleşmeye aykırılık oluşturacaktır. Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiraya veren kiracıya en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirketler, yalnızca sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler. Limited şirketlerde 50'den fazla ortak sayısı olamayacağı gibi, tek ortaklı şirket de kurulabilir.
Yine de limited şirket sahipleri kâr dağıtımı yapmak yerine şirketten huzur hakkı ya da düzenli maaş alabilirler. Zaten limited şirkette maaş, kar dağılımı ve huzur hakkı dışında şirketten para çıkarmanız söz konusu değildir.
Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması veEN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.
Limited şirket kuruluşunda sermaye ödemesi zorunluluğu bulunmuyor. Taahhüt edilen sermayeyi 24 ay içerisinde ödeyebilirsiniz. Vergi mükellefiyeti tahsis ettiğiniz şahıs firmanızı ticaret odasına kayıt ettirecekseniz 900 TL daha masrafınız olacak. Toplam maliyetiniz 2.000 TL yi bulacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri