Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan yönetmelik taslağına göre bundan sonra daire büyüklüklerine göre otopark yeri zorunluluğu uygulanacak. 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark, 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması gerekecek.
Yeni inşa edilecek binalarda 'her daireye bir otopark' zorunluluğu bulunmuyor. Yeni Otopark Yönetmeliği'ne göre, dairelerin metrekaresine göre otopark şartı getirildi.
Yapılan değişiklikle 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80 metrekare ile 120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120 metrekare ile 180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılmasına karar verildi.
Değişiklikle, 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılması sağlanacak.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesi düzenlemesine göre otoparklar, ortak alan niteliğindedir. Dolayısı ile tüm kat malikleri binaya ait otopark kullanımı bakımından, aksine bir düzenleme ya da sözleşme bulunmadıkça, arsa payları oranında birtakım hak ve yükümlülüklerine sahiptir.
İlgili 19 soru bulundu
Yerel yönetim ( belediyecilik ) yasalarına göre yol sokak ve kaldırımlar kamuya aittir. Yani tüm vatandaşlara aittir hiçbir apartman ev maliki burası benim kapımın önü deyip burayı işgal edemez.
5) Otoparkı parseli dışında bulunan yapıların otopark yerleri ve adetleri, tapu kütüğünün beyanlar hanesinde, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesinin ilgili bölümlerinde ve yönetim planlarında belirtilir.
ticaretin yapılabildiği konut alanlarında, binanın ihtiyacı olan otoparkını parsel veya bina bünyesinde karşılamak, otopark dışında hiçbir kullanım getirmemek, bahçe mesafelerini korumak şartıyla bağımsız bölüm olarak bodrum katlarında ve girişi zemin kattan da olabilen ticari amaçlı otoparklar yapılabilir.
Otopark sayısı, açık tesislerde parsel alanı üzerinden, meskenlerde bağımsız bölüm brüt alanı üzerinden, diğer yapılarda ise emsal hesabına konu alan üzerinden belirlenir.
Kamuya ait yollardan belediye tarafından alınan otopark ücretleri hukuki dayanaktan yoksundur.
Ön bahçe genişliği en az 7 metre olan parsellerde ise binaya en az 2 metre mesafe bırakmak kaydıyla ön bahçede açık otopark yapılabilecek.
b) Çekme Mesafesine Otopark Yapılır Mı? Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine göre ön bahçe mesafesi 7.00 metreye çıkarılmak kaydıyla, bina cephesinden itibaren 2.00 metre dışında kalan kısım ön bahçede açık otopark yapılabilir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı otopark yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Bakanlığın yapmış olduğu düzenlemeler bugün yayımlanan resmi gazetede yerini aldı. Otopark bedeli alındıktan sonra 3 yıl içinde bölge otoparkı yapılma kuralı da 5 yıla çıkarıldı. Belediyelere kolaylık sağlandı.
1993 yılında ilk kez Resmi Gazetede yayınlanan ve 2018 yılında 30340 sayılı Resmi Gazete ile güncellenen Otopark Yönetmeliği ile Türkiye`de otopark ölçülerine dair standartlar belirlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre her bir araç için manevra alanı dahil minimum otopark metrajı 20 metrekaredir.
Otopark dağılımı neye göre yapılmaktadır? Otoparklar binaların ortak kullanım alanlarıdır. Kat Mülkiyeti Kanunu na göre de ortak kullanım alanları arsa payı oranında kullanılmalıdır. Örneğin ; 10 dairelik bir apartmanda 10 otopark yeri var ise arsa payı 1 olan her daire için 1 otopark hakkı vardır.
Kat Mülkiyeti Hukuku Uzmanı avukat Şeref Kısacık'a göre yönetim planında yasaksa misafirler otoparkı kullanamaz. Karavan yol geçişini de engellemiyorsa kaldırılamaz. Ancak herkese bir araçlık yer varsa hem araç hem karavan park edilemez.
22 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (h) bendinde ise 5 inci maddenin 8 inci fıkrasında belirtilen esaslar dâhilinde; otopark alanlarının katlar alanına dâhil edilmeyeceği açıklanmıştır.
yapılan değişiklikler ile ilçe belediyelerine de bölge otoparkı, kapalı ve açık otoparklar yapma, işletme ve bunlara ruhsat düzenleme yetkisi verildiği, Belediyeniz sınırları içerisinde açılmak istenen otopark faaliyeti ile ilgili işyeri açma ve çalışma ruhsat müracaatlarının, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun “Otoparklar” ...
Apartman mimari projesinde ve yönetim planında "bahçe" olarak görülmeyen alanlar "boşluk" olarak kabul ediliyor ve apartman yönetim kurulunun oyçokluğu ile bu alanları otoparka çevirmek mümkün olabiliyor.
Yol genişliği (metre) (Bodrum kat hariç) (Bodrum kat hariç)
c) Kat adetleri, binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiç bir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.
A – Otoparklar
otoparklar ve bahçede yapılan açık otoparkların emsal hesabına ve %30 hesabına dahil edilmemelidir. ✓5. madde 8,(a) bendinde belirtilen tamamen veya kısmen açığa çıkan bodrum katlarda yapılan kapalı otopark ihtiyacı kadar alan emsale ve %30 hesabına dahil değildir.
d) Bütün cepheleri tamamen gömülü olmak ve ortak alan niteliğinde olmak kaydıyla; otopark alanları ve 22 nci maddede belirtilen tamamen gömülü ortak alanlar, bu hesaba dâhil edilmeksizin emsal haricidir.”
Evlerin tapu kaydına bakmak için iki yöntem mevcuttur: İlgili kurumlara başvuru yapmak ya da işlemi internet üzerinden gerçekleştirmek. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün çalışmaları doğrultusunda geliştirilen uygulamalar ile tapu bilgileri internetten kolayca öğrenilebilmektedir.
Otopark yönetmeliğince açıklanan otoparklara yönelik yasal düzenlemeler gereğince, parselinde otopark yapılması mümkün olan alanlarda imar parsellerinin büyüklükleri otopark yapımını mümkün kılacak şekilde tespit edilmektedir. Yine bu düzenlemeler bağlamında kimi yapıların tapusunda otopark şerhi bulunabilmektedir.
Daire tapusu, inşaat halindeki veya yapımı tamamlanmış olan binada ve arsada daireye ait yer olduğunu tescil eden tapu türü olarak geçiyor. Bu tapuyu alırken tapu üzerindeki daire numarasıyla satın alınacak dairenin numarasının birbirine uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri